Ceea ce doare, te va instrui - sfat pt parintii de sportivi
Am intitulat acest articol cu o zicala foarte profunda, spusa de Benjamin Franklin, nu intamplator, deoarece vreau sa inteleaga toti tinerii sportivi ca, pentru a ajunge pe locul intai trebuie sa stii cum e pe locul doi.
Tocmai am citit o statistica foarte interesanta care arata ca Tiger Woods, multiplu campion la golf si unul dintre cei mai buni sportivi ai tuturor timpurilor, are o rata de succes in competitiile sale de 27%. Adica, in procent de 27% din toate jocurile, el a castigat.
Va imaginati cam cat a pierdut? Da.... e simplu, in proportie de 73% el a pierdut de fapt.
Prin acest lucru ne putem da seama ca pana si cei mai titrati sportivi mai mult pierd decat castiga si asta nu le afecteaza titulatura de "cel mai bun din LUME".
Lectia pe care vreau sa o invatam noi, parintii de copii sportivi, este ca trebuie sa le transmitem copiilor nostri ca, pentru a se dezvolta, trebuie mai intai sa se invete cu esecul, cu statul pe banca, cu locul 2.
S-a demonstrat faptul ca sportivii invata mult mai multe lucruri si isi dezvolta mai bine personalitatea de pe urma esecurilor, mai mult decat invata de pe urma unui castig, a unei realizari.
Pare ciudata aceasta afirmatie, dar sa va explic! Cand castigam suntem in general focusati pe celebrare, pe bucuria care vine odata cu castigul. Evident, daca am castigat tragem concluzia ca totul a fost bine si nu mai analizam nimic din ce am facut pentru ca ...nu-i asa, am facut perfect daca am castigat!
De aceea veti vedea foarte multi sportivi care, desi la varsta mica erau "Cei mai buni" - din echipa, sau din grup sau la sportul lor individual aveau toate medaliile posibile - dar cand au crescut s-au pierdut pe parcurs. Fie sunt sportivi mediocri fie nu mai stie nimeni nimic de ei.
Intr-adevar castigul este mult mai dulce, te face sa te simti euforic, dar el nu te pune cu fata in oglinda. Dupa un castig nu te analizezi, pentru ca esti convins ca ai facut corect.
Din pacate, noi parintii avem cumva tendinta, din dragoste pt copiii nostri, sa-i "salvam" de la durerea esecului. Ii sustinem, poate chiar incercam sa aruncam vina pe altcineva doar doar copilul nostru sa nu mai fie suparat si sa-l vedem din nou zambind.
Da, este foarte dureros sa pierzi, sa gresesti, sa fii rezerva insa toate acestea pot fi momente de instruire, momente care sa ne motiveze si mai mult.
Dragi parinti, acestea sunt momentele in care trebuie sa fiti alaturi de copiii vostri si sa le spuneti ca a fost doar un moment, care va trece daca ei vor sta si vor analiza obiectiv de ce s-a intamplat ce s-a intamplat.
Intotdeauna noi parintii trebuie sa le implementam foarte clar ideea in cap copiilor, ca sportul pe care il fac trebuie sa fie o sursa de bucurie si una de tristete si ca din toate lucrurile mai putin bune au ceva nou de invatat.
Vrei sa fii Parintele Suprem de copil sportiv? Vrei sa afli cum sa comunici pozitiv cu copilul tau sportiv? Vrei sa stii cum sa-l ajuti emotional? Comanda Manualul Parintelui Suprem de copil sportiv de aici.
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.
Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI
**sursa foto cover: azquotes.com