Cum afli daca tanarul tau sportiv este suprasolicitat si depasit de situatie (athletic burnout)?
Sunt momente in care tinerii sportivi pot ajunge sa fie suprasolicitati si sa ajunga intr-o stare de "burnout" asa cum este ea numita in toate sporturile.
Starea de "burnout" este acea stare de oboseala cronica, de stres care nu se mai termina, de agitatie continua si care de multe ori, nedescoperita la timp poate duce la dorinta de la renunta la sportul de performanta.
Este bine ca noi parintii sa recunoastem semnele pe care le da aceasta stare asa incat sa stim cum sa procedam si sa nu intelegem gresit ca dorinta copilului a scazut sau si mai grav, sa tragem concluzia pripita, ca nu poate sa duca un sport de performanta.
Asadar, care sunt semnele ca tanarul sportiv a intrat in starea de suprasolicitare, adica de athletic burnout?
SEMNE FIZICE: senzatii de oboseala continua, o raceala usoara care nu mai trece, dureri de stomac frecvente sau probleme gastrointestinale, dureri de cap frecvente, lipsa somnului, respiratie scruta si rapida sau scadere anormala in greutate.
SEMNE COMPORTAMENTALE: temperament agitat, frustrare instantanee, senzatie de copleseala (primul lucru pe care il spune la orice este: "Oh, nuu! si-si da ochii peste cap), tipa si se rasteste din orice,nu-si poate controla emotiile deloc, are impresia ca nimeni nu-l ajuta, renunta foarte usor, isi pierde compasiunea si afectiunea fata de cei apropiati, scaderea performantei sportive
SEMNE LEGATE DE SPORT: se reduce performanta la unele tehnici pe care in trecut le facea bine, nu este niciodata multumit de performanta sa, se asteapta mereu ca va face prost, se mareste rata greselilor intr-o competitie, dificultate de a se concentra, ii trateaza pe colegi si pe antrenori ca si cum ar fi niste straini (nu mai interactioneaza cu ei), stare continua de nerabdare.
Care ste candidatul ideal pentru Burnout?
Candidatul ideal pentru a face burnout este perfectionistul, este cel dedicat, cel care face lucrurile pentru ca ceilalti sa-l aplaude, cel pentru care parerea celorlalti conteaza foarte mult, cel care este mereu in conflict cu el insusi pentru ca i se pare ca nu isi are locul niciunde si ca nu se potriveste anumitor locuri sau situatii.
Cum putem evita starea de burnout a tinerilor sportivi?
- Atentia in primul rand la semne si la schimbarea de comportament a copilului
- Introducerea unui sport nou (poate sa fie si fitness)
- Introducerea unor zile de pauza pentru o perioada
- Schimbarea scenariului (acolo unde se poate) - schimbarea locului de antrenament, a echipei sau antrenorului
- Suportul familiei si a prietenilor (evitarea o perioada a criticilor si a cerintelor extra)
- Introducerea de antrenament mental cu un mental coach sau psiholog sportiv
- Introducerea de perioade mai lungi de refacere dupa turnee sau competitii solicitante
- O organizare buna si clara, dupa un program pe care sa-l stie clar (nu un program gen "mult si haos")
- Setarea unor obiective clare pe care le poate controla.
Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE.