8 strategii care te ajuta sa concurezi sau sa joci cu incredere
Sunt deja foarte multi tineri sportivi cu care am lucrat pe parte de antrenament mental. Fara doar si poate, increderea este principalul subiect de discutie. Cum facem sa avem incredere? Cum facem sa continuam cu incredere dupa ce am gresit ceva? Acestea sunt principalele probleme care apar la tinerii sportivi. Tocmai de aceea am creat o lista cu cateva strategii care ajuta la cresterea increderii.
Asadar, iata care sunt 8 strategii care te pot ajuta sa joci sau sa concurezi cu incredere:
-
Fraze-cheie / Afirmatii: Găsește o scurtă frază care să te facă să te simți încrezător și concentrat. Poate fi o afirmație precum "Sunt un jucător incredibil", o citat inspirațional precum "Pierzi 100% din șansele pe care nu le încerci", un compliment pe care l-ai primit odată de la antrenor sau coleg de echipă, sau orice altceva. Spune această frază înainte, în timpul și după meciuri (în voce dacă este posibil). Este deosebit de important să o spui când începi să gândești negativ. Cum iti stabilesti frazele cheie si afirmatiile tale inveti din Manualul Sportivului Increzator.
-
Tehnici de refocusare: Să te distragi de la gândurile negative este chiar mai important decât să gândești pozitiv. Asta pentru că este ușor ca gândurile pozitive să devină negative: "Voi marca, voi marca, voi marca... dar dacă ratez." În schimb, încearcă să te distragi cu ceva: de obicei fredonez sau fluier o melodie sau cânt în minte o melodie :) Tehnici de refocusare gasesti in Codul Secret al Campionilor.
-
Vorbirea pozitiva cu sine: Natura umană este să fii negativ. Probabil că ai mult mai multe gânduri negative despre tine decât pozitive. Faci asta fără să încerci, și de aceea nu joci bine. Îți spui că nu vei reuși, crezi în ceea ce îți spui și faci ca acea credință să devină realitate. Dacă vrei să joci cu încredere, trebuie să faci un efort conștient să îți spui în fiecare zi că ești un sportiv bun și, de asemenea, o persoană bună. RETINE! Mintea nu face deosebire intre realitate si imaginatie!
-
Vizualizare: S-ar putea să nu te crezi întotdeauna când spui "Sunt un jucător incredibil." Dar este greu să contrazici asta când te vezi jucând bine. Deci, dacă vrei să crezi că ești cu adevărat un jucător bun, petrece mai mult timp amintindu-ți de momentele tale cele mai bune. Odată ce ai creat acea credință, vizualizeaza că joci bine în următorul tău meci, și probabil că vei face asta. RETINE! Trebuie sa vezi ca sa crezi! Cum se face o vizualizare corecta am explicat in cursul video "Gandeste Mai Departe"
-
Meditație: Unii dintre cei mai buni sportivi din lume mediteaza, dar am vorbit cu mulți tineri sportivi care nici măcar nu iau în considerare să o facă. Cred că asta se întâmplă pentru că nu înțeleg ce este meditația. Pentru mine, meditația înseamnă doar să stai singur pentru câteva minute fără să ai nicio așteptare din partea nimănui, inclusiv din partea ta. Începe prin a-ți aloca timp în fiecare zi pentru a asculta câteva dintre melodiile tale preferate, undeva unde nu vei fi distras de nimic.
-
Tehnici de respiratie: Ai văzut jucători de fotbal luând respirații adânci înainte de a executa penaltiuri sau lovituri libere. Dar de ce? Luarea de respirații adânci este unul dintre cele mai simple moduri de a combate nervii și anxietatea. Și este și unul dintre cele mai eficiente. Petrece câteva minute facand respirații adânci în fiecare zi pentru a reduce stresul general și obișnuiește-te să iei câteva respirații adânci ori de câte ori te simți nervos sau stresat pentru a te calma. Tehnici de respiratie gasesti in Codul Secret al Campionilor.
-
Obiective de performanta: Nu vei ajunge unde îți dorești fără o hartă. Nu vei face ce vrei fără un plan. Deci, fă un plan! Ce lucruri trebuie să faci în următorul tău meci dacă vrei să fie unul bun? Notează-le și citește-le în gând înainte de următorul tău meci. Amintește-ți ce ai de făcut și apoi fă-o. Cum se stabilesc obiective de performanta dar si de antrenament am povestit si explicat in cursul video "Gandeste Mai Departe".
-
Starea de flux: Ai auzit despre „Starea de flux” înainte, probabil că ai și jucat în „Starea de flux”. Dar cum poți să te plasezi constant în cea mai bună stare mentală pentru a juca cel mai bun joc al tău? Ușor. Gândește-te la cel mai bun joc pe care l-ai jucat vreodată și încearcă să-ți amintești cum te-ai simțit în timpul jocului. Acea emoție ESTE starea ta de flux. Acum găsește modalități de a canaliza acea emoție înainte de următorul tău meci și în timp ce joci. Inainte de fiecare competitie vizualizeaza 3 succese sau faze frumoase din trecutul tau.
-
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/ Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE