5 Reguli de aur in nutritia sportiva
Nutritia sportiva este domeniul in care se analizeaza meticulos cantitatile de alimente si felul de alimente care trebuie si pot fi ingerate de un sportiv, asa incat acesta sa-si maximizeze performantele.
Nutritia sportiva nu arata numai ce alimente sunt bune pentru sportivi ci mai degraba cum si cand pot fi ele mancate, pentru rezultate cat mai bune. Scopul principal al nutritiei sportive este ca optimizeze nivelul performantei atletului.
Cand esti sportiv de performanta, corpul tau este expus la stres si oboseala in fiecare zi. Este exact ca si un motor, caruia, daca nu-i pui benzina care trebuie si nu ai grija sa-i schimbi uleiul la timp, va crea numai probleme.
Nutritia sportiva are ca scop sa il faca pe sportiv sa treaca cu bine peste perioadele stresante, sa faca fata antrenamentelor prelungite si sa se dezvolte corect.
Pentru a va asigura de rezultate optime in ceea ce priveste nutritia sportiva, trebuie tinut cont de 5 reguli "de aur". Care sunt acestea?
1. NU TOTI SPORTIVII SUNT LA FEL
Nutritia sportiva nu este ceva de genul "marime universala" care se potriveste tuturor. In plus, trebuie tinut cont si de ceea ce se doreste pentru viitor, cand vine vorba despre stabilirea unei nutritii propice pentru organismul fiecaruia.
Cu alte cuvinte niciodata sa nu copiezi fisa nutritionala a altui sportiv, considerand ca e buna si pentru tine.
O fisa de nutritie sportiva va tine cont de:
- greutatea sportivului
- inaltimea sportivului
- varsta exacta a sportivului
- tipul de sport practicat
- intensitatea antrenamentelor intr-o saptamana
- numarul de ore de antrenament pe zi
Acestia sunt factori importanti de care se tine cont atunci cand se face o fisa de nutritie sportiva.
2. NU PERFORMA CU STOMACUL GOL
A performa cu stomacul gol este la fel cum ai pleca la un drum lung cu masina in care mai ai doar un litru de benzina in rezervor.. Nu numai ca risti sa infunzi pompele, dar cu siguranta te va lasa in drum.
La fel este in sport. Pornesti la antrenament sau competitie, ai impresia ca nu ti-e foame si ca esti in regula, insa in mijlocul competitiei vei vedea ca nu mai dai randament, poate chiar incepe sa te doara capul sau sa ai ameteli.
In tot cazul, nu ai cum sa ai energie daca nu ai mancat.
Este foarte important sa ai o masa importanta cu 2 ore inainte de antrenament sau competitie sau, daca cumva acest lucru nu a fost posibil, sa ai la tine un fruct sau o bautura cu electroliti la tine, pe care sa le consumi inainte de a intra in teren.
Scopul acestui lucru este sa ridice nivelul zaharului din sange astfel incat tu sa ai energie, deoarece un lucru este cert - nu poti avea energie pe stomacul gol!
3. EVITA SA SARI PESTE MESE
Cu siguranta ai auzit spunandu-se foarte des: "Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei"
Cu toate acestea foarte multi sportivi aleg sa sara peste micul dejun. Mai grav! Ies din casa fara sa manance si evident pe drum li se face foame (pofta) si mananca fast food sau produse de patiserie. Sa va spun un secret. Daca mancati bine si sanatos micul dejun acasa, pe drum nu veti mai fi tentati sa cumparati prostii deoarece aveti stomacul plin.
Daca neregularitatea meselor devine un obicei, atunci corpul va avea de suferit. Sportivii care fac asta, tind sa se ingrase si sa piarda din masa musculara. In plus, nu vor mai avea energia sa faca fata la stres, vor deveni mai nervosi si mai agitati. Sarind peste micul dejun iti vei da toata ziua peste cap, deoarece corpul nu va avea resursele sa functioneze corect.
Daca faci parte din categoria care efectiv nu poate sa manace dimineata, nu trebuie sa-ti pregatesti un mic dejun copios, ci macar o simpla gustare, cum ar fi un pahar cu lapte, o banana, un simplu ou fiert sau macar un baton proteic.
4. FA-TI UN PLAN DE MESE PENTRU 2-3 ZILE INAINTE DE O COMPETITIE
Tine cont ca digestia in general se intinde pe mai multe zile de la prima masa. Asadar, nu e o solutie sa mananci bine doar in ziua competitiei daca cu o zi inainte ai mancat tot ce nu trebuie sau mancaruri grele care inca se afla in stomacul tau in ziua competitiei.
Fa-ti un plan de mese cu 2-3 zile inainte de competitie astfel incat in ziua Z sa fii in topul conditiei fizice. Corpul se va adapta la tot ce urmeaza sa faci si te va ajuta sa ai toata energia de care ai nevoie.
Ai grija ca niciodata in aceste zile sa nu mananci alimente noi, pe care nu le-ai mai incercat pana acum.
5. NU IGNORA SANATATEA MENTALA :)
Tine cont ca esti un sportiv de performanta si nu un robot care are totul planificat la linie. Esti un om ca toti ceilalti, de aceea este important si cum te simti mental, adica sa-ti placa ce mananci si sa nu mananci cu scarba.
De aceea, afla care sunt regulile (scheletul) unei nutritii propice pentru sportivi si adapteaz-o la alimentele care iti plac tie. De exemplu, avocado este un fruct foarte benefic, mai ales pentru sportivi, cu un aport nutritional exceptional, insa daca tie efectiv nu*ti place, nu te chinui cu el, deoarece asta te va afecta mental iti va da o stare de stres si nervozitate.
Afla ce, cum si cand trebuie sa mananci si adapteaza meniul asa incat sa iti faca placere sa te asezi la masa.
Vrei sa-ti imbunatatesti performantele sportive? Atunci, pe langa antrenamentele fizice ai grija sa te alimentezi corect. Comanda-ti fisa de nutritie sportiva personalizata de AICI
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE.
Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI
*sursa foto cover: en.velitessport.com