Cum ii ajuti pe tinerii sportivi sa-si stabileasca obiective pt mai multa incredere in ei
Pentru a avea succes si a se dezvolta intr-o etapa noua (an nou), tinerii sportivi trebuie sa-si stabileasca obiectivele. Majoritatea tinerilor sportivi au ca scop sa ajunga sportiv de succes insa prea putini isi stabilesc scopuri clare si la obiect.
Cei mai buni sportivi se antreneaza inteligent. Adica isi definesc exact scopurile pe care trebuie sa le atinga si actioneaza conform unui plan.
Fara aceste scopuri totul devine haos si poti sa ajungi la impresia ca te antrenezi, la impresia ca faci bine, dar totusi sa bati pasul pe loc.
Scopurile trebuie sa fie specifice propriei persoane si sa fie relevante. De exemplu, nu trebuie sa te concentrezi si sa-ti faci un scop din a afla cum se antreneaza ceilalti sau competitorii deoarece nu este relevant pentru dezvoltarea personala.
In schimb, copiii ar trebui sa se focuseze pe ceea ce ii ajuta pe ei in drumul catre succes. Acestea se numesc "mini scopuri".
Mini scopurile ii ajuta sa-si faca un plan si sa se concentreze pe sarcini personale care sa le aduca succesul. Este ca atunci cand urmaresti orarul de la scoala. Cum ar fi sa mergi la scoala si sa nu ai un plan (a se citi orar)? Ar fi un haos! La ce ora intri, pentru ce te pregatesti, ce carti caiete iti iei la tine?
Tinerii sportivi isi pot stabili diferite mini scopuri, in functie de diferitele aspecte din sportul pe care il practica. De exemplu, inotatorii isi pot seta ca scop un start mai bun sau o intoarcere intr-un timp mai scurt.
Tanarul meu sportiv de acasa si-a setat ca scop ca pana la inceputul lunii martie sa-si imbunatateasca lovitura cu capul. Este necesara deoarece a crescut foarte mult in inaltime si deja echipa pune baza pe el la loviturile cu capul. Iata un scop pe care, daca nu crestea in inaltime, nu era cazul sa si-l seteze cu prioritate.
Scopurile trebuie stabilite cu prioritate inaintea antrenamentelor si trebuie sa fie mici (mini scopuri) adica mai usor de atins si pe termen scurt, asa incat atingerea lor sa dea si mai multa incredere in sine.
Copiii sportivi trebuie totodata sa-si stabileasca ca si scop si imbunatatirea jocului mental. Nu conteaza cat de mult se vor antrena daca nu au incredere in ei si nu au putere de concentrare si asta se dezvolta prin antrenament mental.
Dupa ce isi seteaza clar obiectivele recomand sa-si tina si un jurnal in care sa-si noteze realizarile. Sa bifeze fiecare realizare sau imbunatatire in drumul spre realizarea obiectivului.
Referitor la antrenamentul mental isi pot seta ca obiective: imbuntatirea abilitatii de a comunica cu ceilalti sau abilitatea de a nu fi afectat de reprosurile celorlalti (adica sa ignore comentariile de pe margine).
Daca isi vor nota de fiecare data cand realizeaza ceva, vor observa imbunatatirea si astfel increderea in ei va creste pe zi ce trece.
Setarea de obiective si contorizarea realizarilor, desi poate pentru ei va parea ceva amuzant sau penibil sau pueril, ii va face sa fie mult mai organizati si mai concentrati pe ce au de facut.
Trebuie doar sa incerce :-)
Poate chiar acesta sa fie primul obiectiv de atins pentru anul acesta - tina un mic jurnal in care sa-si seteze obiectivele si sa-si contorizeze realizarile!
Elimina haosul din antrenamentele tale! Fa-ti planul vietii tale, setandu-ti obiective clare!
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.
Vrei sa-ti imbunatatesti performantele sportive? Atunci, pe langa antrenamentele fizice ai grija sa te alimentezi corect. Comanda-ti fisa de nutritie sportiva personalizata de AICI
Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI
*sursa foto cover: Pinterest