×

12 Modalitati Dovedite Stiintific Prin Care Sa Te Simti Mai Fericit

15 Mar 2016 14:21 | Articole | 2307 Vizualizari
12 Modalitati Dovedite Stiintific Prin Care Sa Te Simti Mai Fericit

Inca de mici suntem invatati sa recunoastem si sa pretuim momentele de fericire – si asta nu e de mirare. Nu numai ca fericirea este una dintre cele mai frumoase emotii pe care le putem experimenta, dar este si cheia pentru o viata mai sanatoasa si mai implinita. In plus, pe langa alte beneficii asupra sanatatii, acest sentiment este strans legat si de o viata mai lunga, motivarea de a lucra mai cu spor, mentinerea buna a functiilor fizice pe masura ce imbatranim si imbunatatirea sistemului imunitar.

Desi e greu de definit (ea variand de la persoana la persoana), unii experti descriu fericirea ca fiind „o combinatie intre satisfactia fata de viata si mult mai multe emotii pozitive decat negative”, in timp ce altii o vad ca un mixt intre: senzatia de bine, traiul unei vieti bune si senzatia de a face parte dintr-un plan mai larg. Exista, de asemenea, o diferenta clara intre fericirea pe termen scurt si cea pe termen lung. Prima este un sentiment trecator, in timp ce cea de-a doua se aplica modului in care ne descriem viata.

In timp ce anumiti factori care ne afecteaza fericirea nu pot fi controlati (precum genetica sau anumite imprejurari ale vietii), exista intotdeauna actiuni pe care le putem intreprinde pentru a ne spori sentimentele pozitive.

Pentru a zambi mai des, pentru a fi mai multumit de viata pe care o ai si pentru a te simti per ansamblu mai bine – atat pe termen lung cat si pe termen scurt – incearca sa incluzi in viata ta cateva (daca nu toate) dintre practicile pe care ti le vom prezenta in continuare.

1. Petrece mai mult timp afara

Petrecerea timpului in spatii verzi este asociata cu o mai buna sanatatea mentala, chiar si simplul fapt de a privi imagini cu scene din natura stimuleaza anumite parti din creierul nostru asociate cu fericirea, sanatatea si stabilitatea emotionala. In plus, petrecerea timpului liber in natura ne expune razelor soarelui care ne ajuta corpul sa producem vitamina D. Deoarece lipsa acestor nutrienti a fost legata de aparitia depresiei, bucuradu-va putin de soare (in jur de 15 minute pe zi) va poate ridica moralul atat in prezent cat si pe termen mai indelungat. Dar nu uitati sa folositi si crema pentru protectie solara!

2. Fa miscare

O sesiune regulata de exercitii fizice face mult mai mult decat sa iti sculpteze un fizic puternic. In timp ce acestea nu iti pot provoca fericire, cu siguranta vor contribui la obtinerea ei. Activitatea fizica ne ajuta organismul sa produca proteine ce lupta impotriva bolilor – numite anticorpi – in timp ce creierul elibereaza endorfina. In timp ce anticorpii sporesc fericirea tinand bolile departe de noi, edorfinele ne imbunatatesc starea de spirit, generand sentimente de eforie. In plus, cercetarile demonstreaza ca exercitiile regulate pot contribui la fericirea de lunga durata. Asa ca, pe termen lung, abonamentul la sala merita toti banii.

Imagine via Tumblr.com

3. Dormi mai mult

Un pui de somn linistit este vital pentru fericirea si bunastarea noastre generala. De fapt, studiile arata faptul ca daca nu dormim suficient de mult (cel putin 4 ore pe noapte) poate conduce la un nivel mai scazut al optimismului. De asemenea, lipsa somnului ne poate face sa mancam mai mult si ne poate scadea productivitatea la locul de munca.

4. Mediteaza

Exista o multime de beneficii asupra sanatatii asociate cu aceste practici. Cercetarile demonstreaza ca opt saptamani de meditatie zilnica pot creste gradul de fericire.

5. Gaseste-ti un nou hobby

Nu numai ca te stimuleaza mental (si este si distractiv), dar provocandu-te sa inveti ceva nou poate contribui la cresterea nivelului fericirii. Si asta datorita sentimentelor de multumire pentru indeplinirea unei sarcini noi si a increderii in sine, care insotesc de multe ori acest sentiment al dobandirii de noi expertize. Asa ca, ia in considerare sa incepi acele cursuri de pictura la care te tot gandeai sau lectiile de spaniola pe care ti le doresti – alege ceva care te intereseaza cu adevarat si tine-te de plan!

6. Scrieti gandurile

Gandurile negative sunt urate, puternice, greu de trecut peste ele si este de la sine inteles ca ne supara. O modalitate foarte buna de a te detensiona este sa le scrii pe o bucata de hartie, pe care apoi sa o arunci.  Cercetarile demonstreaza ca aceasta activitate fizica de a iti „arunca” gandurile negative poate reduce influenta pe care o au asupra ta. Pe de alta parte, este bine sa iti notezi si experientele pozitive pentru care esti recunoscator, te vei simti cu siguranta mai fericit si mai satisfacut asupra vietii.

7. Multumeste

Multumind poti fii mai sanatos si mai fericit. In plus, faptul de a fi recunoscator poate genera si alte sentimente pozitive (inclusiv cresterea energiei si a optimismului) si bunastare. In afara de a le multumi pur si simplu oamenilor, incerca sa mentii un „jurnal al fericirii”, in care sa iti notezi lucrurile pentru care esti recunoscator in fiecare zi. Experitii sustin ca notarea cel putin a unei fraze de multumire in fiecare zi pot creste sentimentele de fericire.

8. Raspandeste fericire

La fel ca in cazul cascatului, fericirea este contagioasa. Un studiu a aratat ca fericirea are un efect de „cascada” asupra oamenilor. Cand cineva este fericit, acest sentiment se raspandeste si printre prietenii sai, pe termen lung atingand intreaga retea sociala. Frumos mod de a influenta oamenii, nu-i asa?

9. Invata sa renunti

Mentinerea resentimentelor si a sentimentelor ranite te pot lega de trecut si marcheaza, de asemenea, si decizia de a suferi in continuare. Alege sa fii fericit prin a-i ierta pe cei care te-au ranit si indeparteaza-te de momentele din trecut care te-au pus la pamant.

10. Ai grija de tine in fiecare zi

Avand in vedere ritmul alert al vietii de zi cu zi, este foarte usor sa uiti sa te ingrijesti – iar aceasta este calea sigura spre a ajunge sa te simti trist si chiar sa te imbolnavesti. Incearca sa te rasfeti prin actiuni periodice care iti sporesc fericirea si iti imbunatatesc starea generala pe termen lung.

11. Incarca-te cu nutrienti

Cand vine vorba despre a avea un stil de viata santos, hrana buna este motorul – mai ales cand substantele nutrivite pe care le consumam iti pot imbunatati sanatatea mentala la fel de mult ca pe cea fizica. Cercetarile au constatat ca fericirea si sanatatea mentala predomina la persoanele care mananca zilnic o cantitate semnificativa de fructe si legume (sapte portii in acest caz). In plus, alti nutrienti cum sunt fierul si calciul te fac mai vesel.  

Imagine via Pinterest

12. Simte puterea florilor

In afara de a da stralucire unei incaperi, florile te fac si pe tine sa radiezi. Un accesoriu floral poate reduce durerea si anxietatea, in timp ce iti sporeste emotiile pozitive. Un studiu arata ca daca primul lucru pe care il faci, atunci cand te trezesti, este sa privesti florile iti poti creste fericirea si energia si scade anxietatea. Nu numai asta, dar faptul de a fi inconjurat de flori te poate influenta pozitiv, prin cresterea creativitatii si transformandu-ti spatiul de lucru intr-unul mai placut.

 

Care sunt sfaturile tale pentru a te mentine fericit? Impartaseste-le cu noi printr-un comentariu mai jos.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si