×

Ce il motiveaza pe copilul tau in sportul pe care si l-a ales? (4 lucruri pe care le poti face tu ca sa-l motivezi)

17 Dec 2018 08:34 | Articole | 6153 Vizualizari
Ce il motiveaza pe copilul tau in sportul pe care si l-a ales? (4 lucruri pe care le poti face tu ca sa-l motivezi)
Sa-i inveti pe copii cum sa fie motivati, sa lucreze intens spre un scop si sa faca lucrurile corecte, este o mare provocare pentru multi parinti. In plus, sa-ti motivezi copilul in sportul de tineret nu este chiar o stiinta exacta; este mai mult o forma de arta, ca sa-i spun asa.

Este despre incercari si greseli. A da si a lua. Iar uneori este nevoie de multe presupuneri. Este un proces de invatare pentru parinti, la fel de mult cum este si pentru copii, deoarece fiecare copil este diferit si fiecare copil raspunde diferit la tacticile motivationale. Din pacate, din ce am vazut in jurul meu, lista tacticilor aplicate de multi parinti pentru a-i motiva pe copiii lor poate include mita, amenintari, comparatii, lingusiri si reprosuri. Aceste „solutii” pot fi cel mult solutii pe termen scurt, dar raspunsul pe termen lung la intrebarea cum imi pot motiva copilul? este unul mai amplu.

La noi, motivatia a fost diferita pe parcursul timpului, in functie de varsta.

Cand era micut il motiva faptul ca iese la joaca, ca se vede cu prietenii, ca se distreaza.

Pe masura ce a crescut observ ca il motiveaza faptul ca arata bine fizic, e sanatos, e din ce in ce mai puternic si faptul ca... se distreaza. Are 15 ani si inca se scoala dimineata spunanad "yeii am antrenament azi!".

Observ ca, desi modul de a gandi s-a schimbat odata cu varsta, "distractia" a ramas un factor comun. Se simte bine ca face bine un sport, ca este apreciat. Si, mai ales, este entuziasmat!

Sa-ti motivezi copilul presupune mai mult decat un citat motivational frumos!

Nu ma intelege gresit, imi plac citatele motivationale. Rezoneaza in inima si mintea mea.
Nu joci niciodata cu adevarat impotriva unui adversar. Ci joci cu tine insuti, cu cele mai inalte standarde ale tale, iar cand iti atingi limitele, atunci esti fericit cu adevarat.

Majoritatea oamenilor renunta exact in momentul in care urmeaza atinga succesul. Renunta in ultimul minut al jocului, la un pas distanta fata de touchdown-ul castigator. ~ Ross Perot

Un campion este cel care se ridica, chiar si atunci cand nu poate.
Si da, le-am folosit cu TH, dar cred in continuare ca toate citatele motivationale din lume nu vor impinge de la spate pe cineva care nu este motivat din interiorul sau.
Discutie cu fii’miu:

- Mama, mie imi place sa fiu obosit.

- Cum adica? Nimanui nu-i place sa fie obosit! In general, oamenii se vaita ca sunt obositi, nu se bucura!

- Mie imi place sa fiu obosit, dar cu oboseala buna!

- ???!!!

- Adica sa fiu obosit dupa o zi in care am facut ceva! M-am antrenat!
Asa cum spuneam mai sus, motivatia trebuie sa vina din interior. Observ ca ceea ce motiveaza cel mai bine si ce ar trebui sa motiveze este, de fapt, entuziasmul, placerea aia de a te scula pentru a mia oara si a te duce la antrenament, fie ca ploua, fie ca bate vantul, fie ca e sase dimineata si e duminica. :)

De ce anume este nevoie ca sa-ti motivezi copilul este la fel de unic, de individual, asa cum este si copilul tau. Cum spuneam, nu exista o formula standard pentru a ne motiva copiii.

Exista totusi patru lucruri pe care le poti face, indiferent de personalitatea copilului tau si indiferent de ce tip de parinte esti tu.

CREDE IN COPILUL TAU – pentru a arata ca ai incredere in copilul tau, trebuie sa te straduiesti sa vezi intotdeauna ce este mai bun. Cauta lucrurile pozitive, scoate-le in evidenta, construieste lucrurile pozitive pe care le vezi in copilul tau. Crede in el si spune-i asta fara conditii: poti face asta!; te iubesc si sunt mandra de tine – fara doar daca, si, sau dar. Poti citi mai multe despre asta in Singurele cuvinte pe care un parinte ar trebui sa i le spuna copilului sau despre sport (sau orice alta performanta).

Sa crezi in copilul tau inseamna, de asemenea, sa nu te concentrezi pe trecut. Am citit undeva ca exista doua zile despre care sa nu-ti faci griji: ieri si maine. Pentru ca nu o poti schimba pe niciuna. Nu-i mai reaminti copilului tau de esecurile sale.

Si, ultima piesa din puzzle-ul asta, ramai cel mai devotat suporter al sau, indiferent de situatiile prin care trece. Cand joaca bine, si cand nu. Cand continua si cand renunta. Cand te frustreaza pana la capatul puterilor, si cand iti aduce lacrimi de bucurie.

PASTREAZA SPORTUL IN PERSPECTIVA – asigura-te ca tanarul tau sportiv are o viata sociala si in afara sportului pe care-l practica si are timp sa fie copil. Incurajeaza-i si alte interese.

Sa pastrezi sportul in perspectiva inseamna, de asemenea, sa-l mentii distractiv si intr-o nota pozitiva. Daca copilul tau nu se mai simte motivat, poate are nevoie de un impuls bland din partea ta:
  • Lasa-l pe el sa aleaga. Permite-i copilului tau sa aleaga sportul care-i place – chiar daca nu este vorba despre fotbal. Este mai usor pentru un copil sa fie motivat cand ii place acea activitate.
  • Jucati-va impreuna. Jucati acasa sau in parc o versiune neoficiala a sportului in care activeaza, pentru a se putea bucura de proces fara presiunea competitiilor. Nu-i spune mereu cum sa paseze sau sa preia mingea. Uneori este mai bine sa va prostiti si sa-l lasi sa experimenteze si partea distractiva a sportului alaturi de tine.
  • Priviti-i pe altii. Mergeti impreuna la un meci profesionist si lasa-l sa vada jocul unor sportivi talentati si muncitori. Asta ar putea fi chiar factorul motivator de care are nevoie! Nu cred ca exista vreun tanar fotbalist care sa nu viseze sa ajunga ca Messi sau Ronaldo, nu cred ca exista un tanar tenismen care sa nu viseze sa ajunga Simona Halep.
  • Cititi carti si priviti filme despre sport impreuna. De foarte multe ori, copiii sunt interesati de lucrurile cu care se simt familiari si, in timp ce afla mai multe despre sport, s-ar putea sa le revina interesul pentru a incepe sau continua sportul preferat.
  • Chipuri familiare. Cauta oportunitati pentru ca ei sa joace alaturi de prieteni.
  • Luati o pauza. Ofera-i suficient timp liber pentru a-si urma interesele in afara sportului. Prea multa concentrare asupra sportului de la o varsta prea frageda il poate trimite pe drumul catre epuizare.
EVIDENTIAZA REZULTATELE MUNCII DIN GREU – cand vezi rezultate pozitive, evidentiaza-i copilului tau faptul ca munca sa a dat roade. De aici copilul tau invata lectiile valoroase ale disciplinei si perseverentei. Este uimitor cum chiar si cele mai mici imbunatatiri pot spori motivatia. Ajuta-ti copilul sa vada micile victorii.

In plus, lauda-i efortul si nu neaparat rezultatele. Daca vrei sa-i oferi o recompensa pentru efortul sau, asta tu decizi. Insa daca decizi asta, alege o experienta – o iesire speciala, sa va jucati jocul sau preferat, etc., nu o recompensa materiala.

INDEAMNA-L BLAND, NU-L FORTA – negativitatea si fortarea nu pot decat sa puna si mai multa presiune asupra copilului tau. Remarci precum „trebuie sa muncesti mai mult!” ii pot oferi motivatie pe termen scurt, dar nu vor adresa probleme precum motivatia interioara, care este cea mai valoroasa pe termen lung.

Cum sa-l indemni bland?
  • Ofera-i oportunitati de imbunatatire. Ai putea sa-l inscrii la sala, intr-un loc unde se poate antrena mai bine, de exemplu.
  • Incurajeaza-l sa nu se multumeasca cu starea de fapt. Este usor ca un copil sa se resemneze in fata unei situatii doar pentru ca „asta este”. Dar cand un sportiv alege sa continue lupta, se pot intampla lucruri uimitoare.
Ca sa rezum, ideea e urmatoarea: copilul tau trebuie sa se simta increzator ca poate reusi si sa stie ca munca grea va avea ca rezultat succesul. Daca stie acest lucru, daca simte asta, atunci sunt sanse sa se impinge de la spate singur atunci cand va avea nevoie.

Alte articole utile despre parentingul sportiv si antrenamentul mental la tinerii sportivi gasesti in categoria MENTAL COACHING din blog.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Pregatire fizica si recuperare sportivi Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si