×

8 metode prin care sa gestionezi emotiile ca un sportiv profesionist

06 Jul 2022 10:20 | Articole | 4075 Vizualizari
8 metode prin care sa gestionezi emotiile ca un sportiv profesionist

Nu-i asa ca ti-ai dori ca emotiile sa nu-ti stea in cale exact atunci cand joci cel mai bine? Ti-ai dori sa ramai calm atunci cand esti sub presiune, exact asa cum o fac sportivii profesionisti?

Emotiile tale pot fie sa te ajute fie sa te incurce in performanta ta. Sportivii de top reusesc sa-si tina emotiile sub control in orice situatie. Ei, nu numai ca stiu cum sa le previna dar stiu si cum sa le foloseasca in beneficiul lor.

Sportivii profesionisti nu permit emotiilor sa le controleze jocul, ei nu fac greseli mentale atunci cand sunt frustrati sau cand sunt nervosi. Ei pot sta calmi sub presiune si pot juca la cel mai inalt nivel exact atunci cand conteaza cel mai mult.

8 metode prin care sa gestionezi emotiile ca un sportiv profesionist

1. Atentia asupra sinelui

Este foarte important sa stii foarte clar in ce situatii devii emotional, adica nervos, trist, ingrijorat sau frustrat. Identifica aceste situatii specifice atunci cand performezi. Specifice inseamna ca nu ne gandim la "a face greseli" ci la situatii clare cum ar fi: "ratezi pase usoare", "faci mai multe erori intr-un timp scurt", "ratezi tehnica ta preferata", "colegii gresesc", "oamenii pe margine tipa", "mama sau tata iti dau sfaturi de pe margine". Este important sa intelegi si sa stii ce iti cauzeaza emotii.

Cand vei stii asta, vei sti si ce stragetii sa dezvolti asa incat sa te feresti te aceste situatii speciale care iti creeaza emotii mari.

2. Fa-ti un jurnal al gandurilor

Scrie intr-un jurnal gandurile care nu ti-au dat pace intr-o competitie sau intr-un antrenament. Include atat gandurile negative cat si cele pozitive. Dupa ce ai adunat cateva zile/saptamani incearca sa te uiti dupa subiectele comune si ce emotii ai trait, asa incat sa observi ce emotii si situatii apar de obicei la tine si te incurca in performanta ta.

3. Intelege ca gandurile tale sunt cele care iti provoaca emotii

Gandurile ajuta la crearea emotiilor. De exemplu, simplul gand "Nu pot sa cred ca am ratat asta" duce imediat la frustrare. Cateodata se intampla ca crezi ca ai emotii fara niciun motiv. De exemplu poti sa te simti nervos dar nu stii de ce, totusi situatia nu apare asa din senin si este posibil ca tu inaintea competitiei sa-ti fi spus "trebuie neaparat sa castig asta". Bineinteles, ca vei deveni neros, in primul rand ca ai pus deja presiune pe tine si in al2lea rand, daca in timpul meciului esti in dezavantaj la un moment dat, vei deveni nervos pt ca tu ti-ai spus clar ca trebuie sa castigi. Emotiile mari se produc din cauza gandurilor produse de subconstient, adica daca nu suntem atenti la gandurile noastre.

Sportivii profesionisti stiu sa-si controleze gandurile, sa fie atenti la ele asa incat sa le faca sa nu-i domine.

4. Dezvolta o rutina a ta

Este nevoie sa ai o rutina de refocusare pe care sa o ai la indemana ori de cate ori simti ca pierzi controlul. Acestea de obicei sunt exercitii mentale pe care le poti antrena mental asa incat sa le stii si sa le faci atunci cand apar emotiile. O rutina pe care sa o ai si sa stii doar tu, o rutina care ti se potriveste si care sa te ajute sa reintri IN THE ZONE.

Pentru asta trebuie sa stii exact cum reactioneaza corpul si mintea ta atunci cand traiesti anumite emotii si sa-ti dezvolti o rutina pentru fiecare in parte. Rutinele se antreneaza mental si odata isusite le vei avea la indemana.

Rutinele pot include exercitii de respiratie sa de calmare a mintii si a corpului, de exemplu. In acest curs gasesti rutine de calmare a corpului si a mintii.

5. Vizualizarea

Vizualizarea este o tehnica foarte puternica prin care poti reduce emotiile din teren. Sunt mai multe metode prin care se face vizualizarea. Acestea pot fi invatate si antrenate mental asa incat sa iti fie la indemana.

Gasesti in aceste articole informatii despre vizualizare.

O tehnica simpla si la indemana este sa vizualizezi culori. Culorile rosu si galben sunt cele care iti ridica energia si pot calma emotiile de frustrare.

6. Intelegerea gandurilor care iti fac bine si a celor ne-necesare

Trebuie sa intelegi si sa stii ce tip de ganduri iti pot dauna in perfomanta ta, precum si ce tip de ganduri te pot ajuta. Gandurile sunt cele care in general iti fac rau pentru ca, daca nu stii cum sa le controlezi, poate aparea frustrarea, nervozitatea, tristetea, supararea etc.

este foarte important sa intelegi si sa cunosti aceste tipuri de ganduri pentru ca ele iti pot afecta performanta. In momentul in care vei constata ca a aparut vreun gand negativ trebuie sa stii cum sa actionezi. Poti sa alegi sa inlocuiesti cu un gand pozitiv, poti sa muti focusul pe jocul din prezent sau deja sa ai pregatite afirmatiile tale pozitive ori sa-ti duci atentia catre o ancora vizuala ori cuvinte cheie.

Toate aceste tehnici le poti cunoaste daca te antrenezi mental.

7. Dezvolta-ti un plan emotional al jocului

Foloseste ceea ce ai invatat deja la pasul 1 din acest articol si fa-ti un plan de atac pt situatiile in care pierzi controlul. Planul poate include strategii cum ar fi: lucruri la care sa te gandesti instant, tehnica de relaxare (musculara sau respiratorie), atitudini pe care sa le abordezi instant etc. 

8. Foloseste pozitiv limbajul trupului

Cred ca ai auzit deja de zicala: "Fake it until you make it!" (Prefa-te pana iti iese chiar asa) sau cu alte cuvinte mimeaza fericirea pana cand mintea chiar va crede ca e bucuroasa. De exemplu, in loc sa dai cu racheta de pamant asa incat adversarul sa vada ca esti nervos si astfel sa-i dai lui curaj, zambeste si scutura un pic corpul, uita-te direct in ochii adevrsarului, stai drept, nu te cocosa, paseste cu incredere. Te vei simti mai increzator, vei avea mai multa energie.

BONUS!!!

Schimba-ti perspectiva asupra emotiilor! Nu le mai privi ca fiind ceva negativ. Imbratiseaza-le si atunci cand vin pimeste-le, da-le un nume si incearca sa le inlocuiesti in loc sa te lupti cu ele.

Tine minte! Nu exista greseli, exista doar lectii!

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, pentru copilul tau, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si