Cum discuti cu tanarul sportiv, dupa o competitie?
Dupa cum am mai spus-o si in alte articole, tinerii sportivi sunt foarte anxiosi cand vine vorba despre drumul inapoi spre casa, impreuna cu parintii, dupa un meci sau o competitie.
Dupa competitii, noi parintii, avem tendinta sa-i batem la cap, in unele cazuri chiar sa-i certam si sa le dam un milion de sfaturi despre cum ar fi putut sa faca mai bine.
Nu sunt adepta sloganului "ai fost cel mai bun" insa momentul de dupa competitie este cel mai nepotrivit pt a da sfaturi copilului sportiv. Este obosit, poate este si el suparat ca nu au iesit lucrurile cum trebuie si este clar ca nu mai are nevoie si de alte sfaturi "taioase" de la noi.
Sunt de acord si sustin discutia despre ceea ce face gresit, insa intr-un alt cadru, cand este odihnit si cand nu este coplesit de o competitie.
Asadar, este foarte important ce spunem tanarului nostru sportiv, imediat dupa competitie. Este important deoarece aceasta discutie este cea care ii va da incredere in el pentru viitor. Este discutia care il va face (sau nu) sa continue in drumul lui cu entuziasm si NU cu gandul "decat sa suport toate astea ... mai bine ma las".
Obiectivul nostru, dupa competitie, este sa avem cuvintele la noi astfel incat copilul sa prinda si mai mare incredere in el si sa mearga inainte cu gandul ca data viitoare va face mai bine.
Iata cateva "trucuri" despre cum ar trebui sa se desfasoare o discutie cu tanarul sportiv, imediat dupa competitie:
- Incepe prin a face doua remarci pozitive despre ce a facut foarte bine in competitie. Alege 2 atu-uri ale sale. De exemplu: "Chiar ai sutat cu putere de la distanta si mi-a placut ca te-ai mobilizat bine in repriza a2a". Este mult mai probabil sa captezi atentia copilului daca vei incepe cu remarci pozitive.
- Intreaba-l ce crede ca a facut bine azi. "Care sunt 2 lucruri pe care consideri ca le-ai facut perfect azi?" Discutati intai despre aceste lucruri, chiar daca sunt o mie de alte lucruri pe care le-a facut prost. Este foarte important pt sportiv sa aibe incredere ca a facut si bine nu numai prost in competitie. Se intampla de multe ori sa fie chiar el demoralizat, iar prin aceasta intrebare sa-si dea seama ca a facut si bine, desi poate nu observase acest lucru.
- Intreaba-l ce crede ca trebuie imbunatatit pentru maine sau pentru urmatoarea competitie. De exemplu: "pe ce crezi ca trebuie sa te focusezi mai mult pentru data viitoare?"
Vei vedea ca, imbunatatindu-ti discutia de dupa competitii, sportivul tau va avea din ce in ce mai multa incredere in el.
Sa fim seriosi, stim cu totii ca "vorba dulce, mult aduce" si mai stim ca si noi am fost copii si ca exact atunci cand zbiera mama la noi, atunci faceam invers si de asemenea, cand venea cu vorba buna, intram in pamant de rusine si ne doream cu orice pret ca data viitoare sa facem bine ca sa demonstram ca putem :))
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.
Vrei sa-ti imbunatatesti performantele sportive? Atunci, pe langa antrenamentele fizice ai grija sa te alimentezi corect. Comanda-ti fisa de nutritie sportiva personalizata de AICI
*sursa foto cover: medium.com