Frustrarea in sportul de performanta
Frustrarea este primul pas spre perfectionare!
Se spune ca doar atunci cand te confrunti cu frustrarea si o folosesti pentru a-ti alimenta dedicarea, vei simti ca te imbunatatesti.
Cand eram tanara sportiva, una dintre slabiciunile mele era frustrarea. Cand deveneam frustrata, se vedea asta pe fata mea precum si in miscarile corpului. A trebuit sa invat cum sa ma descurc cu frustrarea si asta a insemnat de fapt sa-mi schimb relatia cu aceasta furie cu care ma luptam ori de cate ori ceva nu iesea cum trebuie in sportul meu.
Odata cu maturizarea ... si multe ore de cursuri de specializare ... am invatat ca poti invata sa vezi frustrarea fie ca pe dusmanul tau, fie ca pe prietenul tau. Frustarea este cumva ca si becul "check engine" care se aprinde in bordul masinii. Nimeni nu vrea sa vada acel bec aprins totusi, acel bec te atentioneaza ca ceva nu este in regula cu masina ta.
Frustrarea, prin definitie, este rezultatul neputintei tale de a face un anumit lucru, a asteptarilor si obiectivelor neatinse precum si multe alte nereusite.
In cartea sa, "Inteligenta Relationala", Dharius Daniels descrie foarte frumos emotiile ca fiind niste mesageri, ca niste alarme interne pe care toti le avem. Este cumva corpul nostru care aprinde butonul "check engine" pentru a ne arata ca ceva nu este in regula. Noi, trebuie doar sa fim atenti si sa decodificam aceste mesaje, in loc sa ne luptam cu ele ca sa dispara.
Asadar, atunci cand te simti frustrat, intreaba-te:
- De ce?
- Ce asteptare am care nu s-a atins pana acum?
- Ma simt secat de energie?
- Ce simt mai exact?
- De ce simt acest lucru?
- Ce-mi lipseste in acest moment si simt ca am nevoie?
Prin reflectie si meditatie vom invata cum sa aflam ce merge bine si ce merge rau, la un moment dat si, cel mai important lucru, sa vedem ce ajustari trebuie sa facem pentru a rezolva o situatie.
Practic, frustrarea este semnalul de alarma ca ceva nu este in regula, iar reflectia este inceputul procesului de reparare.
Atunci cand te simti frustrat, opreste-te pentru o secunda si mediteaza asupra a ceea ce este de facut pentru a ajusta situatia. Incepe din interiorul tau si mergi spre afara si nu invers. Avem un obicei prost de a cauta cauzele sau chiar solutiile in afara noastra, cand de fapt intotdeauna ele se afla in interiorul nostru.
Nu te lupta cu frustrarea! Este ca si cum, in loc sa stingi un incendiu, iti pierzi timpul si energia, incercand sa opresti alarma sa nu mai sune!
Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, pentru copilul tau, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI
Vrei sa fii Parintele Suprem de copil sportiv si vrei sa poti sa-l ajuti sa ia cele mai bune decizii in viata? Comanda Manualul Parintelui Suprem
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE
**sursa foto cover: active.com