×

Cum pot tinerii sportivi sa-si controleze emotiile?

05 Jul 2024 11:01 | Articole | 1837 Vizualizari
Cum pot tinerii sportivi sa-si controleze emotiile?

Cum afectează emoțiile performanța competitivă a copiilor? Au existat competiții în care, de exemplu, o decizie greșită a arbitrilor i-a scos pe copiii tăi din joc din punct de vedere mental?

Sunt șase fapte demonstrate despre emoțiile din competitiile sportive:

  1. Toți sportivii au emotii
  2. Emoțiile variază în intensitate
  3. Emoțiile modifică conditia fizica si motricitatea copiilor
  4. Emoțiile afectează mental sportivii
  5. Emoțiile impactează acțiunile și performanța copiilor
  6. Emoțiile sunt, în mare parte, sub controlul sportivilor.

Toți sportivii experimentează o gamă largă de emoții. Sa invete cum sa le gestioneze este cheia succesului ca sportiv. La asta ajuta sedintele de antrenament mental. De aceea si sportivii experimentati isi antreneaza mentalul prin sedinte de mental coaching. Daca doresti sedinte de antrenament mental pentru copilul tau sportiv, gasesti mai multe detalii AICI.

În timpul competiției, copiii vor experimenta multe emoții, inclusiv furie, calm, fericire, tristețe, dezamăgire și mândrie.

Emoțiile influențează profund buna functionare a organismului, cum ar fi respirația, ritmul cardiac, tensiunea musculară și tensiunea arterială. Când un tânăr sportiv reacționează negativ la o greșeală într-o competiție, inima începe să-i bată puternic, respirația devine superficială, mușchii se încordează și postura se prăbușește.

Emoțiile afectează mintea sportivilor. Când copiii sunt frustrați din cauza unei greșeli într-un joc strâns, vor avea dificultăți de concentrare, gânduri neproductive sau negative, vor simți o presiune crescută și vor deveni mai puțin încrezători.

Emoțiile influențează nivelul de performanță al copiilor în competiții. Când sunt copleșiți de emoții intense și neproductive, reacțiile lor devin mai lente, mecanica și tehnica lor devin mai puțin fluide și abilitățile lor de luare a deciziilor sunt compromise.

În plus, pot simți mai puțină energie și pot fi predispuși să facă mai multe greșeli. Emoțiile de concurs sunt, în mare parte, sub controlul tinerilor sportivi. În timpul unei competiții, pot experimenta o decizie greșită sau nedreaptă a arbitrului. Totuși, modul în care reacționează la acea circumstanță și cum își gestionează emoțiile este sub controlul lor.

De exemplu, o decizie greșită îi poate determina pe copii să reacționeze verbal împotriva arbitrului, ceea ce va agrava problema. În schimb, sportivii tineri pot alege să facă câteva respirații adânci pentru a se calma, a-și re-focaliza atenția și a-și recăpăta calmul.

Deoarece tinerii sportivi nu pot preveni apariția circumstanțelor provocatoare, învățarea modului de a gestiona emoțiile este crucială pentru a face față greșelilor și circumstanțelor adverse și pentru a performa la niveluri de vârf

De aceea sedintele de antrenament mental sunt de ajutor. Gasesti detalii aici.

Pentru a gestiona emoțiile intense, copiii trebuie mai întâi să înțeleagă ce pot și ce nu pot controla. De exemplu, nu pot controla arbitrajul, dar pot controla răspunsul lor la deciziile arbitrului.

Odată ce copiii știu ce pot controla, pot dezvolta strategii pentru a-și gestiona emoțiile eficient, astfel încât să se poată concentra pe competiția la capacitatea lor maximă.

Emoțiile și concentrarea merg mână în mână. Când copiii se concentrează pe ceea ce pot controla, vor gestiona mai bine emoțiile.

Întrebați-i pe tinerii sportivi să încerce să identifice aspectele competiției pe care le pot și pe care nu le pot controla. Acest exercițiu îi va ajuta să-și mențină perspectiva atunci când se confruntă cu situații provocatoare în competiție.

In cursul video inregistrat "GANDESTE MAI DEPARTE"  am dedicat un modul intreg pentru "CONTROLABILE" - modulul 9 - sa delimitam clar ce putem controla si ceea ce este in afara controlului nostru.

Cursul video "GANDESTE MAI DEPARTE" este inregistrat si se poate viziona oricand se doreste in in ritmul in care doreste si poti reveni si revedea ori de cate ori doresti.

Detalii despre cursul video "Gandeste Mai Departe" AICI

Vrei sa fii Parintele Suprem de copil sportiv si vrei sa poti sa-l ajuti sa ia cele mai bune decizii in viata? Comanda Manualul Parintelui Suprem

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si