×

Cum sa cresti un copil recunoscator intr-o lume a exceselor?

12 Aug 2016 11:15 | Articole | 4810 Vizualizari
Cum sa cresti un copil recunoscator intr-o lume a exceselor?
Daca l-ai intreba pe copilul tau care-i cel mai valoros lucru pe care-l are, ce crezi ca ti-ar raspunde?

Desi proiectul este unul mai vechi (de prin 2015), abia de curand am regasit acest eseu fotografic al lui Gabriele Galimberti, denumit Toy Story. Acesta a surprins in imagini copii din toata lumea alaturi de cele mai valoroase avutii ale lor – jucariile. Unele ne arata copii inconjurati de zeci de jucarii, pe cand altele ne arata copii care detin o singura jucarie. (Puteti vedea toate fotografiile aici)

Studiul are si doua concluzii:
  1. Indiferent de locatii, copiii impartasesc o caracteristica comuna – vor sa se joace.
  2. Copiii cu un statut socio-economic mai ridicat au fost mult mai precauti si posesivi cu jucariile lor, in timp ce copiii cu un statut socio-economic inferior i-au permis mult mai usor fotografului sa se joace cu acestea.
Parca deja ati observat asta in jurul vostru, nu-i asa? E un fapt al lumii in care traim. Dar, indiferent care sunt motivele pentru care copiii care au mai mult sunt si mai posesivi, concluzia din urma m-a facut sa ma gandesc la cum putem sa crestem un copil recunoscator in aceasta lume a exceselor.

In ciuda a cat de mult sau de putin le putem oferi copiilor nostri, cu totii vrem (sper) sa-i invatam sa fie recunoscatori pentru ceea ce au, sa nu ia nimic de la sine, si sa fie darnici cu ceilalti. Cea mai grea parte? Bineinteles, sa punem aceste obiective in practica.

Asa ca vin cu o serie de idei, testate si implementate in viata noastra de familie. Sper sa va ajute si sa le gasiti utile. :)

4 MODALITATI PRIN CARE II PUTEM INVATA PE COPII SA FIE RECUNOSCATORI

1. Fii tu exemplul lor. Copiii invata o multime de lucruri privindu-si parintii. Arata-le ce inseamna sa fii recunoscator spunandu-le „multumesc!” oamenilor din jurul tau care te ajuta si cu care interactionezi. Dar, nu te opri aici – implica-i si pe copii. Multumindu-le atunci cand te ajuta cu ceva (chiar si cel mai mic lucru) le consolideaza comportamentul si le arata ca sunt apreciati.

2. Gaseste modalitati amuzante si diverse prin care sa spuna multumesc. Exista multe feluri in care-ti poti arata recunostinta. In cazul in care copilul tau nu se simte confortabil sa vorbeasca sau se exprima greu in scris, incearca sa gasiti impreuna o modalitate diferita prin care sa-si arate recunostinta. Ar putea incerca sa ofere un zambet sau un „thumbs up” daca cineva ii tine usa, sau sa-i arate bunicii cat de mult ii place hainuta de la ea desenandu-i o felicitare de multumire (sau un selfie :) zambind), in loc de a verbaliza sau scrie asta.

3. Arata-le lumea. Este usor sa te pierzi. Cand ma uit in jur, vad case frumoase, multiple masini parcate, oameni imbracati in haine potrivite vremii si tot asa. Cu aceste imagini in fata mea zilnic, uit ca nu asa traiesc cei mai multi oameni.

Si copiilor nostri li se intampla la fel – asta este tot ce stiu, pentru ca asta vad si aud. Dar daca ii expunem nevoilor altora, isi vor da seama (si nu vor uita) pentru cat de multe trebuie sa fie recunoscatori.

Evident ca amploarea expunerii depinde de o serie de factori (varsta, sensibilitate, etc), dar exista o multime de modalitati prin care putem face asta, de la vizita unei cantine si cititul unei carti despre cum alti oameni traiesc in alte parti ale lumii, pana la vizita acelor locuri.

Intelegand ca nu toata lumea are aceleasi avantaje ii va ajuta sa-si dezvolte compasiunea pentru cei din jur si sa fie recunoscatori pentru privilegiile de care se bucura.

4. Transforma recunostinta in ritual. Conform studiilor, oamenii recunoscatori sunt si mai fericiti. Asa ca, seara inainte de culcare, roaga-ti copilul sa-ti spuna trei lucruri pentru care este recunoscator. Chiar daca a avut o zi proasta, acest lucru il va ajuta (de asemenea, si pe tine) sa incheie fiecare zi intr-o nota pozitiva.

Haideti sa facem un efort si sa incercam sa ne traim viata in recunostinta, si, mai presus de toate, sa le transmitem copiilor aceasta atitudine!

Testul nostru a avut urmatorul rezultat - raspuns venit in mai putin de 5 secunde ... dar de ce nu ma mira ;-)

cel mai de pret

Mai multe am scris in articolul despre cum ii invatam pe copii sa fie mai atenti, mai constienti de prezenta proprie si de lumea din jurul lor – 7 activitati de mindfulness pentru copii. Cu siguranta il vei gasi util. :)

Pe mine ma gasiti si pe Instagram, unde postez constant sfaturi pentru o viata frumoasa si sanatoasa!

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si