×

Cum sa fii recunoscator chiar si atunci cand viata nu merge in directia pe care ti-o doreai

27 Dec 2016 11:05 | Articole | 5036 Vizualizari
Cum sa fii recunoscator chiar si atunci cand viata nu merge in directia pe care ti-o doreai
Sunt zile in care este mai greu sa fim recunoscatori. Insa, ce-ar fi daca te-ai trezi azi doar cu lucrurile pentru care ai multumit cu o zi in urma? Te pune un pic pe ganduri, nu?

Cand viata nu merge tocmai in directia pe care ne-o doream, este bine sa ramanem, totusi, echilibrati. Iar recunostinta este o parte importanta a acestui proces, pentru ca oricat de dificile ar parea lucrurile, exista intotdeauna ceva pentru care sa multumim. Chiar si atunci cand viata ne provoaca, putem sa cultivam acest sentiment al aprecierii.

Intr-o postare mai veche a blogului am scris despre cum sa cresti un copil recunoscator intr-o lume a exceselor. Astazi as vrea sa ma ocup de noi, cei mari. :)

Ce am invatat atunci cand viata ma provoaca?

1. Sa ma predau...

Cand lucrurile se intampla contrar dorintelor pe care le avem, tendinta noastra este sa ne impotrivim. Si, desi „rezistenta” noastra este un lucru firesc (incercam sa ne sustragem evenimentelor alora neplacute cat mai repede), cand renuntam la a ne mai impotrivi, devenim capabili sa traversam situatia mai usor, sa gasim solutii sau sa ne dam seama cum sa gestionam situatia cat mai bine, pana cand lucrurile se clarifica si se aseaza de la sine. Doar atunci cand acceptam total situatia prezenta putem sa ne dam seama cum sa procedam pe mai departe.

Capituleaza in fata ideii tale despre cum lucrurile ar trebui sa fie si accepta lucrurile asa cum sunt ele in realitate.

Bine, ar trebui totusi sa fim atenti la impotrivirea care se mascheaza a fi capitulare. :) De exemplu, mi-am dat seama ca, in viata mea, pozitivitatea excesiva este un semn ca ma impotrivesc si ca nu accept.

Daca primul meu gand este „ei, lasa, imi voi intra in forma cat ai clipi”, inseamna ca nu accept realitatea, ci sper doar sa o depasesc usor si sa ma intorc la viata mea ideala.

Dar viata nu este o calatorie usoara. Crearea unui sentiment pur de recunostinta nu inseamna sa trecem ca gasca prin apa prin dificultatile vietii. Ci inseamna sa le acceptam si sa multumim pentru toate celelalte lucruri cu care am fost binecuvantati.

O modalitate grozava pe care am descoperit-o ca ajutandu-ma sa fiu cu adevarat recunoscatoare este meditatia. Chiar si pentru 10 minute zilnic este extrem de benefica. Am scris mai multe despre cum mediteaza oamenii „normali” aici. :)

Tineti minte: "Viata incepe unde se termina zona de confort!"

2. Sa ma gandesc la toate celelalte lucruri minunate din viata mea

Uneori luam ca de la sine anumite lucruri pentru ca ele sunt constant prezente in viata noastra.

Ce zici de apa curenta, electricitate, o casa primitoare? Ce zici de cei dragi tie, sanatatea, sau inima ta mare si frumoasa? :) Exista o multime de alte lucruri minunate pentru care sa fim recunoscatori.

3. Sa ma concentrez pe ceea ce pot face acum

O data ce am acceptat si ne-am predat in fata dificultatilor, ne putem intoarce atentia pe ceea ce putem face acum.

Sa zicem ca ti-ai luxat mana si nu mai poti practica yoga sau alte exercitii pe care iti placea atat de mult sa le faci. Ai putea sa incepi sa te plangi ca nu poti avansa in ceea ce ti-ai propus, ca stai pe loc si asa mai departe.

In realitate, ar trebui sa onoram nevoia corpului nostru de a se odihni. Asta inseamna sa ne schimbam prioritatile, sa ne concentram pe sanatatea noastra in loc sa avansam in practica yoga sau sa tastam la laptop pentru ore in sir. Asta presupune sa am grija de mine insami, sa o iau mai usor, lucruri care pana la urma sunt benefice.

4. Sa ma concentrez pe imaginea de ansamblu, sa am incredere ca lucrurile se aseaza de la sine

Am observat cat este de usor sa ne acordam credit pentru lucrurile bune obtinute usor, sau sa ne invinuim pentru cele rele, sa ne intrebam cu ce am gresit de ni se intampla asta.

Ideea e ca n-am gresit cu nimic, ca nu s-au intamplat din vina noastra si ca nici nu suntem pedepsiti pentru ceva anume. Asta-i viata. Ai incredere ca dificultatile astea te invata sa fii mai rabdator, sa ai mai multa compasiune si sa devii mai puternic. Toate astea sunt abilitati valoroase. Si, in timp ce tu le dobandesti, lucrurile se aseaza de la sine si merg in directia potrivita.

Mai ales acum ca avem in fata un nou inceput, sa fim mai recunoscatori, nu?

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul in care postez constant sfaturi pentru o viata frumoasa si sanatoasa!

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si