Emotiile de dinaintea meciului. Te ajuta sau nu?
Stim cu totii ca inainte de un eveniment important de obicei avem emotii, indiferent ca suntem copii sau adulti.
Mai cu seama daca ai o competitie importanta. Personal, si dupa 15 ani de iesit pe scena tot aveam fluturi in stomac si emotii ca ceva nu va iesi bine si mereu le invidiam pe marile dansatoare ori pe marii actori gandindu-ma ca ei nu au niciodata emotii sau stresul spectacolului.
Sunt firesti aceste trairi, insa am observat ca multi dintre tinerii sportivi au mai multe conceptii gresite despre aceste emotii de dinaintea competitiilor, si anume:
- Conceptia gresita nr. 1: Sportivii profesionisti, de elita, nu au niciodata emotii
- Conceptia gresita nr. 2: Sportivii profesionisti au succes si sunt foarte buni tocmai pt ca nu au emotii deloc
- Conceptia gresita nr. 3: Sportivii profesionisti/de elita s-au nascut cu o capacitate de a ramane 100% calmi chiar si in cele mai stresante circumstante
Toate aceste conceptii gresite sunt TOTAL ERONATE si ii fac pe tinerii sportivi sa-si piarda focusul, rezistenta la efort si capacitatea de a juca la adevarata lor valoare, in sportul pe care il practica.
Sa analizam un pic aceste conceptii gresite:
- Daca vei crede ca atletii de succes nu au niciodata emotii, vei ajunge sa iti induci ideea ca DOAR TU ai o problema, iar acest lucru te va face si mai nervos si iti va afecta capacitatea de a juca la adevarata ta valoare
- Daca vei asocia lipsa emotiilor cu succesul, atunci vei ajunge sa crezi ca succesul in sport este imposibil pentru tine, deoarece vei crede ca nu vei putea sa concurezi niciodata cu ceilalti care sunt fara emotii.
- Daca vei crede ca atletii de elita s-au nascut lipsiti de capacitatea de a avea emotii si ca genetic sunt imuni la nervi, va deveni o "munca de Sisif" sa te setezi tu cum trebuie, deoarece mintea ta iti va transmite mereu ca TU nu te-ai nascut asa si ca nu mai este nimic de facut.
Adevarul este ca TOTI sportivii experimenteaza emotii sau un nivel mai ridicat al nervilor ori chiar stari de stres, mai mici sau mai mari, inainte si in timpul competitiilor.
Am si o veste buna! Nivelul usor ridicat al emotiilor sau al stresului ridica si nivelul adrenalinei, iar adrenalina te va ajuta ca concurezi la un nivel ridicat.
Sportivii de elita reusesc deoarece au invatat sa foloseasca emotiile in favoarea lor, in sensul ca o transforma in energie maxima pe teren.
Secretul este, ca aceste emotii sa nu ajunga te copleseasca si sa transformi aceasta stare in anxietate, care iti va afecta gandirea limpede.
Daca vrei sa performezi la cel mai inalt nivel trebuie sa inveti sa-ti stapanesti emotiile pana la limita la care acestea se transforma in stare de nervozitate. Reusesti acest lucru, aducandu-ti aminte, in primul rand ca nu esti singurul care are emotii si ca starile tale sunt absolut normale pt situatia data.
Cum sa folosesti adrenalina data de emotii in favoarea ta?
Focuseaza-te si fii constient de emotiile pe care le ai inaintea competitiei si transforma-le in energie/explozie pe teren.
Pentru a nu trece de la starea de emotie (care te ajuta) la starea de anxientate (care te copleseste), gandeste-te ca toti colegii tai, dar si atletii de elita au aceste emotii si ca nu esti tu anormal.
...dar tu acum detii secretul transformarii emotiilor in energie buna in teren ;-)
"Pune fluturii din stomac sa zboare in formatia pe care o stabilesti tu" ... dupa cum spunea marele psiholog sportiv Ken Ravizza
sau ...
Intelege ca "presiunea este un privilegiu" ... dupa cum spunea Billy Jean King, fosta mare jucatare de tenis
Daca totusi, emotiile tale sunt chiar incontrolabile in acest moment si ai vrea sa le manevrezi ca un adevarat "maestru" poti apela si la yoga ... am scris in acest articol despre "cum ii ajuta yoga pe copii sa-si controleze emotiile negative"
Ar mai putea sa te ajute si acest mic remediu, 100% natural, creat de Eduard Bach https://www.rangali.ro/remediu-floral-rescue-remedy-spray-bach-original-essences-20ml-p5082-cat?idv=6719 (se gaseste permanent in geanta sportivului meu de acasa ;-)
Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.
Curiosi sa aflati mai multe despre viata frumoasa si sanatoasa? Urmareste-ma pe Facebook sau Instagram, locurile unde postez tot felul de chestii interesante.