×

8 sfaturi pentru parintii de copii sportivi, inainte de competitie

14 Jan 2021 10:50 | Articole | 5316 Vizualizari
8 sfaturi pentru parintii de copii sportivi, inainte de competitie

Aceasta lista cu 8 sfaturi pentru parintii de copii sportivi este menita sa-i ajute de parinti sa creeze o atmosfera pozitiva si o stare de bine pentru copiii lor, inainte de competitie. Copiii trebuie sa ajunga la meci ori competitie intr-o stare buna, calma, cu incredere in ei si totul porneste de acasa, in conditiile in care parintii au un rol foarte important in setarea mentalului pentru copil.

Asadar, dragi parinti, tineti cont de aceste sfaturi ori de cate ori copilul vostru are o competitie:

1. Ajuta-ti copilul sau adolescentul sa se simta increzator cu privire la competitia de azi.

Daca veti discuta despre meciul de azi, fa-o intr-o nota pozitiva si nu uita sa-i reamintesti copilului DOAR reusitele lui din trecut. NU mentiona greselile sau ratarile! Nu discutati despre cum sa evite greselile din competitia de saptamana trecuta.

Spune-i: "Simte-te bine! Zambeste! Stiu ca vei da tot ce-i mai bun!"

2. Asigura-l ca-l iubesti si apreciezi indiferent de cum va performa.

Cateodata copiii si tinerii sportivi au impresia ca sunt apreciati si iubiti doar atunci cand performeaza perfect si au reusite, deoarece si noi parintii avem tendinta sa fim super-mega-extra entuziasmati atunci cand reusesc. Asigura-te ca stie clar ca acest lucru nu se intampla decat din cauza emotiilor crescute, dar ca ei sunt iubiti si apreciati indiferent ce ar face.

Spune-i: "Pentru mine esti cel mai bun, indiferent de ce faci in timpul competitiei!"

3. Tine-ti emotiile tale sub control.

Fii un model de urmat. Nu te agita. Nu te stresa tu mai tare decat el. Daca vei fii agitat sau nervos sau te vei ingrijora de competitie, copilul sau adolescentul tau va simti asta si va fi afectat cu siguranta

4. NU face pe antrenorul si nu face tu retrospectiva competitiilor trecute.

Aceste lucruri nu se spun niciodata in in ziua meciului sau in ziua premergatoare acestuia. Daca nu te poti abtine, poti discuta despre astea cand nu are competitie. Tine minte! Mai putina vorba e mai bine decat mai multa, inainte de competitie. Mentineti comentariile intr-o nota amuzanta, pozitiva si de sustinere. Nu ai vrea ca tanarul tau sportiv sa ajunga epuizat si coplesit de sfaturi in vestiar, inainte de a performa.

Evita sfaturi de genul: "Nu uita sa indoi genunchii cand faci cutare lucru!" sau "Sper ca azi vei trece peste frica de greseala!" sau "Sper ca azi nu te mai depaseste X!"

5. Lasa antrenoriatul antrenorului.

Arata-i copilului ca esti de acord cu deciziile antrenorului si ca-l sustii. Nu vorbi despre antrenor in fata copilului, despre cum ar trebui acesta sa-si faca treaba. Acest lucru il va face pe sportiv sa nu mai aibe incredere in antrenorul sau si sa nu-l mai stimeze. Cel care va avea de pierdut este tot copilul deoarece stiind ca parintele nu este de acord cu deciziile antrenorului, atunci copilul se va ascunde in spatele acestui lucru si va putea sa gaseasca scuze: "nu am putut sa fac cutare lucru, pentru antrenorul nu stie ce face si nu mi-a explicat!"

Atletii au mare nevoie sa aibe totala incredere in antrenorul lor.

6. Evita sa motivezi un atlet perfectionist si cu astepari mari.

Ai grija sa nu-i spui lucruri de genul: "Stiu ca azi vei da un gol!" sau "Stiu ca vei trece primul linia de sosire!"

Sportivii perfectionisti isi construiesc intreaga incredere pe acest lucru si daca nu iese vor fi foarte demoralizati din cauza acestei presiuni puse pe ei.

7. Fii un suporter adevarat.

Daca asisti la competitie, stai cuminte pe margine. Ai voie doar sa aplauzi, sa zambesti. Demonstreaza-i copilului tau ca ai incredere in antrenor si ca-l sustii, in asa fel si copilul il va stima pe antrenorul sau si va fi mult mai atent la sfaturile acestuia. Nu comenta deciziile arbitrilor deoarece copilul va avea tendinta sa faca la fel.

Nu iti da cu parerea despre cum ar trebui sa performeze, in cel fel sau in ce formatie. Rolul tau este sa fii pozitiv si un sustinator adevarat.

8. Evita discutiile lungi despre tehnica sau mecanica fizica a atletului.

Tine cont ca antrenamentele s-au incheiat. Azi este zi de competitie si sportivul trebuie sa fie increzator ca s-a antrenat bine si ca este in cea mai buna forma. Daca incepi o discutie despre cum si ce trebuie sa faca tehnic in competitie ii vei transmite cumva ca mai are ceva de invatat si ca nu este pregatit 100% si asta poate duce la blocaj.

Evita sa-i spui: "Ai grija cum dai cu stangul ca stii ca nu e piciorul tau!"

Spune-i: "Succes! Vreau sa te vad zambind in competitie!"

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.

Vrei sa-ti imbunatatesti performantele sportive? Atunci, pe langa antrenamentele fizice ai grija sa te alimentezi corect. Comanda-ti fisa de nutritie sportiva personalizata de AICI

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

*sursa foto cover: stack.com

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si