Ce tip de sportiv este copilul tau?
Copiii sportivi se impart in mai multe categorii. In functie de ce tipologie ii caracterizeaza vei sti mult mai bine cum sa-i abordezi.
Unii copii se comporta mai bine in competitie decat in antrenamente. Acestora le este greu sa se focuseze si sa-si pastreze atentia in antrenamente. Ei nu sunt stimulati decat de competitie, de agitatia si emotia pe care o creeaza un meci.
Dimpotriva, altii se comporta excelent la antrenamente, insa clacheaza in competitie. Acestia sunt cei care au teama de a gresi si sunt intoleranti la greseala.
Asadar, putem imparti tinerii sportivi in 3 categorii:
- jucatori de miza
- jucatori de antrenament
- jucatori de echilibru (sau cum li se spune in engleza "steady Eddie/Steady Sally)
JUCATORII DE MIZA traiesc pentru competitie. Traiesc pentru podium si medalii si isi numara reusitele. Ei intotdeauna performeaza mult mai bine in competitie decat in antrenamente. Pentru ei antrenamentele sunt plictisitoare si nu ii stimuleaza. Au impresia ca stiu deja totul si adeseori, desi la varsta frageda sunt cei mai buni din echipa, odata cu trecerea anilor devin cei din coada. De ce? Pentru ca fara focus la antrenamente ei nu vor performa. Ei nu isi vor imbunatati performantele, in timp ce ceilalti se dezvolta.
Sa nu ne mire faptul ca X care acum 2, 3 sau 4 ani era cel mai bun de la echipa Y, acum nu il mai vezi nici pe banca de rezerve, sau daca il vezi, este un jucator destul de slab si nicidecum cum te-ai fi asteptat.
Cu astfel de tipologie de sportiv, un antrenor precum si parintii trebuie sa aibe mai multa rabdare si sa-l stimuleze la valoarea lui. Sa-i dea exercitii mai complicate, antrenamente la un nivel mai inalt. Poate chiar sa fie mutat la o echipa de valoare mai buna, astfel incat sa aibe concurenta si sa nu se mai simta ca este "buricul-pamantului".
JUCATORII DE ANTRENAMENT sunt cei care performeaza excelent la antrenamente insa se blocheaza in competitii. Acestia nu reusesc sa performeze in competitii deoarece le este frica de greseala. Le este frica de greseala deoarece ei sunt foarte concentrati pe ceea ce spun ceilalti. Pentru ei conteaza foarte mult ce spun ceilalti despre ei. Mai bine joaca "cu grija", controlat, decat sa faca o greseala capitala si sa fie certati de antrenor sau de cei de pe margine. Ei tind sa fie perfecti.
Astfel de jucatori sunt cei pe care se pune presiune mare. Sunt cei la care in casa se vorbeste foarte mult inainte de o competitie. De exemplu: "sambata ai meci, sa ai grija", "aoleu, jucati cu echipa X! aia sunt foarte buni, vezi ce faci" sau se discuta foarte mult despre altii "uite ce a zis cutare" , "am auzit eu ca X comenta la pasa ta" s.a.m.d.
Presiunea vine din toate partile si mai ales de la ei insisi care au impresia ca trebuie sa fie perfecti, altfel ceilalti nu vor avea vorbe bune la adresa lor.
Cu astfel de tipologie de sportiv trebuie mai multa rabdare din partea antrenorilor si a parintilor. Chiar daca au gresit intr-o competitie sa fie incurajati sa mearga mai departe. Sa nu se discute acasa despre greseli chiar deloc o perioada, pana ei se vor debloca si isi vor intra in normal. Suna ciudat, insa DA, unui jucator de antrenament ar fi bine sa-i spui "bravo" si la cea mai neinsemnata pasa pe care o da. Si, mai cu seama sa nu fie criticati dupa competitie.
Ajutati-i pe jucatorii de antrenament sugerandu-le sa nu mai dea 110%. Cu cat se vor chinui mai mult cu atat se vor bloca mai repede. Sa nu-si puna in gand obiective mai greau de atins sau pe care nu le pot controla. De exemplu "sa dai neaparat un gol in meciul asta". Mai degraba, pentru a fi incurajati, sa li se spuna "ar fi foarte tare daca azi ai incerca un sut pe poarta, nu conteaza ce iese din asta"
Ei nu ar trebui sa se focuseze pe victorie ci doar pe ei insisi sa-si faca cel mai bun joc al lor, indiferent de rezultat.
JUCATORII DE ECHILIBRU (steady eddie/steady sally) sunt cei care performeaza bine atat in competitii cat si la antrenamente. Sunt aceia care au incredere in ei, sunt aceia care nu lipsesc de la antrenamente niciodata si se duc mereu cu placere. Sunt aceia care mereu vor sa invete ceva nou. Sunt cei care nu sunt interesati sa comenteze despre antrenori sau colegi. Sunt cei care nu comenteaza niciodata deciziile arbitrilor. Sunt cei care raman echilibrati si la fel de focusati si daca se afla pe banca de rezerva. Sunt constanti in actiunile lor.
Intr-un final, dupa cum vedeti, totul se reduce la echilibru si tineti cont ca in general un copil, echilibrul si-l ia din familie.
Fiti echilibrati!
Afla in ce categorie se afla tanarul tau sportiv si incearca sa-l ajuti cu ce are nevoie.
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.
Vrei sa-ti imbunatatesti performantele sportive? Atunci, pe langa antrenamentele fizice ai grija sa te alimentezi corect. Comanda-ti fisa de nutritie sportiva personalizata de AICI
Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI
*sursa foto cover: isnlibrary.blogspot.com