×

Cum sa eviti capcana COMPARATIEI in sportul de echipa?

09 Oct 2020 12:00 | Articole | 3587 Vizualizari
Cum sa eviti capcana COMPARATIEI in sportul de echipa?

Obisnuiesti sa te compari cu coechipierii tai? Esti mai mereu mai putin increzator pentru ca ii cataloghezi pe ceilalti ca fiind mai buni decat tine?

Cand te compari cu ceilalti coechipieri ori alti sportivi ca si tine, vei fi intimidat iar acest lucru te va face sa nu poti juca la adevarata ta valoare.

Cand te focusezi pe valorile celuilalt, vei ignora valorile si punctele tale forte. Tine cont de faptul ca increderea ta are legatura directa cu imaginea pe care o ai tu despre tine, cand nu te vei concetra pe valorile tale si increderea in tine va scadea.

Un sportiv mi-a spus odata: "Nu stiu cum se intampla, dar mereu cand intru titular joc prost. Parca toti ceilalti sunt mai buni decat mine."

Este foarte usor sa cazi in capcana COMPARATIEI cu altii. Aceasta capcana apare atunci cand, in loc sa-ti analizezi miscarile tale si evolutia ta, te uiti doar la ceilalti si-i analizezi sau chiar admiri pe ei.

Pe scurt comparatia este atunci cand ii vezi pe ceilalti mai talentati decat tine, mai puternici, mai mari, mai tehnici etc.

Daca te compari cu ceilalti si axandu-ti atentia pe ce si cum fac ei te pot asigura ca jocul tau va fi din ce in ce mai prost si vei intra in cercul vicios in care si increderea in tine va scadea.

Cand te compari cu ceilalti tendinta este sa-ti minimizezi valorile tale si rolul tau in echipa. Vei deveni nervos si atentia ta nu va mai fi la jocul tau.

Daca nu iti dai deloc credit pentru valorile tale si le vei neglija, vei ajunge sa crezi ca si cu tine si fara tine in echipa e cam acelasi lucru. In plus, vei transmite acest lucru si celorlalti, chiar daca nu spui nimic. Ei vor simti asta si se vor comporta cu tine ca atare ... cantitate neglijabila.

Daca iti transmiti mereu acelasi mesaj "Nu voi fi nicioadata la fel de bun ca si X" vei ramane blocat in aceasta idee.

Sportivii de elita au intotdeauna o gandire pozitiva despre sine mai ales cand joaca si sportivi de top. Au mentalitatea, daca am ajuns sa joc in echipa cu X care e super bun sau impotriva lui, inseamna ca pot face fata si ca e meritul meu ca am ajuns pana aici.

Hai sa-l luam exemplu pe Weston McKennie, imprumutat de la Schalke la Juventus. Are 20 de ani, este primul american ca joaca la un club italian, va juca pentru unul dintre cei mai buni antrenori (Andrea Pirlo) siiii... va juca alaturi de Ronaldo, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

In loc sa fie intimidat de toate acestea, McKennie a spus: "Este o mare oportunitate pentru mine sa joc alaturi de Ronaldo. Va dati seama cate beneficii o sa-mi aduca asta?!"

Pentru a putea juca la cel mai bun nivel al lui, McKennie este focusat pe valorile lui si pe rolul sau din echipa.

Tine Minte! Ca sa castigi un meci de fotbal, basket, hochei, volei etc este nevoie de fiecare membru al unei echipe. Nimeni nu a castigat niciodata un meci de unul singur. O echipa este ca un joc de puzzle, nu este gata decat cand ai toate piesele.

Cand vei intelege si vei sti exact rolul tau din echipa si cand vei sti exact care sunt atu-urile tale vei avea tot confortul sa joci la adevarata ta valoare.

Cum sa nu cazi in capcana COMPARATIEI?

Este absolut necesar sa-ti definesti clar rolul tau din echipa si sa stii exact ce valente ai tu. 

Puneti urmatoarele intrebari:

  • Care este rolul meu din echipa?
  • Ce plus aduc eu la aceasta echipa?
  • Care sunt atu-urile mele?
  • Ce trebuie sa fac sa imbunatatesc aceste valori ale mele?

Cand vei fi focusat pe valorile tale si pe tehnica ta, vei fi cu adevarat motivat sa-ti duci jocul propriu la urmatorul nivel.

Nu Uita! Lupta o duci cu tine, nu cu ceilalti!

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si