×

De ce ar trebui sa-i dezvolti copilului tau simtul umorului (si mai ales hazul de sine)

23 Oct 2017 07:48 | Articole | 3986 Vizualizari
De ce ar trebui sa-i dezvolti copilului tau simtul umorului (si mai ales hazul de sine)
Dintr-unul dintre cantonamentele sale, TH imi povesteste despre cum unul dintre colegii sai a iesit victorios dintr-o situatie dificila folosind umorul. Adica, acel copil nu stia sa innoate, asa ca ajunsi la piscina, in loc sa intre cu toti ceilalti in piscina cea mare, a trebuit sa stea intr-o piscina mai micuta destinata copiilor mai mici. Chiar daca toti ceilalti au facut glume pe seama lui, acesta a reusit sa intoarca situatia in favoarea sa prin a incepe sa faca tot felul de giumbuslucuri in apa, pana cand i-a atras pe toti ceilalti de partea sa, locul de distractie mutandu-se din piscina cea mare in cea mica. :) M-am bucurat teribil sa vad cum TH a prins „povata” acestei intamplari. Umorul si hazul de sine (daca stii sa-l folosesti) chiar te poate salva din situatii dificile.

Umorul este o parte vitala a vietii noastre de zi cu zi. Nu ne ajuta doar in a ne face ziua mai buna, ci este si un mecanism important prin care putem face fata in situatii dificile, dar si o parte vitala a vietii noastre sociale. Ne permite sa comunicam mai bine, sa facem schimb de idei si chiar sa impartasim puncte de vedere diferite intr-un mod mai usor de digerat. Ne ajuta sa ne conectam, iar pe copii sa fie mai inteligenti, mai capabili sa faca fata dificultatilor, si chiar sa le imbunatateasca starea de bine si de sanatate atat la nivel fizic, cat si psihic. Astazi m-am gandit sa scriu un pic despre motivele pentru care ar trebui sa-i dezovolti copilului tau simtul umorului (si hazul de sine/auto-ironia) si cateva sugestii cu privire la modul in care poti face asta.

BENEFICIILE SIMTULUI UMORULUI PENTRU COPII

Umorul este acel ceva care face lucrurile amuzante. Simtul umorului este abilitatea de a-l recunoaste. O persoana care are simtul umorului bine dezvoltat are abilitatea a recunoaste ceea ce este amuzant in altii si se si poate amuza si pe sine.

Un bun simt al umorului este o „unealta” pe care copiii se pot baza de-a lungul vietii pentru a-i ajuta:
  • sa priveasca lucrurile din mai multe perspective in afara celor obisnuite;
  • sa fie spontani;
  • sa inteleaga ideile sau modurile de gandire neconventionale;
  • sa vada dincolo de ce se vede la suprafata;
  • sa se bucure si sa participe in nenumaratele aspecte jucause ale vietii;
  • sa nu se ia prea in serios.
Copiii care au un simt al umorului bine dezvoltat au tendinta de a fi mai optimisti, mai idealisti si mai fericiti. Ei au o imagine de sine mai buna, o stima de sine mai crescuta si sunt mai capabili sa proceseze si sa gestioneze diferentele de opinie, alte puncte de vedere si diversitatea culturala. Chiar si in situatii dificile, cum ar fi mutarea intr-o comunitate noua sau confruntarea cu tatonarile si bullying-ul la scoala, simtul umorului functioneaza ca un mecanism de cooperare si descurcare vital.

In plus, umorul aduce si beneficii pentru sanatate. Studiile au aratat ca oamenii care rad frecvent sunt mai putin susceptibili in a suferi de depresie sau alte probleme emotionale si au tendinta de a avea un sistem imunitar crescut si mai multa rezistenta la boli.

UMORUL SI VARSTA COPIILOR

La bebelusi, simtul umorului se rezuma la „Sunt oamenii din jurul meu fericiti?” si evolueaza treptat catre „Am facut ceva ce i-ar putea face fericiti?”. Pe de alta parte, cei mai maricei, dar nu foarte mari incep sa inteleaga amuzamentul in umorul fizic precum gadilatul, „bau-bau”, accidentarile amuzante. Ritmurile si cuvintele fara sens vin in atentia lor in aceasta perioada, si pot fi o sursa excelenta pentru a-ti tine copilul amuzat si fericit.

Pe masura ce copiii avanseaza la anii de scoala, ei dezvolta un sens al umorului senzorial si cognitiv in directia fotografiilor ciudate si evenimentelor bizare precum un catel care miauna, la fel si sunetele corpului incep sa fie amuzante pentru ei. Toate acestea se dezvolta in placerea pentru haz, pozne, sarcasm si jocuri de cuvinte si in cele din urma intr-un simt al umorului mai rafinat.

DEZVOLTAREA SIMTULUI UMORULUI LA COPII

Este vital sa ne incurajam copiii sa rada si sa recunoasca ce este amuzant. Identifica simtul umorului pe care copilul tau il are si dezvolta-l, hraneste-l.
  • Fii un model prin afisarea propriului simt al umorului. Fa glume, spune povestioare amuzante, razi cu glas tare. Trateaza cu usurinta micile catastrofe precum varsarea laptelui pe jos.
  • Apreciaza si incurajeaza incercarile de a fi amuzant ale copilului tau, indiferent daca citeste dintr-o carte (glume mai mult sau mai putin „nefunctionale”), sau deseneaza imagini „amuzante” cu catelul familiei. Lauda-l pentru incercarea de a fi amuzant si deschis la surprize – prima data cand copilul tau te face sa razi e una dintre placerile vietii. :)
  • Arata-i ca toata lumea, de la adulti la copii, poate fi amuzanta si mentine o atmosfera care incurajeaza glumele, rasul si distractia. Fa din urmor parte a interactiunilor voastre de zi cu zi si incurajeaza-l sa impartaseasca observatii si reactii amuzante, chiar si atunci cand sunteti in preajma altor adulti.
UNDE SA TRAGI LINIA

Dupa cum va spun mereu – exista un echilibru in toate. Chiar daca nu vrei sa le strici distractia, copiii au nevoie de limite si in umor, asa cum au nevoie in toate celelalte aspecte. Nu vrei sa incurajezi glumele rau intentionate sau „colorate”, asa ca fii un model bun si evita sa folosesti umorul in astfel de directii. Daca cineva spune o gluma rautacioasa sau necorespunzatoare, nu rade. Acorda-ti timp si explica-i copilului tau de ce acea gluma nu a fost amuzanta.

Zambeste si intreaga lume iti va zambi inapoi! :)

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante!

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Pregatire fizica si recuperare sportivi Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si