×

Cum oprim gandirea negativa, toxica?

10 Aug 2016 11:37 | Articole | 6174 Vizualizari
Cum oprim gandirea negativa, toxica?

Cu totii trecem prin stari emotionale schimbatoare. Intr-o clipa ne simtim fericiti, de parca toata lumea e a noastra, si intr-o alta parca ceva subtil apare. Fara sa ne dam seama de unde a inceput, ne simtim stresati, nemultumiti, alertati.

Si incepem sa ne intrebam cum de s-au intamplat toate astea? Nu au aparut schimbari semnificative in viata noastra, nu ne-am pierdut prietenii, nu ne-am indatorat si nici n-am scapat lucrurile de sub control. Nimic nu s-a schimbat, dar bucuria noastra parca a disparut si a fost inlocuita cu un fel de stres general si neliniste.

Desi aceste lucruri par a fi aparut din neant, exista niste procese care stau la baza lor si care se intampla „in spatele” creierului nostru. :) Desi nu o sa intru in detalii, ideea este simpla.

Cand suntem nefericiti, este natural sa incercam sa ne dam seama de ce ne simtim asa si sa gasim o modalitate de a rezolva problema. Dar tensiunea, nefericirea sau epuizarea nu sunt „probleme” ce pot fi rezolvate. Ele sunt emotii. Acestea reflecta stari ale mintii si corpului. Astfel, nu le putem rezolva, ci doar simti. Odata ce le-am simtit – asta insemnand ca le-am recunoscut existanta – si renuntam la tendinta de a le explica sau de a scapa de ele, este mult mai probabil ca acestea sa dispara in mod natural, la fel cum dispare ceata intr-o dimineata de primavara.

De ce este mult mai rau sa incercam sa rezolvam „problema” nefericirii?

Pentru ca asta presupune sa ne concentram asupra diferentei dintre unde/cum suntem acum si unde/cum am vrea sa fim. Si incepem sa ne intrebam: ce-i in neregula cu noi? Ce am facut gresit? De ce facem mereu aceleasi greseli? Aceste intrebari nu numai ca sunt dure si auto-distructive, dar ii si cer mintii sa furnizeze dovezi pentru a explica nemultumirea. Iar mintea e grozava in a ne oferi tot felul de astfel de motive. Intelegeti unde vreau sa ajung, nu?

Cu cat ne gandim mai mult si staruim asupra unui probleme, cu atat ne adancim si mai tare si ne cream ganduri si probleme noi, bineinteles, negative.

Asadar, cum oprim gandirea negativa?

Exista o cale – constientizarea. Daca ne oprim si reflectam un moment, mintea nu numai ca gandeste, ci devine constienta de ceea ce gandeste. Aceasta forma de constientizare pura ne permite sa experimentam lumea in mod direct. Mintea este neumbrita de gandurile, sentimentele si emotiile noastre. E ca si cum ai sta intr-un varf de munte de unde poti vedea totul clar, la multi kilometri departare.

Constientizarea pura transcede gandirea. Iti permite sa treci dincolo de gandurile negative care te invadeaza, de auto-critica, de impulsurile si emotiile necontrolate. Ne permite sa privim lumea clar, cu ochii larg deschisi. Iar cand facem asta, sentimentele de uimire, liniste si multumire incep sa reapara in viata noastra.

Beneficiile meditatiei constiente sunt nenumarate – cei care mediteaza constant sunt mai fericiti si mai multumiti decat cei care n-o fac (dovedit stiintific). In plus, stim ca emotiile pozitive sunt strans legate de o viata mai implinita si mai lunga. Poti citi si despre cele 10 minute de meditatie care mi-au schimbat viata – cum mediteaza oamenii normali?

Urmariti-ma si pe Instagram, unde postez zilnic sfaturi pentru o viata frumoasa si sanatoasa!

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si