6 recomandari de pregatire daca te antrenezi afara iarna
Daca ai de gand sa continui pregatirea fizica afara, pe timp de iarna, acest articol este pentru tine.
In primul rand vreau sa-ti spun ca este perfect daca vei continua sa te antrenezi afara pe timp de iarna, deoarece acest lucru te va ajuta sa-ti dezvolti un sistem imunitar puternic si mai ales te va mentine in forma pentru anul urmator, cand reincep competitiile sportive.
Totusi, este bine sa respectam niste reguli atunci cand ne antrenam afara iarna pentru a ne feri de accidentari sau imbolnaviri.
Iata cateva recomandari daca te antrenezi afara pe timp de iarna:
1. Nu uita sa te incalzesti bine
Corpul tau este ca si o masina, are nevoie sa se incalzeasca inainte sa porneasca la drum. De aceea este absolut necesar sa faci o incalzire buna inainte, ca sa pregatesti corpul.
Daca nu vei face incalzirea cum trebuie risti sa te accidentezi, sa traumatizezi articulatiile, ligamentele, tendoanele sau chiar sa te alegi cu o ruptura musculara.
2. Ramai tot timpul in miscare
Tine cont de faptul ca muschii se racesc foarte repede, de aceea nu sta pe loc atunci cand te antrenezi fara in frig. Fa miscare continuu si cand te apropii de sfarsit, incetineste usor, asa incat sa te poti opri exact cand ai ajuns in casa sau la caldura.
In felul acesta tii musculatura calda si nu risti contracturi musculare.
3.Imbraca-te corespunzator
Foloseste echipamente sportive speciale pt vreme rece asa incat sa fii confortabil. Nu folosi haine foarte groase. Nu te lasa pacalit de faptul ca te vei incalzi pe parcurs si nu scoate din haine. Este important ca temperatura corpului sa ramana constanta.
Imbraca haine termice subtiri in mai multe straturi. Un echipament corespunzator iti va face si antrenamentul placut.
4. Nu uita sa respiri
Inspira pe nas si expira pe gura atunci cand te antrenezi afara iarna. Este cel mai corect mod de a-ti proteja plamanii atunci cand faci sport pe vreme rece.
Respirand in acest mod ii dai voie aerului sa se incalzeasca pana ajunge la plamani. Pentru vremea foarte rece (-10 grade) este recomandat si sa porti o masca sau o cagula pt a acoperi gura si nasul.
5. Recunoaste-ti limitele
Evita exercitiile afara daca temperatura scade sub -10 grade celsius sau daca ai astm ori daca medicul iti recomanda sa nu te antrenezi in frig. Daca in orice moment simti ca iti este greu sa respiri, daca tusesti sau nu te simti bine, opreste antrenamentul.
Prima jumatate de ora dupa terminarea antrenamentului este cea mai cu risc asa ca asigura-te ca esti inapoi la caldura si ca te-ai schimbat de hainele transpirate.
6. Ia-ti vitaminele
Pe timp de iarna este bine sa luam suplimente care sa ajute organismul in aceasta perioada. Suplimentele care intaresc sistemul imunitar sunt cele mai potrivite, ceaiuri calde (in special de echinacea).
Cel mai important: DISTREAZA-TE si BUCURA-TE de acest sezon minunat!
Pastreaza-ti mentalul intr-o stare de flow (de bucurie), admira peisajul, fii recunoscator pentru aerul curat si mai ales pentru faptul ca esti sanatos si poti sa te antrenezi!
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE.
Vrei sa-ti imbunatatesti performantele sportive? Atunci, pe langa antrenamentele fizice ai grija sa te alimentezi corect. Comanda-ti fisa de nutritie sportiva personalizata de AICI
Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI