×

Calitatea somnului - esentiala in viata sportivilor. Cum o imbunatatesti?

21 May 2021 13:08 | Articole | 4639 Vizualizari
Calitatea somnului - esentiala in viata sportivilor. Cum o imbunatatesti?

Unul dintre cele mai importante aspecte din viata unui tanar sportiv, care este in crestere, este somnul.

Fara un somn adanc si cat trebuie, un copil nu se poate dezvolta corect si, cu timpul, toate capacitatile lui, atat motorii, cat si intelectuale vor fi afectate. De aceea, cand ajung la varsta de 17/18 ani sunt deja foarte stresati, nu se mai pot concentra si tendinta este de a renunta la sport.

Un lucru e cert! Nicio persoana nu poate functiona la capacitate de 100% daca este obosit! 

Am mai scris despre importanta somnului in acest articol.

Totusi, ce se intampla atunci cand chiar iti doresti sa dormi dar nu-ti iese? Sau dormi cat trebuie si totusi te trezesti tot obosit. Cum iti imbunatatesti calitatea somnului?

Iata care sunt 5 obiceiuri bune care te vor ajuta sa-ti imbunatatesti calitatea somnului:

1. INVATA SA TE RELAXEZI CU ADEVARAT

Sa fim sinceri, cati dintre noi se relaxeaza inainte de a se urca in pat? 

Ideal ar fi ca, inainte de ora de culcare, 30 de minute sa renunti la ecrane, sa incerci sa citesti o carte sau pur si simplu sa te relaxezi cu un ceai fierbinte. Ai putea chiar sa meditezi sau sa faci o vizualizare ori niste respiratii constiente care sa te aduca in modul de "somn". O baie relaxanta este iarasi o idee super buna. Daca mai adaugi si niste fulgi de magneziu Good Night cu melatonina, reteta devine deja perfecta.

Asadar, intra intai in modul relaxare si apoi de somn!

2. LASA-TI TELEFONUL DEOPARTE

Obisnuiesti sa dormi cu telefonul la capul patului? Foarte rau! Pe langa faptul ca ai tendinta sa-l controlezi peste noapte, stai si in radiatiile lui in timp ce dormi. Asta te-ar putea costa si o durere de cap dimineata pe langa un mental foarte obosit.

Lasa telefonul in alta camera si nu-l lua cu tine in dormitor.

Ca sa ai un somn odihnitor si de calitate trebuie mai intai sa-ti linistesti mintea.

3. EVITA MESELE TARZII SI COFEINA

Stresul digestiv pe care il adaugi organismului prin cofeina (atentie!!! multe ceaiuri contin cofeina! cititi eticheta!) sau mancare multa nu va face decat sa se transforme intr-o stare de agitatie exact cand vei vrea sa dormi. Incearca sa eviti cofeina si mancarea cu 2-3 ore inainte de ora de somn.

Daca totusi iti este foarte foame incearca o gustare usoara. Uite aici ai o lista cu gustari bune care ajuta si la refacerea dupa antrenament.

Mai tine cont ca iaurtul grecesc combinat cu fructe de padure sau unt de arahide este o gustare care contine tryptophan, un amino acid esential care este folosit in producerea de serotonina (hormonul fericirii) si a melatoninei (substanta responsabila cu somnul de calitate).

4. NU STA IN DORMITOR

Probabil ca atunci cand ai citit asta ai fost un pic confuzat. Cum adica? Vorbim de somn si nu avem voie in dormitor?

Ma refer aici la timpul zilei sau orice alt timp decat cel pentru somn. In restul zilei nu sta si lenevi in dormitor, mai ales in varful patului. Dormitorul trebuie folosit doar pentru somn.

Creierul creeaza o legatura clara intre pat si somn. Daca tu vei lancezi toata ziua in dormitor, creierul va fi si el in starea de somn (motaiala) asa incat cand va veni cu adevarat ora de somn ai toate sansele sa stai sa te uiti pe tavan pana dupa miezul noptii.

5. AERISESTE-TI CAMERA

Cand organismul se pregateste de culcare, temperatura normala a corpului scade. Daca in camera este foarte cald sau daca ai facut exercitii pana aproape de ora de somn atunci corpul nu are timp sa se  "racoreasca" si asta dauneaza calitatii somnului.

Pentru a avea parte de un somn odihnitor care sa te refaca complet pentru antrenamentele din ziua urmatoare, incearca sa nu faci exercitii minim 2 ore inainte de ora de somn si neaparat aeriseste camera.

Tine cont ca, pentru un somn de calitate si sanatos, in dormitor temperatura trebuie sa fie undeva la 18-20 de grade Celsius.

Saltelele de vara, pijama din materiale fara plastic sunt solutia pe timp de vara.

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE.

Vrei sa-ti imbunatatesti performantele sportive? Atunci, pe langa antrenamentele fizice ai grija sa te alimentezi corect. Comanda-ti fisa de nutritie sportiva personalizata de AICI

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

*sursa foto cover: Pinterest

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si