Cat de mult ar trebui sa se implice un parinte in sportul practicat de copilul sau?
Incercarea de a gasi echilibrul perfect intre a impinge de la spate copilul sau a-l incuraja si a sta pe margine, tinandu-ne gura inchisa, asta da, este o problema cu care noi, parintii copiilor sportivi, ne confruntam tot timpul.
Unii experti spun ca ar trebui sa-ti impingi copilul de la spate pentru a-l pregati pentru rigorile competitiilor si vietii, in sine. Pe de alta parte, alti experti spun ca ar trebui sa te dai la o parte si sa-ti lasi copilul sa joace si sa se distreze.
Fara indoiala, parintii TREBUIE sa se implice in sportul practicat de copilul lor! Intrebarea este „cat de mult?”
Bineinteles, cu totii ne dorim ce-i mai bine pentru copilul nostru! Deci, cine are dreptate?
Iata cateva lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand incerci sa gasesti acest echilibru de care iti vorbesc...
Sunt parinte de copil sportiv. Te-ai putea gandi acum ca fiind si antrenor mental care ii ajuta pe multi copii de varsta lui, am foarte multa credibilitate in fata sa. :)
Ei bine, cu toate ca imi respecta opiniile, nu asculta intotdeauna de sugestiile pe care i le dau. Mai degraba imi citeste articolele decat ma asculta direct(duh :))) Asa ca, am lucrat din greu pentru a-mi da seama cat de mult trebuie sa se implice un parinte in sportul practicat de copilul sau si imi doresc sa impartasesc asta si cu tine.
Multi copii practica sportul din dorinta de a se distra alaturi de alti copii, cu toate astea sportul nu este mereu despre joc si distractie. In sportul de tineret poate exista si o mare presiune si asta din cauza faptului ca, de cele mai multe ori, copilul simte ca parintii sau antrenorul se asteapta ca el sa castige intotdeauna.
Asadar, vechea intrebare a parintilor de tineri sportivi este cat de mult sa-i impinga si sa puna presiune si cat de mult sa-i lase sa-si ia propriile decizii si sa sufere consecintele naturale ale acestora? Cand vine vorba despre sport, problema poate deveni si mai sensibila si personala, depinzand de experienta trecuta a parintelui, entuziasmul si implicarea acestuia in sport.
Din pacate, nu exista un singur raspuns corect care se aplica fiecarui copil si asta este aspectul pe care multi parinti il inteleg gresit!
Multi parinti fac greseala sa presupuna ca ce a functionat pentru ei va functiona si pentru copilul lor. NU este adevarat! Copiii nostri nu sunt copii ale noastre. Au propriile sentimente, probleme si modalitati de a se confrunta cu stresul, strategia si competitia. Asta este valabil si in cazul fratilor, unul dintre copii poate reactiona pozitiv la indrumarile tale, celalalt poate fi mai rebel.
Am sa-ti dau cateva idei la care sa te gandesti cand iei in considerare gradul de implicare si metoda sustinerii si participarii tale in sportul practicat de copilul tau si cum aceste lucruri ii pot influenta dezvoltarea personala.
Mai multe sfaturi si un plan pas cu pas de sustinere a copilului sportiv gasiti in Manualul Parintelui SUprem de Copil Sportiv. Il Gasiti AICI.
Traim intr-o lume atat de agitata in care se pare ca toata lumea se grabeste permanent. Ne supraincarcam zilele cu activitati si avem atat de multe asteptari de la cei din jurul nostru.
Astfel, devine destul de natural ca un copil sa simta nevoia urgenta de a avea succes si de-a face asta cat mai rapid. Parintii supra-implicati in sportul practicat de copilul lor, in entuziasmul lor, de altfel, iubitor, isi doresc prea mult sa-si ajute copilul, facandu-i mai mult rau decat bine.
Multi copii ajung sa creada ca nu au o performanta la nivelul asteptarilor parintilor sau antrenorului lor. Parintii fac problema si mai grea tipand sau dojenindu-si copilul sau transmitandu-i acestuia mesaje confuze. Un parinte nu poate sa-i spuna copilului sau „mergi pe teren si distreaza-te!”, in timp ce el sta pe marginea terenului si-si noteaza fiecare greseala pe care mai apoi s-o discute in drumul spre casa.
Prea mult interes din partea unui parinte il poate deruta pe copil si ii poate slabi motivatia. Se poate ajunge chiar in punctul in care un copil nu stie daca joaca un sport pentru bucuria sa sau a parintelui sau.
Pe de alta parte, exista acei parinti care-si lasa copiii sa faca ce vor. Iti pot spune din experienta ca i-am auzit pe multi adulti ca si-ar fi dorit ca parintii lor sa se fi implicat mai mult, stabilindu-le limite mai stricte.
Copiii trebuie invatati sa imbratiseze calatoria, si nu destinatia! Una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face este sa te concentrezi prea mult pe trofee, medalii si premii. Ironia este ca, atunci cand parintii si antrenorii s-au concentrat mai mult pe distractie si pe aspectul dezvoltarii aptitudinilor sportive, renuntand la presiunea de a castiga, atunci copii au fost mai predispusi sa castige.
Ideea e ca, daca isi doreste sau nu sa fie un sportiv de succes depinde in cele din urma de copilul tau.
Daca ai un copil sportiv care munceste prea mult, poate veni dintr-o dorinta puternica a acestuia de a fi la cel mai inalt nivel posibil. Dar, uneori asta poate fi si din motive gresite. Daca copilul tau nu se distreaza practicand sportul acela, poate fi un semnal de alarma pentru tine care sa-ti indice faptul ca incearca sa-ti castige aprobarea sau ca incearca sa demonstreze ca este mai bun decat altii. Acest tip de atleti se consuma mult prea din timp si renunta la sport.
Cel mai bun lucru pe care il poti face ca parinte de copil sportiv este sa creezi o relatie in care sa poata avea incredere, cu o comunicare deschisa. Da, stiu ca e mai usor de zis decat de facut, dar indiferent de nivelul la care va situati acum, intotdeauna exista posibilitatea de a avansa. Faptul ca esti aici si ca iti pasa este un pas mare si copilul tau sigur va aprecia asta. :)
Un lucru care te-ar putea ajuta este sa tii minte faptul ca studiile au aratat ca pana undeva la varsta de 20 de ani creierul nu este format pe deplin. Asta inseamna ca nu ar trebui sa iei literlamente tot ceea ce spun. Daca iti spun „te urasc” sau mai stiu eu ce remarca fac, este foarte posibil sa fie intr-o stare modificata si ca nu cred tocmai ceea ce spun. Deci nu o lua personal. Da, continua si impune valorile familiei voastre si administreaza consecintele – dar fa tot posibilul sa elimini emotiile din toate astea. Daca iti dai seama ca esti prea emotiv, abtine-te din a lua orice decizie in acea zi.
Pe de alta parte, copiii au nevoie de sustinerea si incurajarea noastra pentru a fi mai buni decat cred ca sunt. Noi, ca adulti, vedem imaginea de ansamblu si avem o perspectiva pe termen lung. Asta ajuta enorm cand pierd ceva si cred ca este sfarsitul lumii. Povesteste-le despre ce pierderi ai suferit tu sau ce greseli ai facut si cum te-ai scuturat si te-ai ridicat si ai mers mai departe.
Totul inseamna echilibru.
Iata cateva sfaturi pe care le poti urma pentru a-l ajuta pe tanarul tau sportiv:
- Incurajeaza-ti atletul – pentru curajul si efortul sau si raspunde cu incurajari la greselile pe care le face. Pune accentul pe cat de important este sa se distreze, sa se simta bine, pe dezvoltarea personala, si dobandirea de noi abilitati, fata de castig si performanta.
- Ajuta-ti copilul sa-si dezvolte motivatia interioara – exista dovezi stiintifice ca sportivii de top sunt mai motivati de obiectivele lor interioare, decat de cele exterioare precum faima, bani sau statut. Lucruri precum respectul si stima de sine care pot fi dobandite indiferent de ceea ce cred altii.
- Sporeste-i copilului tau stima de sine – prin a-l incuraja sa-si evalueze propria performanta si a-l determina sa gaseasca 2-3 lucruri pe care le-a facut bine.
- Asculta si ia-i in seama sentimentele – asigura-te ca incurajarea ta este credibila, specifica, si determina autoreflectia. Nu folosi asta pentru a-l manipula.
- Incurajeaza-l si in scris – lasandu-i biletele de incurajare in ghiozdan, in carti, pe oglina, etc.
- Lasa-l pe copilul tau sa te invete ceva despre sportul pe care-l practica – iesiti impreuna si jucati-va.
- Intreaba-l despre cum a-i putea sa-l sustii – nu presupune ca sti tu tot ce e mai bun in acest aspect.
- Tine minte ca un copil intotdeauna invata cel mai bine intr-un mediu plin de bucurie si incurajare.
Vrei sa fii Parintele Suprem de copil sportiv si vrei sa poti sa-l ajuti sa ia cele mai bune decizii in viata? Comanda Manualul Parintelui Suprem
Care este experienta ta ca parinte de copil sportiv? Exista lucruri cu care te confrunti sau asupra carora iti doresti sa primesti sfaturi? Imi poti scrie, lasandu-mi un comentariu mai jos sau rasfoind celelalte articole din categoria mental coaching din blog. Acolo vei gasi o multime de articole despre parentingul sportiv. :)
Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.