Cum sa-ti ajuti copilul sa NU renunte la sport?
Peste 70% dintre copii renunta la sport pana la varsta de 15 ani. Ca si parinti de copii sportivi, in mare, tine si de noi sa-i ajutam sa nu renunte, asta insemnand sa facem sportul pe care-l practica, cat mai distractiv si fara stres.
Motivul numarul 1 pentru care copiii renunta la sport este presiunea mult prea mare pusa pe spatele lor, de catre adulti, precum si teama de a gresi (care cumva deriva din primul motiv).
Daca ei vor simti presiune sau asteptari foarte mari, le va fi teama sa nu greseasca. Cand copiilor le este teama de greseli, vor ajunge sa nu se mai gandeasca la meci ori competitie, iar sportul lor se va transforma intr-o corvoada si un stres.
Sportul va fi distractiv doar atunci cand copilul se gandeste doar la ce are de facut in teren si nu la eventuale greseli ori mustrari venite de pe margine.
In loc sa puneti presiune pe copii, prezentandu-le niste asteptari foarte mari, ajutati-i sa-si stabileasca mai degraba niste teluri mai apropiate si mai usor de atins. Metoda pas cu pas sau din aproape in aproape.
Intai stabiliti tintele mari, de atins pe termen lung. De exemplu, unde se vad ei peste un an sau 2, ori sezonul urmator?
Mai apoi, stabiliti mini-teluri, de exemplu ce si-au propus sa imbunatateasca in urmatoarele 4 antrenamente.
MARE ATENTIE! Asigurati-va ca aceste teluri sunt ale copilului si NU ale voastre, ale parintilor. Asigurati-i pe ei ca-si pot schimba oricand strategia sau scopul.
Frustarea face parte tot din cauza care duce la renuntarea la sport. Frustarea derivata din teama de a gresi, ia toata placerea din sport si duce la ideea fixa ca e mai bine sa renunte decat sa suporte tot acest stres.
Spuneti-le mereu copiilor ca, cu cat vor face mai multe greseli, cu atat se vor dezvolta mai bine. Am scris despre asta si in articolul "100 de greseli in teren, 100 de lectii invatate".
Suna ciudat ca daca faci greseli esti mai bun, dar mental asa este! Cu cat vor face mai multe greseli, fara sa fie criticati de parinti cu atat vor sta mai bine mental si vor putea sa treaca mai departe. Astfel, o greseala in teren nu va uce la un val de greseli, din care sa nu mai iasa ... ei vor trece mai repede mai departe si se vor redresa mult mai bine decat copiii care vor fi criticati.
Fiti foarte clari si explicati-le importanta greselilor si cu ce ii pot ajuta acestea pe mai departe. Asigurati-i ca ele fac parte din greseli si vorba aceea "cine nu risca, nu castiga". Un risc asumat, chiar daca nu a iesit asa cum s-a dorit, nu poate duce decat la dezvoltare mentala si siguranta pe sine.
Asigurati-va ca-i sustineti in acest fel si veti vedea ca vor continua cu mare placere sa faca sport, chiar daca rezultatele nu sunt chiar cele asteptate, insa sportul ii va dezvolta frumos si ii va tine sanatosi.
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.
Curiosi sa aflati mai multe despre viata frumoasa si sanatoasa? Urmareste-ma pe Facebook sau Instagram, locurile unde postez tot felul de chestii interesante.