8 Greseli alimentare care trebuie evitate dupa ce ai incheiat un meci sau un antrenament
Dadeam acum cateva luni cateva sfaturi pentru nutritia tinerilor atleti inainte, in ziua competitiei (sau antrenamentului) si dupa acesta intr-un articol mult cerut atat de sportivi, cat si de parintii acestora. Si pentru ca in toata aceasta perioada am primit cerinte pentru raspunsuri mai detaliate, :) iata ca astazi mi-am propus sa scriu despre greselile alimentare care trebuie evitate dupa ce ai incheiat un meci sau un antrenament (fie el oricat de scurt).
De ce este atat de important ce mananca un sportiv? Pentru ca ceea ca bagi in corpul tau este ceea ce obtii de la acesta. Asta o spun toti nutritionistii din domeniul sportiv, antrenorii si toti ceilalti experti din domeniu. Cu totii stim ca o alimentatie potrivita este extrem de importanta pentru a avea o performanta sportiva la cel mai inalt nivel, si cu toate acestea exista inca foarte multi sportivi care esueaza sa-si alimenteze corpul in mod corect. Pe de o parte, exista obiceiuri alimentare bune pe care ti le poti insusi pentru a-ti spori nivelul de energie si rezultatele pe care le obtii din antrenamente, iar pe de alta parte exista greselile alimentare pe care trebuie sa le eviti dupa antrenamente pentru a nu-ti sabota rezultatele. Tocmai despre acestea din urma voi incerca sa discut astazi.
N-am sa intru in detalii despre produsele care iti ofera marea cu sarea, ci am sa-ti spun doar atat, ca daca nu esti atent la ceea ce bagi in corp, poti sa-ti infranezi rezultatele sportive.
Nu fiecare antrenament iti garanteaza nevoia de a-ti „realimenta” corpul, in special daca exercitiile n-au fost atat de viguroase si nu te-au provocat intr-atat de mult. Potrivit specialistilor, asta e valabil mai ales in cazul antrenamentelor din mijlocul zilei cand ai mancat in ultimile 4 pana la 6 ore.
POTI FACE GRESELI IN PRIVINTA ALIMENTATIEI TALE FARA CA MACAR SA-TI DAI SEAMA. Iata lista mea cu cele 8 greseli alimentare pe care trebuie sa eviti sa le faci dupa un meci sau dupa antrenamente. :)
1. CONSUMI MULT PREA MULTA PROTEINA
Totul este bun cu moderatie, iar proteina nu face exceptie. In ciuda tuturor miturilor care se vehiculeaza, nu trebuie sa-ti incarci masa de dupa antrenamente cu o tona de proteina. Asta este valabil in special daca obtii oricum suficient de multa proteina de la celelalte mese ale zilei. Vei fi in regula daca mananci o masa care contine aproximativ 15-25 g proteina.
2. MANANCI CA ATUNCI CAND FACI UN MARATON DE SERIALE PE NETFLIX
Stiti la ce ma refer. :) Mitul conform caruia poti manca oricat de mult vrei tu pentru ca oricum ti-ai terminat antrenamentele este complet fals. Alimentatie este la fel de importanta, daca nu mai importanta decat exercitiile fizice atunci cand vine vorba despre a fi un sportiv sanatos. Poti sa te mentii in forma fizica buna si totusi sa ai hipertensiune arteriala, colesterol ridicat din cauza a ceea ce ai consumat. In plus, daca dezvolti acest obicei rau, te va afecta si mai tare in zilele cand nu te antrenezi.
Este in regula sa mai consumi alimente nesanatoase din cand in cand, dar daca doresti sa fii in forma maxima si sa-ti imbunatatesti calitatea de atlet, nu poti lasa ca disciplina fata de alimentatia ta sa te tina pe loc.
3. UITI DESPRE IMPORTANTA CONSUMULUI DE CARBOHIDRATI DUPA ANTRENAMENTE
Toata lumea spune despre carbohidrati ca ne sunt inamici, cu toate acestea chiar asta este una dintre cele mai mari greseli alimentare pe care un atlet trebuie sa le evite dupa ce si-a terminat antrenamentele. Mai ales sportivii care se antreneaza la un nivel inalt, deoarece au nevoie sa-si reumple nivelul de glicogen si de sodiu din organism.
Poti obtine carbohidrati sanatosi din alte surse sanatoase, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale. Dupa ce ti-ai terminat antrenamentul, gandeste-te sa consumi un smoothie sau un shake, ori un orez deoarece vei dori sa consumi 1 gram de carbohidrati sanatosi pentru fiecare kilogram din greutatea ta corporala.
4. UITI SA TE REHIDRATEZI
Hidratarea este unul dintre cele mai importante lucruri pe care un atlet le poate face pentru a atinge performantele de varf. Este importanta pentru muschii tai, iti gestioneaza nivelul de acid lactic si iti permite sa performezi la cel mai inalt nivel posibil. Cu toate acestea, foarte multi sportivi continua sa greseasca cand vine vorba de hidratare adecvata.
Daca vrei sa te asiguri ca te rehidratezi corect, incearca sa inlocuiesti fiecare 0,5 kg din masa ta corporala pe care le pierzi la fiecare antrenament cu 0,5 kg de apa.
5. CONSUMI PREA MULT ZAHAR DUPA MECI SAU ANTRENAMENT
O greseala atat de evidenta si totusi atat de des intalnita in randul sportivilor. De ce? Pentru ca multi dintre acestia consuma produse despre care cred ca sunt sanatoase si, de fapt, nu sunt. Fii atent la lista de ingrediente. Zaharul stocheaza grasimi. In plus, acesta este plin de calorii goale care se dovedesc a fi inutile. Asta nu inseamna ca acum ar trebui sa bei o cola fara zahar, doar pentru ca nu are zahar.
Deci, Nu te opri in cofetarie sa manaci o prajitura pt ca ai castigat meciul! ;-)
6. ASTEPTI PANA DUPA ANTRENAMENTE CA SA TE HOTARASTI CE MANANCI
Inteleg, nimeni nu stie vreodata de dinainte ce vrea sa manance. Cu toate acestea, motivul pentru care atat de multi atleti iau hotarari nutritionale gresite dupa antrenament este ca asteapta sa aleaga ce vor sa manance dupa ce au terminat sa exerseze. In loc sa aiba un plan, sportivii fac alegeri alimentare in functie de restaurantele care sunt deschise, de ceea ce se afla in apropiere de ei si de cat de repede pot primi mancarea. Sportivii mananca nesanatos din cauza unui singur motiv: confortul. Si nu va spun cate astfel de cazuri vad eu dupa fiecare meci al lui TH cand ma uit la parintii tinerilor sportivi din echipa sa... la ce ii indeamna sa manance si unde. Ce poti face in schimb este sa-ti programezi un moment in fiecare duminica pentru a-ti planifica mesele si pentru a le pregati pentru saptamana ce va urma.
Si aici ma refer la aceia care striga de pe margine: "Bravo mah, ai dat gol ... te duce tac-tu la Mc Donalds!"
7. ESUEZI IN A-TI PLANIFICA MESELE
Ai auzit vreodata de citatul asta: sa esuezi sa planifici inseamna sa te pregatesti sa esuezi? :) Nu e tocmai un citat, dar ar trebui sa ti-l notezi undeva pentru a te mobiliza mai bine cu planificarea meselor. Cum spuneam si mai sus, programeaza-ti o parte din weekend (sa spunem duminica) pentru a-ti planifica din timp mesele si fii hotarat sa te tii de acel program.
8. ASTEPTI PREA MULT PANA SA MANANCI DUPA CE AI INCHEIAT MECIUL SAU ANTRENAMENTELE
Daca te infometezi dupa ce ai terminat meciul sau antrenamentul, nu este o strategie nutritionala eficienta, chiar daca incerci sa slabesti. Pentru a inlocui nivelul de glicogen din organism dupa un antrenament intens, trebuie sa mananci ceva care contine atat proteine, cat si carbohidrati. In plus, ar trebui sa bei suficienta apa pentru a evita deshidratarea.
Deci, ce ar trebui sa mananci? Daca tocmai ai terminat un antrenament usor, atunci nu trebuie sa mananci prea mult. Acest lucru este valabil mai ales daca ai mancat in ultimile 4 ore, deoarece corpul tau va folosi in continuare acele alimente pentru a-ti reaproviziona musculatura.
Daca tocmai ai terminat un antrenament viguros, trebuie sa te asiguri ca iei o gustare in asa fel incat sa poti inlocui nivelul de glicogen si sa-ti alimentezi muschii. Daca nu esti sigur ce mese sa iei, urmeaza-mi sfatul privind planificarea si pregatirea mesei de dinaninte (punctul 7 de mai sus), deoarece sa te infometezi dupa antrenament este una dintre cele mai mari greseli nutritionale pe care trebuie sa le eviti daca vrei sa-ti alimentezi sanatos corpul.
Toate aceste greseli alimentare pe care le-am enumerat mai sus iti impiedica performanta sportiva (orice sport ai practica). Urmeza lista in mod riguros si vei avea mai multa energie pentru meciuri, antrenamente sau alte momente cand ai atata nevoie de ea. :)
Te invit sa citesti si cele 5 mituri despre nutritia tinerilor sportivi, dar si sfaturi pentru nutritia tinerilor atleti inainte, in ziua competitiei sau antrenamentului si dupa acestea.
Mai multe despre parentigul sportiv si antrenamentul mental la tinerii atleti poti citi deschizand categoria mental coaching din blog.
Vrei sa-ti imbunatatesti performantele sportive? Atunci, pe langa antrenamentele fizice ai grija sa te alimentezi corect. Comanda-ti fisa de nutritie sportiva personalizata de AICI
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/