×

Ce sunt chakrele si ce fac ele? (Ghid introductiv)

28 Apr 2016 11:19 | Articole | 12879 Vizualizari
Ce sunt chakrele si ce fac ele? (Ghid introductiv)
Ce sunt chakrele? Este posibil sa fi vazut imagini cu o silueta (barbat sau femeie) aflata in pozitia lotus, iar de-a lungul corpului sau sa apara o serie de lumini colorate. Arata cool, nu-i asa? Dar, daca esti la inceput, parca imaginea nu te lamureste suficient de mult despre ce inseamna defapt aceste chakre.

Pentru ca este un subiect de interes pentru mine si ador sa descopar cat mai multe despre ele, am pus la punct un mic ghid introductiv despre chakre, ce fac ele si cum ne pot ajuta sa avem o viata echilibrata si sanatoasa.

Deci, ce sunt chakrele?

Chakra (pronuntat chak-ra) se traduce din sanscrita ca roata. In esenta, chakrele sunt coloana vertebrala a corpului nostru energetic – sistemul nervos central al vietii noastre energetice. Iti suna a fi foarte important? Sa stii ca asa si este.

Chakrele sunt centre de energie concentrata, aflate in miscare, si situate pe intreg corpul nostru. Eu as spune ca sunt organele corpului nostru energetic. Fiecare chakra, precum un organ, controleaza, regleaza si mentine energia pentru o anumita functie sau zona a corpului – atat functii fizice, cat si emotionale/spirituale.

In starea lor optima, chakrele, centrele energetice, au o forma circulara, precum un vortex. Pot fi mici cat un varf de ac sau un banut, cat si mari sau mai mari decat o farfurie sau un cos de basketball.

Sunt zone de comunicare centralizate in corpul nostru, iar functionarea lor – functionarea energiei prin ele – este ceea ce ne determina, in buna masura, sanatatea.

Asa cum traficul se poate bloca intr-o intersectie, iar sangele se poate bloca in artere, si energia se poate bloca la nivelul chakrelor. Cand un astfel de blocaj se produce, putem experimenta senzatii de dizarmonie, de la o senzatie usoara de neliniste si pana la boli cronice.

Chakrele au o importanta majora asupra sanatatii noastre fizice si emotionale, astfel ca echilibrul acestora este preocuparea principala in multe dintre domeniile care se ocupa cu starea de bine (aceasta energie este cunoscuta ca chi in Tai Chi, qi in Qi Gong, ki in Reiki si prana in yoga).

Am subliniat cuvantul echilibru, pentru ca, asa cum exista posibilitatea ca energia sa fie blocata, la fel exista si posibilitatea ca o chakra sa fie super-activa, lucru care, de asemenea, poate crea probleme.

Exista sute de chakre in corpul energetic.

Insa, de cele mai multe ori ne concentram asupra celor 7 chakre majore – 6 situate de-a lungul coloanei vertebrale si una (chakra coroanei) aflata deasupra capului.

Fiecare dintre acestea se afla in legatura cu anumite organe si glande endocrine, avand efecte asupra starii noastre fizice. Datorita modului in care fiintele umane sunt construite, chakrele au un impact major si asupra mintii si spiritului nostru.

Spre exemplu, centrul energiei care circula prin stomac, cunoscut si ca chakra plexului solar, este responsabila fizic cu functiile sistemului digestiv, iar emotional cu stima de sine si curajul.

Asta inseamna ca, energia utilizata de sistemul digestiv este distribuita de centrul energiei responsabile pentru asta, adica chakra plexului solar.

Daca energia de aici este mai putin „minunata”, spre exemplu, pentru ca ai mancat prost sau pentru ca ai o stima de sine scazuta, energia pe care aceasta chakra o transmite sistemului tau digestiv este la fel de putin „minunata”. Astfel, este posibil sa resimti o problema cu digestia.

Asta este motivul pentru care chakrele conteaza. Pentru ca au efecte reale, tangibile, asupra sanatatii si starii tale de bine.

Asa cum am mai spus-o, exista 7 chakre principale, care incepand de la baza coloanei tale si pana deasupra capului sunt:
  • Chakra radacina (Muladhara) este situata chiar sub coccis si se refera la legatura noastra cu aspectele fizice si materiale ale vietii (gandeste-te la impamantare, casa, munca si corp).
  • Chakra sacrala (Swadhisthana) este situata in jurul coccisului si este centrul nostru emotional (gandeste-te la placeri, neplaceri, dorinte si atasamente).
  • Chakra plexului solar (Manipura) este localizata la nivelul coloanei vertebrale, in spatele ombilicului, si este centrul nostru de foc (gandeste-te la vointa, determinare, incredere si stima de sine).
  • Chakra inimii (Anahata) este localizata la nivelul coloanei vertebrale, deloc surprinzator in spatele centrului inimii, si se raporteaza la relatiile cu ceilalti (gandeste-te la iubirea neconditionata si compasiune).
  • Chakra gatului (Vishuddhi) este localizata la nivelul coloanei vertebrale in spatele gropii gatului si se refera la toate aspectele legate de comunicare (ascultare si vorbire).
  • Chakra celui de-al treilea ochi (Ajna) se afla in partea superioara a coloanei vertebrale si este centrul nostru de intuitie (gandeste-te la intelepciunea noastra interioara).
  • Chakra coroanei (Sahasrara) este cea de-a saptea chakra si se afla chiar deasupra capului, avand un efect energetic asupra intregului nostru sistem precum si asupra legaturii noastre cu cosmosul.
In saptamanile ce vor urma, voi scrie despre cum ne putem echilibra  chakrele (miscari, exercitii, alimentatie, culori, etc.). Si... voi avea o surpriza pentru toti cei interesati de acest subiect. Pregatesc un proiect minunat, gata de lansare in curand. Asa ca, stati pe faza! :) Sneak peek mai jos la viitorul proiect #rangaliTsports!

ce sunt chakrele - chakrele ghid introductiv pentru incepatori (2)

FullSizeRender-5

FullSizeRender-4

Ca sa inchei, prin dezvoltarea unei sensibilitati si constientizari mai puternice asupra aspectelor corpului nostru energetic, ne putem deschide noi orizonturi asupra bunastarii noastre fizice si emotionale, ajutandu-ne sa ne cream o viata echilibrata si sanatoasa.

Cauti mai multa inspiratie? Urmareste-ma pe Instagram, unde postez constant sfaturi pentru o viata activa, frumoasa si sanatoasa!

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si