×

Cum ii ajutam pe tinerii sportivi de performanta sa simta placere in competitii?

28 Jun 2023 13:46 | Articole | 2672 Vizualizari
Cum ii ajutam pe tinerii sportivi de performanta sa simta placere in competitii?

Te-ai intrebat veodata daca tanarul tau sportiv de acasa simte distractie atunci cand merge la competitii? Este sportul lor distractiv sau adauga stres in viata lor?

Toti spun ca-si doresc sa concureze, sa mearga la competitii, insa exista si distractie acolo sau numai incordare si stres?

Multi sportivi imi spun ca nu gasesc niciun fel de voie buna cand vine vorba despre competitii sau concursuri. Imi spun ca isi doresc si ca le place sa participe insa nici cum nu este distractie. Evident, mai sunt si cei carora nu le place deloc sa participe la competitii.

Mereu ii pun sa-si reaminteasca cum era sportul lor cand abia incepusera, cand erau mici. Toti raspund acelasi lucru: "distractie"

Imi povestesc ca abia asteptau sa iasa de la scoala ca sa fuga la antrenamente, ca abia asteaptau sa se revada cu prietenii lor de la echipa sau de la club.

Din pacate, pe masura ce cresc, ceva se schimba. Antrenamentele devin obligatie. Incep sa se teama de greseli. Totul devine mai serios si ei simt ca incep sa fie judecati.

Copiii incep sa vada castigurile ca si pariuri personale, totul se masoara in trofee si cumva acest lucru este alimentat si de parinti. Si uite asa, stresul si presiunea se instaleaza in locul voiei bune de la antrenamente si de la competitii.

Obiectivele se transforma in asteptari, uneori chiar nerealiste:

  • daca nu-l bat pe asta sunt chiar un fraier (sau parintele: "asta e super slab, trebuie sa-l bati")
  • daca nu performezi la nivel inalt nu o sa te mai tin la sport si te apuci calumea de scoala
  • daca nu castig, parintii mei o sa fie dezamagiti ca mi-au spus ca au investit mult timp si bani in mine
  • daca gresesc, coechipierii mei se vor supara pe mine 

Toate aceste ganduri ori cuvinte pe care le aud duc la asteptari foarte mari si de cele mai multe ori nerealiste, care ii face sa performeze mereu cu presiune si sa nu mai gaseasca niciodata placerea din sportul lor.

Atunci cand copiii se focuseaza prea mult pe rezultatul pe care si-l doresc, vor deveni anxiosi si vor sub-performa. Ei pot evita aceasta situatie, alegand sa schimbe mentalitatea - sa se focuseze pe distractie si pe executie, poate fi cheia succesului. Aceasta mentalitate le va readuce placerea de a concura.

De fiecare data inainte de competitie, sportivii trebuie sa-si reaminteasca motivele pentru care au inceput sportul lor, sau cum era la sport atunci cand erau mici. Ar putea chiar sa-si faca o lista cu momentele amuzante pe care le-au generat in sportul lor (cu ajutorul parintilor).

Bineinteles, trebuie sa invete sa renunte la asteptarile nerealiste, care de cele mai multe ori sunt implementate de catre parinti.

Vrei sa te asiguri ca nu transmiti asteptari nerealiste catre tanarul tau sportivi si prin asta sa adaugi stres in viata lui? Manualul Parintelui Suprem de Copil Sportiv te poate ajuta!

Cu ajutorul acestui manual, te voi ghida printr-un proces pas cu pas, pentru a-i ajuta pe micii sportivi, pentru a le creste performantele si pentru a deveni Parintele Suprem, un parinte care stie cel mai bine ce sa faca atunci cand micul sportiv este trist, suparat, frustrat, tensionat, ingrijorat, are performante slabe, este perfectionist sau isi pune bete in roate.

Vrei sa fii Parintele Suprem de copil sportiv si vrei sa poti sa-l ajuti sa ia cele mai bune decizii in viata? Comanda Manualul Parintelui Suprem

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si