Factori care influenteaza negativ performanta sportiva - partea 2

In acest articol vom vorbi despre STRES - unul dintre principalii factori care influenteaza performanta sportiva
Stresul - Cum ii putem face fata?
Prin definitie, stresul este procesul prin care o persoana percepe si raspunde la anumite evenimente pe care le priveste ca fiind periculoase.
Stresul apare atunci cand exista discrepanta intre solicitarile impuse unui individ si abilitatile sale de a raspunde acestor solicitari.
Care sunt factorii de stres?
- evaluari neplacute din partea colegilor, antrenorilor, suporterilor
- durerea-teama de accidentari sau imbolnaviri
- teama de esec sau de succes
- relationarea cu ceilalti (inclusiv mass-media)
- indoielile cu privire la propriile abilitati
- managementul timpului (nu trebuie sa ne propunem sa gestionam timpul ci sa ne organizam cat mai bine in raport cu timpul)
- Cel mai mare stresor la adolescenti este anxietatea legata deo performanta scazuta (Aoleu, daca gresesc!!!)
- zgomotul - stres negativ pentru persoanele extrovertite. Persoanele introvertite rezista bine la zgomot.
Controlul emotiilor si al gandurilor negative in sport
In sport nu exista emotii pure, ci o constelatie de emotii.
Gandurile care antreneaza experiente emotionale negatove prea intense - teama, ingrijorare, tristete, vina, rusine etc. - se pot axa de exemplu pe:
- un anumit adversar
- anticiparea reactiilor celorlalti in cazul unui esec
- prezenta anumitor persoane pe margine
- indoieli asupra propriilor capacitati
Ideea ca "e bine sa nu ai emotii" este total gresita. Este imposibil sa nu ai emotii. Emotiile sunt utile in supravietuirea noastra ca specie.
Important este ca un sortiv sa fie in stare sa-si regleze starile psihice, astfel incat comportamentul si executiile tehnico-tactice sa nu aibe de suferit. Si emotiile pozitive pot avea un impact negativ. De exemplu, gandul irational "trebuie neaparat sa castig" poate declansa o emotie puternica.
O exprimare mai adecvata ar fi "Mi-ar placea/ Ar fi bine sa castig"
Stiati ca? ... sunt studii care arata ca un jucator de fotbal nu ar trebui sa joace daca este trist?
Importanta gandirii pozitive
Gandirea pozitiva favorizeaza obtinerea succesului. Fericirea vine din interior spre exterior. Este important sa consolidam un optimism functional, constant. O metoda buna este reamintirea a 3 lucruri bune intamplate pe parcursul unei zile.
Incearca sa faci asta pentru o saptamana si o sa vezi schimbarile in bine!
In cadrul sedintelor de mental coaching tinerii sportivi invata metode si strategii speciale pentru controlul emotiilor negative cum ar fi: respiratia, vizualizarea, lucrurl cu submodalitatile, povestirile metaforice terapeutice, muzicoterapia, tehnici pentru restabilirea echilibrului energetic.
Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, pentru copilul tau, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE