16 lucruri pe care nu vei regreta ca le vei face ca parinte de sportiv
- Sa mergi la cat mai multe din meciurile copilului tau, daca poti.
- Sa ii spui copilului ca esti mandru de el, indiferent daca pierde sau castiga. Fa asta inainte de joc, dupa joc si chiar daca nu are legatura cu sportul.
- Spune-i da atunci cand vrea sa se joace cu tine, chiar daca esti obosit sau ai un lucru "mai important" de facut. O sa fii tare fericit mai tarziu ca ti-ai facut timp pt cateva pase!
- Invata-l sa-si respecte colegii si antrenorul.
- Lasa-l sa incerce lucruri noi, daca vrea. Poate fi un sport nou sau chiar un instrument.
- Asculta-l! Chiar daca palavrageste despre fiecare aspect nesemnificativ din antrenamentul lui. Daca il asculti acum, cand e mic, va continua sa-ti vorbeasca si sa-ti povesteasca si can va creste mare.
- Celebreaza victoriile mici! Chiar daca a pierdut, cu siguranta se gaseste ceva de celebrat (de exemplu pasa aia buna de la inceputul jocului).
- Pastreaza-i medaliile sau cupele castigate (chiar daca sunt de la competitii neimportante). Se va bucura cand va creste mare si veti avea amintiri frumoase despre care sa povestiti.
- Lasa-l sa se descurce singur! Va deveni mult mai puternic si increzator, daca isi castiga "bataliile" singur.
- Nu il bate la cap despre performantele sale. Axeaza-te pe focusare, incurajare si motivare.
- Nu il grabi dupa o accidentare. Asigura-te ca este complet refacut, chiar daca si el spune ca vrea inapoi in teren.
- Fa-i multe poze si filmeaza-l! Crede-ma, va veti bucura impreuna de aceste momente, peste ani, chiar daca la momentul acela el va fi inginer.
- Spune da, culcatului tarziu. Nu in fiecare seara, bineinteles, dar sunt si alte momente frumoase cu care poate nu se va mai intalni ... de exemplu balul bobocilor sau ziua colegului de clasa.
- Sustine antrenorul, chiar daca nu esti de acord cu el de fiecare data.
- Trage aer in piept si abtine-te ori de cate ori vrei sa "impingi" copilul sa faca mai mult. Cateodata, desi tu vrei sa-l "impingi de la spate" nu vei face decat sa-l "impingi" in afara jocului.
- Priveste imaginea completa a sportului in general! Este facut pentru ca al tau copil sa se dezvolte frumos si sanatos
TINE MINTE! Timpul trece, copiii cresc si nu mai poti recupera ceea ce a trecut deja! Bucura-te de faptul ca ai un copil sanatos, care poate sa alerge, sa tipe, sa se murdareasca, sa se distreze ... nu ii fura aceste momente, cu care nici tu si nici el nu va veti mai intalni!
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.
Curiosi sa aflati mai multe despre viata frumoasa si sanatoasa? Urmareste-ma pe Facebook sau Instagram, locurile unde postez tot felul de chestii interesante.