Cum sa-ti imbunatatesti nivelul de energie?
Mai mult ca sigur ti s-a intamplat sa ai toata motivatia din lume insa sa-ti lipseasca energia pentru a face ce ti-ai propus. Mai mult ca sigur ai plecat la antrenament plin de entuziasm insa ai constatat ca nu poti duce pana la capat antrenamentul deoarece te simti fara energie. Stiu, este foarte frustrant cand constati ca mainile si picioarele nu te mai ajuta.
Atunci cand esti fara energie si te simti obosit pe parcusul zilei este evident ca nici nu te poti concetra la ceea ce ai de facut.
Ce sau cine iti fura energia?
Pot fi multe motive din cauza carora nu te simti asa cum ar trebui sa se simta un sportiv tanar atunci cand intra in sala de antrenament sau pe terenul de antrenament. Lipsa somnului, lipsa exercitiului, stresul constant, dietele nepotrivite chiar si iarna poate fi un factor sau astenia de primavara. Oboseala poate fi de asemenea cauza unei suferinte fizice sau mentale si de aceea este foarte important daca te simti mai mereu obosit si fara vlaga sa apelezi la un medic si sa-ti faci niste analize.
Dar, cand starea de oboseala permanenta si lipsa de energie nu sunt din cauze medicale inseamna ca trebuie sa-ti schimbi modul de viata si sa te ajuti sa-ti recapeti fortele in mod natural, deoarece capacitatea de autovindecare a organismului este nemarginita.
Cum sa-ti imbunatatesti nivelul de energie?
1. Scoala-te devreme dimineata
Oamenii sunt mult mai productivi dimineata. Atat corpul cat si mintea noastra sunt super-odihnite dimineata si nici nu apucam sa avem parte de multe distrageri ale atentiei de la prima ora a diminetii. De aceea, fii sigur ca vei reusi mult mai multe daca te trezesti devreme.
2. Tine dieta de Fasting Intermitent
Cu fastingul intermitent, alternezi perioadele in care mananci versus perioadele in care nu mananci. Prin aceasta metoda iti mentii stabil nivelul zaharurilor din sange astfel incat nu vei suferi de caderi de energie atunci cand mananci ceva. In plus, te ajuta sa-ti mentii greutatea.
Ca exemplu, mananci intr-un interval de 8 sau 10 ore si restul de 16 sau 14 ore nu mananci nimic, doar bei apa. In acest mod si dgestia si stomacul tau iti vor multumi si iti garantez ca nivelul de energie iti va creste si se va mentine acolo unde trebuie.
Vrei sa-ti imbunatatesti performantele sportive? Atunci, pe langa antrenamentele fizice ai grija sa te alimentezi corect. Comanda-ti fisa de nutritie sportiva personalizata de AICI
3. Redu cantitatea de carbohidrati la masa de pranz
Mesele care sunt plne de carbohidrati iti ridica brusc nivelul zaharului din sange si bineinteles ca tu vei avea un boost de energie, insa acest lucru se va mentine pentru o perioada scurta (de exemplu inainte de un meci sau competitie este bine sa mananci carbohidrati, insa atunci cand ai nevoie de energie pentru intreaga zi nu sunt recomandati).
Dupa ce mananci carbohidrati, nivelul de energie creste brusc insa dupa 1-2 ore scade la fel de brusc si te vei simti somnolent si fara vlaga.
Incearca sa inlocuiesti o parte din carbohidratii de la pranz cu proteina, verdeturi si legume. Inlocuieste carbohidratii cu cereale integrale cum ar fi quinoa sau cartofi dulci.
4. Bea ceai verde
Ceaiul verde are o cantitate mica de cafeina care iti va ridica nivelul de enrgie, insa nu este atat de puternic ca si cafeaua care iti poate da agitatie. Cafeina imbunatateste starea de spirit, memoria si functia creierului. Limiteaza consumul de cafea sau de bauturi energizante care nu iti aduc energie, ci agitatie, anxietate si iti vor perturba calitatea somnului.
5. Redu la minim actiunile care iti distrag atentia
Distragerile sunt "hotii de enrgie" (de exemplu jocurile pe calculator). Nu lasa distragerile sa-ti ia energia de care ai nevoie pentru prioritatile tale.
6. Exerseaza constant
Poate suna ciudat avand in vedere ca de fapt tu tocmai asta acuzi - lipsa de energie si de chef in a te antrena! Insa pofta vine mancand. In plus, exersand constant (usor) pui sangele in circulatie si astfel vine si energia. Nu intra in cercul vicios n-am chef, nu am energie pentru ca energia nu vine daca stai in varful patului.
De exemplu, o alergare usoara, un mers mai alert pentru o jumatate de ora sau yoga sunt exercitii pe care le poti face pentru a-ti repune sangele in circulatie si a-ti ridica nivelul de energie si .... culmea, a alunga oboseala.
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE.
Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI