3 moduri prin care poti deveni un parinte mai bun de copil sportiv
Sa-ti sustii copilul intr-un sport nu este "ieftin" deloc. Si aici nu ma refer numai la bani, ci si la timp si implicare emotionala.
Fie ca este fotbal, baschet, hochei, gimnastica sau tenis totul vine cu un cost. Insa, fericirea pe care o vezi pe chipul copilului precum si dezvoltarea fizica frumoasa dar si disciplina, iti demonstreaza in fiecare zi ca ai luat decizia corecta sa-l mentii intr-un sport.
Totusi, ce facem atunci cand exista toate aceste implicatii - financiare, emotionale, fizice si morale - si ajungi in punctul in care il vezi numai pe banca de rezerve si ca i-a disparut zambetul de pe buze.
Increderea copiilor sportivi se formeaza si se sustine cel mai mult de acasa. De acolo pleaca totul!
Cum sa fii cel mai bun parinte de copil sportiv?
1. Focuseaza-te in primul rand pe distractie
De cate ori il surprinzi ca este trist din cauza performantei lui, aminteste-i de ce s-a apucat de sportul lui. Aminteste-i ca nu trebuie sa se ia chiar asa in serios si impreuna aduceti-va aminte de fazele amuzante de la inceputurile sportului lui. De exemplu, la noi cea mai amuzanta faza a fost cand nu stia ca la pauza se schimba portile si a atacat spre propria poarta si a dat si gol.... si a si celebrat:))) (avea 5 ani)
Aminteste-i ca doar atunci cand va performa cu zambetul pe buze si fericit, totul va iesi mai bine.
2. Fii cel mai mare suporter al lui
De cele mai multe ori copiii imi spun ca le este teama sa nu-si dezamageasca parintii. Ca ii vad pe margine cum isi pun mainile in cap atunci cand fac ceva gresit.
Ramai cu zambetul pe buze in tribune si lasa tot ce e de discutat dupa competitie.
3. Seteaza impreuna cu el obiective realistice si abordabile
Seteaza obiective mici si lucrati la ele pas cu pas.
Sunt convinsa ca ai vrea sa dea 3 goluri sau nu stiu cate puncte la baschet ori sa castige turneul insa astfel de obiective nu vor face decat sa puna presiune pe el si poate chiar nu este pregatit pt asta. Fii realist! Seteaza obiective care pot fi indeplinite si astfel impreuna veti construi increderea pas cu pas.
Aceste sfaturi sunt foarte eficiente insa de cele mai multe ori copiii sportivi au nevoie si de mai mult. De mai multa sustinere mentala, de extra antrenament.
Tocmai de aceea am creat Manualul Parintelui Suprem de Copil Sportiv.
In acest Manual am identificat cele mai mari provocari pe care le poti intalni ca parinte precum si cele mai intalnite obstacole mentale ale copiilor.
Cu ajutorul acestui manual, te voi ghida printr-un proces pas cu pas, pentru a-i ajuta pe micii sportivi, pentru a le creste performantele si pentru a deveni Parintele Suprem, un parinte care stie cel mai bine ce sa faca atunci cand micul sportiv este trist, suparat, frustrat, tensionat, ingrijorat, are performante slabe, este perfectionist sau isi pune bete in roate.
Ca parinte, ai capacitatea si responsabilitatea de a te asigura ca adolescentul sau copilul tau obtine toate beneficiile fizice, sociale si emotionale pe care le ofera practicarea unui sport si ca „ramane in joc”.
Fie ca esti parintele unui atlet de top sau parintele unui copil care tocmai a intrat in prima sa echipa, acest manual te va ajuta sa-i cresti increderea in sine si bucuria copilului tau pentru sport.
Te va invata cum sa-ti ajuti cel mai bine micul sportiv cand se confrunta cu numeroasele asteptari si provocari mentale pe care le va intalni in sportul sau.
Gasesti Manualul Parintelui Suprem de Copil Sportiv AICI.
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE