×

8 recomandari de comunicare cu sportivii adolescenti imediat dupa competitie

02 Apr 2021 14:31 | Articole | 5127 Vizualizari
8 recomandari de comunicare cu sportivii adolescenti imediat dupa competitie

Perioada imediat urmatoare unei competitii sau a unui meci este foarte critica din punct de vedere emotional pentru tinerii sportivi. Este critica, indiferent daca a pierdut sau a castigat deoarece sportivul este inca incarcat emotional, are adrenalina crescuta si este foarte obosit, atat mental cat si fizic.

Din pacate foarte multi parinti nu tin cont de acest lucru si incep sa-i bombardeze pe sportivi cu intrebari sau cu sfaturi ori sa-si spuna parerea legata de ce au vazut ei de pe margine. Aceasta atitudine a parintilor nu este neaparat intentionata si evident, ca niciun parinte nu se gandeste ca poate face mai mult rau decat bine prin aceste lucruri.

Tocmai de aceea este foarte important ca noi parintii sa stim cum sa-i abordam pe adolescentii nostri sportivi, imediat dupa ce au terminat o competitie.

Stiind ce sa spunem si cum sa spunem ne va ajuta foarte mult in relatia noastra cu copilul adolescent. Asadar, trebuie sa fim foarte atenti si sa ne gandim bine cum ii abordam pe adolescentii nostri sportivi, imediat dupa un meci sau dupa o competitie.

Iata 8 recomandari pentru o cumunicare pozitiva si cat mai benefica, imediat dupa competitie, cu sportivul adolescent:

  1. Fii cea mai pozitiva sursa de incurajare si suport. Lasa criticile si evaluarile pentru antrenori, deoarece ei sunt expertii. Fii sursa lui de suport neconditionat. Tine cont ca, critica este principalul factor care rupe legatura de comunicare dintre un adolescent si parintii sai.
  2. Fii un ascultator bun! Asa cum noua ne place sa povestim altora experientele noastre, tot asa si adolescentii nostri vor sa fie ascultati fara sa fie intrerupti de noi parintii. Asculta, intelege si apoi raspunde, daca e cazul. IMPORTANT! Trebuie chiar sa asculti, nu doar sa auzi!
  3. Lasa-l pe el sa inceapa conversatia. Lasa-l sa-si exprime emotiile fara interventii puerile de genul: "hai mai ca esti barbat!" sau "daca n-ai fost atent" sau "arbitrul a fost un prost" sau "de ce te plangi acum?" Nu intra in detalii despre evolutia lui in meci sau competitie. Asta o puteti face a2a zi sau mai pe seara, dupa ce el se linisteste, odihneste si dupa ce mananca. Momentul imediat dupa competitie NU este nicidecum unul bun pentru discuta despre competitie. Asteapta cateva ore si apoi poti sa-l intrebi; "Vrei sa discutam despre meciul de azi?"
  4. Evita sa subestimezi antrenorii, chiar daca stii sigur ca ai dreptate. Este normal sa nu fii intotdeauna de acord cu deciziile antrenorului insa tine cont ca ei sunt conducatorii sportivilor, ei ii antreneaza, este stilul lor acolo. Daca subestimezi antrenorul, atunci sportivul se va intreba daca mai e cazul sa-l mai asculte sau sa-l respecte si de aici tot sportivul va avea de pierdut.
  5. Dupa o pierdere sau o performanta scazuta, reaminteste-i sportivului adolescent ca performanta sa nu are legatura cu cine este el ca si persoana. Performanta mai putin buna din ziua de azi nu-i schimba valoarea personala a tanarului sportiv. Ajuta-l sa constientizeze ca maine este o noua zi cu noi provocari si cu noi sanse de a demonstra.
  6. Fii sincer si onest. Cand comunici cu un sportiv adolescent nu mai poti sa cazi in pacatul de a-i spune "vai, ai fost cel mai bun!" cand stiti cu totii ca nu a fost asa. Asta il poate frustra si mai tare deoarece nu mai este copil mic. Sustine-l insa la modul sincer, totusi nu brutal. O remarca de genul: "azi parca nu a fost cea mai buna zi a ta, nu-i asa?" spusa cu zambetul pe buze poate fi mult mai potrivita.
  7. Pastreaza-ti rutina normala de dupa meci sau competitie indiferent de scor sau rezultat. Adica, daca de obicei ieseati la masa dupa meci, iesiti in continuare chiar daca tanarul tau a pierdut.
  8. Evita sub orice forma sa-l compari cu altii referitor la abilitatile sale sportive. Comparatia adolescentului cu ceilalti ii poate rani foarte tare sentimentele si va pune mare presiune asupra sa.

Intr-un final poti sa-ti spun ca este foarte important sa-ti tii emotiile sub control, imediat dupa competitia fiului sai fiicei tale adolescente si daca esti intr-o stare in care nu-ti poti controla emotiile, rezuma-te la a-i da tanarului tau sportiv o imbratisare si asteapta apoi pana iti trece aceasta stare.

Mult succes in mentinerea emotiilor sub control!

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.

Vrei sa-ti imbunatatesti performantele sportive? Atunci, pe langa antrenamentele fizice ai grija sa te alimentezi corect. Comanda-ti fisa de nutritie sportiva personalizata de AICI

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

*sursa foto cover: blog.usafootball.com

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si