×

Factorul mental in tenis

20 Jul 2023 08:57 | Articole | 2277 Vizualizari
Factorul mental in tenis

IMPORTANTA MENTALULUI IN TENIS

Tenisul este un sport complex, cu patru factori principali: tehnic, fizic, tactic și mental. In trecut, factorul tehnic a fost categoria principală și cea mai importantă de la început și rămâne cea mai studiată. 
În ultimii aproximativ douăzeci de ani, factorul fizic a devenit o parte importantă a antrenamentului unui jucător de tenis. Antrenamentul și pregătirea fizică s-au îmbunătățit și sistematizat în mare măsură în ultimii ani. 


Tactica, chiar dacă nu este factorul principal, a făcut parte din antrenament și din repertoriul antrenorilor de mult timp. 
Mintea, pe de altă parte, a fost mult timp lăsată în umbră, deoarece: mintea, fie o ai, fie nu o ai. Confundată în mod greșit cu psihologia sau chiar psihanaliza, a trebuit să lucrezi la minte era o admitere a slăbiciunii. Cu toate acestea, în ultimii ani am realizat că rezistența mentală face adesea diferența într-un meci și că este posibil să lucrezi la ea în același mod în care lucrezi la aspectul tehnic sau fizic. 


În acest articol vom vedea diferitele componente ale pregătirii mentale în tenis și cum pot fi îmbunătățite.

MENTALUL INAINTEA UNUI MECI

Stresul de dinaintea unui meci

Pe măsură ce ne apropiem de un meci, adesea simțim un val de emoție și o creștere a unei anumite presiuni, ceea ce numim stresul pre-meci.

Acest lucru este departe de a fi ceva rău, provocarea mentală constă în a gestiona acest stres pre-meci pentru a ajunge în cele mai bune condiții și a fi activați încă de la începutul meciului. 
Trebuie să eviți să ajungi la un meci epuizat mental din cauza gândurilor prea multe și incapabil să te concentrezi, sau prea distantat și incapabil să te implici în joc.
Prin urmare, este necesar să păstrezi un nivel adecvat de stres și să crești ușor presiunea pe măsură ce te apropii de începutul jocului. Dacă nivelul de presiune este prea mare înainte de începerea meciului, există mai multe metode de reducere a stresului. 


De exemplu, poți pune jocul în perspectivă comparându-l cu alte evenimente din viața ta sau cu ceea ce se întâmplă în lume. Sau, dacă jocul se învârte în mintea ta, începe să faci altceva: ascultă muzică sau uită-te la un videoclip.

Pregatirea pentru meci

Pentru a avea performanțe bune în competiții, un meci de tenis trebuie pregătit în prealabil: să-ți stabilești obiective. 
Este important să știi în ce situație te afli în propriul joc, să fii conștient de punctele tale forte și slabe este crucial. De asemenea, este important să pregătești un plan pentru următorul meci, care ar trebui să includă tactici de joc și alternative în cazul în care lucrurile nu merg așa cum ti-ai imaginat.

Rutine de incalzire


Pentru a începe un meci în cele mai bune condiții, este important să ai rutine și să le pui în aplicare înainte de începerea fiecărui joc. 
Aceste rutine ar trebui să includă elemente de încălzire fizică, precum și o recapitulare mentală a planului de joc și a obiectivelor tale. Scopul este să intri pe teren în cea mai bună condiție fizică (încălzit, dar nu obosit) și mentală (concentrat, dar nu epuizat).

In sedintele de mental coaching 1:1 stabilim impreuna rutine mentale potrivite pe personalitatea si tiparul fiecarui copil sportiv, pe care sa le aibe la indemana.

MENTALUL IN TIMPUL MECIULUI

Controlul stresului
S-a întâmplat tuturor să ne tremure brațul sau să avem pieptul strâns în timpul unui meci. Acesta este stresul. 
Chiar dacă te determină să faci lucruri, dacă nu este gestionat corect, stresul este adesea un obstacol major care te poate împiedica să joci așa cum ai face-o în antrenament. 
Pentru a ajunge la un nivel de stres compatibil cu modul în care joci tenis, există tehnici pe care le poți folosi între puncte. Printre acestea se numără tehnici de respirație, instrumente NLP precum ancorarea (ancora vizuala) sau tehnici de relaxare precum sofrologia.

Concentrarea
Concentrarea este un element cheie în tenis, deoarece îți permite să iei decizii tactice corecte și să eviți greșelile. Cu toate acestea, mintea noastră poate începe să se rătăcească în afara terenului în orice moment. 
Pe de altă parte, dacă rămânem concentrați în fiecare secundă a meciului, oboseala mentală se va instala rapid, ducând la epuizare. 
Prin urmare, trebuie să ne concentrăm atunci când este cu adevărat necesar, adică chiar înainte de începerea punctului, în timpul punctului și până la încheierea acestuia. Pentru aceasta, nimic nu este mai bun decât să-ți păstrezi în minte planul de joc și să-ți stabilești intenția înaintea fiecărui punct.


Nervii
Tenisul este un sport care ne pune nervii la încercare. Pe lângă faptul că concurăm împotriva adversarului nostru, ne confruntăm și cu propriile greșeli. 
Aceasta poate fi foarte frustrant și uneori ne poate face să credem că este din cauza echipamentului nostru. Putem plăti un preț mare pentru această nervozitate (și nu doar pe rachete)! 
În plus față de faptul că oferi informații importante și încredere adversarului tău, nervozitatea te va face să-ți pierzi luciditatea și concentrarea. Pentru a depăși aceasta, va trebui să rămâi calm utilizând rutine de performanță, sofrologie sau tehnici de respirație, de exemplu.

Sfarsitul meciului (fazele de sfarsit de meci)
Să ne fie teamă să câștigăm sau să nu terminăm bine meciul? Mulți jucători s-au regăsit în această situație! 
Lipsa de concentrare, presiunea, alegerile proaste, simptomele sunt multiple și rezultatul nu este întotdeauna exact ceea ce te așteptai, mai ales atunci când credeai că partea cea mai dificilă a trecut. 
Cum te descurci în astfel de situații? Rămânând concentrat asupra prezentului și jucând punct după punct fără să te abati de la planul de joc care a funcționat până acum. În acest caz, rutinele de performanță pot fi de mare ajutor.

The Zone
Cum putem vorbi despre antrenamentul mental și să nu vorbim despre "zona"? The ZONE este acea stare în care te simți ca pe un nor, în care reușești în tot ceea ce faci, te simți invincibil. Aproape toată lumea a simțit astfel măcar o dată, dar nu este ușor să intri din nou în acea stare. 
Pentru a ajunge mai ușor în această stare optimă de performanță, trebuie să încerci să aduni cât mai multe criterii posibile: liniște, încredere, concentrare, relaxare și altele care sunt specifice fiecărei persoane.

MENTALUL DUPA UN MECI

Analiza meciului
După strângerea de mână, totul nu s-a încheiat încă. De fapt, dacă vrei să progresezi, trebuie să înveți din ceea ce tocmai s-a întâmplat. 
Trebuie să analizezi meciul tău și să poți spune ce a funcționat și ce nu, adica ce trebuie imbunatatit. 
Acest lucru te va ajuta să recunoști care sunt punctele tale forte pe care poți continua să te bazezi și care sunt punctele slabe asupra cărora trebuie să lucrezi. De asemenea, îți va permite să îți îmbunătățești tactica.

Stabilirea de obiective
După ce ai analizat meciul, ar trebui să începi să planifici următorul pas. Acesta este momentul să privești spre viitor și, datorită elementelor pe care le ai la îndemână (meciurile anterioare și sesiunile de antrenament), vei putea să îți stabilești noi obiective și să îmbunătățești cele pe care deja le stăpânești. 
Ar trebui să stabilești o perioadă de timp pentru aceste obiective (pe termen scurt, mediu și lung), una care este realizabilă, dar provocatoare și măsurabilă.

ANTRENEAZA MINTEA

In antrenamente
Îți poți antrena mintea pe teren, în timpul antrenamentului. De fapt, acesta este momentul perfect să experimentezi cu rutinele tale și să le exersezi astfel încât să devină eficiente în meci. Putem recrea și situații potențial stresante (de exemplu, minge a doua la punctul de break) pentru a le confrunta și, astfel, a le aborda mai seren într-un meci. 
În timpul antrenamentului tău este cel mai bun moment să testezi toate instrumentele și tehnicile pe care dorești să le utilizezi într-un meci.

In afara terenului
Antrenarea minții nu se oprește odată ce părăsești terenul. După cum am văzut anterior, există analiza meciului și stabilirea obiectivelor. 
De asemenea, este posibil să lucrezi la rutinele tale de performanță, să faci exerciții de vizualizare, relaxare sau sofrologie, să înveți corect instrumentele NLP, cum ar fi ancorarea. 
Poate fi benefic să ții un jurnal de antrenament pentru a urmări progresul tău și a monitoriza realizarea obiectivelor tale (foarte bun pentru încredere și motivație), să notezi planurile tale de joc și tehnicile pentru a fi mai eficient.

Cu un mental coach
Cunoștințele și expertiza antrenorilor de tenis fizic în domeniul antrenamentului mental nu sunt întotdeauna suficiente pentru a te antrena în mod eficient. 
De aceea, există antrenori mentali care au fost pregătiți corespunzător și care au experiență într-un domeniu specific (NLP, sofrologie, vizualizare).
Aceștia te vor putea ajuta să creezi tehnicile de care ai nevoie. Astfel, ulterior, vei putea fi autonom și pregătiț să înfrunti provocarea unui meci de tenis.


In sedintele de mental coaching pe care le sustin 1:1 cu tinerii sportivi abordam exact astfel de teme si exercitii si invatam ce trebuie facut mai exact si cand.


În concluzie, am văzut că mintea reprezintă un aspect important al tenisului. Ea este implicată înainte, în timpul și după un meci.
Poți să o antrenezi singur sau cu ajutorul unui antrenor mental (sau cu ajutorul antrenorului tău dacă are cunoștințele necesare pentru a te ajuta în antrenamentul mental), pe teren sau în afara lui. 


Există multe tehnici pentru a o îmbunătăți. Printre cele mai comune se numără Programarea Neuro-Lingvistică (NLP), sofrologia, rutinele de performanță și vizualizarea. 
Suntem cu toții diferiți și depinde de fiecare dintre noi să experimentăm aceste diferite tehnici pentru a găsi cea sau cele care ne potrivesc și funcționează cel mai bine pentru noi.


Pe langa sedintele de coaching mental sportiv pe care le sustin atat online cat si offline, la cabinet vin in ajutorul tinerilor sportive dar si a parintilor lor cu cateva produse create de mine:

  1. Manualul Sportivului Increzator – un program de 14 zile, conceput cu grija pentru a-ti dezvolta increderea in sine si pentru a te ajuta sa obtii rezultate extraordinare in performanta ta sportiva. Acest Manual este plin de sfaturi, exercitii si strategii eficiente, toate testate si validate pentru a-ti transforma nu doar performanta in sport, ci si perspectiva asupra progresului tau.
  2. Cursul Video de coaching mental sportiv “Gandeste Mai Departe” – 14 module video concepute special pentru tinerii sportivi. Cu ajutorul tehnicilor de coaching si a exercitiilor de dezvoltare a puterii mentale prezentate in acest curs “Gandeste mai departe”, vei putea sa-ti transformi gandurile intr-un instrument puternic in lupta ta pentru performanta. Conceput special pentru tinerii sportivi, acest curs iti va oferi abilitatile si cunostintele necesare pentru a-ti maximiza performanta si a-ti atinge obiectivele sportive. 
  3. Manualul Parintelui Suprem de Copil Sportiv  - conceput special pentru parinti de copii sportivi de performanta. Cu ajutorul acestui manual, te voi ghida printr-un proces pas cu pas, pentru a-i ajuta pe micii sportivi, pentru a le creste performantele si pentru a deveni Parintele Suprem, un parinte care stie cel mai bine ce sa faca atunci cand micul sportiv este trist, suparat, frustrat, tensionat, ingrijorat, are performante slabe, este perfectionist sau isi pune bete in roate.

*sursa foto cover: Pinterest
 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si