×

Lasa-l, ca e mic si el!

20 May 2019 00:00 | Articole | 2638 Vizualizari
Lasa-l, ca e mic si el!

Formarea ca si OM incepe inca de cand esti mic. Cel putin asa consider eu. Altfel de ce am mai vorbi toti despre "cei 7 ani de acasa".

Ei bine, daca este asa, atunci de ce aud foarte des:

"Lasa-l ca e prea mic!"

"Nu-i problema, si ta-su era gras cand era mic, si ia uite-l acum"

"Doua antrenamente de zi!!!!????? E prea mult! Totusi, sunt inca mici!"

Si asa mai departe, ati prins ideea. Asa cum, ca si parinti, incercam sa le dam copiilor cea mai buna educatie, inca de cand sunt mici, tot asa daca face un sport si merge spre performanta, trebuie sa inteleaga, ca "nu se face primavara doar cu o floare" sau " nu se ingrasa porcul in ajun" ... nah, ca vorbesc numai in pilde azi:)

Ca sa nu-mi aud vorbe, acest articol se refera si se adreseaza parintilor care au copii care fac sau au inceput un sport de performanta. Ma rog, si celor care ii indoapa cu toate cele, ca si ta-su a fost gras cand era mic si acu' s-a dus la sala si e bine, da nu pune la socoteala diabetul acumulat in acest timp.

Pentru a putea rezista ritmului cerut de performanta, tinerii sportivi trebuie sa inteleaga ca acest lucru cere sacrificii. Nu se pot imbina si antrenamentele cu iesirile la mall sau culcat tarziu ori mers in vacanta oricand si oricum.

Lucrurile nu se fac cu jumatati de masura, pentru ca atunci si rezultatele vor fi la jumatatea asteptarilor. Nu ai dori sa fii jumatate de sportiv, nu-i asa?

Scriu acest articol, ca urmare a unei discutii cu o mama a unui baiat, sportiv de performanta, caruia acum la varsta de 16 ani i s-a ivit o buna oportunitate de a fi cerut intr-o academie, de prestigiu, din afara tarii.

Mama era suparata si-mi povestea ca, desi asta si-a dorit de cand era mic, acum nu doreste sa se desparta de viata de aici si nu intelege cum s-a ajuns aici.

De ce se intampla acest lucru? Pentru ca face parte din copiii aceia "lasa-l ca e prea mic acum". Nu mergea in toate cantonamentele pentru ca se potriveau exact atunci cand familia avea concediul deja pregatit. Nu circula in deplasari lungi cu autocarlul, pentru ca masina lui tati e mult mai confortabila.

In cazul acesta, cum sa spuna da unui mod de viata de internat? Lasati-l, ca e prea mic ... poate cand o sa faca 25 de ani o sa vrea. Dar, din pacate va fi prea tarziu.

A circulat pe net o vreme poza de mai jos.  Draguta mamica, cum tine umbrela sa nu-l bata soarele pe copil ... dar, din punctul meu de vedere este o protectie dusa la extrem. Ce va face cand nu e posibil sa stea in spatele portii? Ah, probabil ca va face o cerere din timp, la FIFA sa schimbe plasa cu prelata UV.

Performanta nu este o joaca. Sportul incepe ca si o joaca si asa ar trebui sa fie, insa cand iei drumul performantei trebuie sa fii foarte sigur ca-ti doresti sa faci acest lucru.

Daca vei fi in stare sa renunti la iesirea cu prietenii pentru ca tu ai meci sau competitie si daca mai mult de jumatate din zi ti-o petreci in sala de sport sau pe teren si nu te deranjeaza acest lucru, inseamna ca esti pe drumul cel bun.

Daca esti mult prea popular pe Instagram si te preocupa sa joci doar pentru a mai pune o poza cu tine din teren, ca sa-ti numeri likeurile,inseamna ca nu esti pe drumul cel bun.

In plus, chiar daca intr-un final nu ai ajuns la performanta dorita, vei fi cu siguranta un  tanar sanatos la corp dar si sanatos la minte si cu o mare incredere in tine pentru ca vei fi multumit ca ai dat tot ce ai putut ... si un pic mai mult.

Mai bine asa, decat sa-ti para rau si sa spui ... offf, ce nasol ca nu am incercat atunci mai mult...pentru ca puteam.

Asa ca, dragi parinti, nu-i lasati ca sunt prea mici!

Sportul nu a facut rau nimanui, daca a fost mai mult decat trebuie.

Nu s-a imbolnavit niciun copil pentru ca s-a culcat devreme.

Nu a facut niciun copil alergie ca a circulat cu autocarul.

Invatati-i sa fie responsabili de mici si sa dea tot ce pot ei in acel moment ... si un pic mai mult, daca vor sa atinga performanta.

Ca sa inchei in aceeasi nota "artistica" ... "Arta cere sacrificii" :)) Si bag de seama ca ai nostri copii inteleg acest lucru, dar noi parintii incercam sa-i deturnam ca deh ... sunt totusi prea mici.

Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, pentru copilul tau, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI

Vrei sa fii Parintele Suprem de copil sportiv si vrei sa poti sa-l ajuti sa ia cele mai bune decizii in viata? Comanda Manualul Parintelui Suprem

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si