Il compari pe tanarul tau sportiv de acasa cu alti sportivi?
"Fiul meu trece prin incercari grele atunci cand joaca baschet. Atentia lui este mereu pe ce fac ceilalti - fie ca sunt colegii de echipa fie ca sunt adversarii. Cum as putea sa-l ajut sa joace cu mai multa incredere in el?"
Acest tanar sportiv se confrunta cu o greseala mentala comuna si des intalnita printre tinerii sportivi de performanta: comparatia cu ceilalti.
Este cumva ceva normal pentru copiii sportivi sa se compare cu ceilalti, insa devine o problema daca aceasta comparatie incepe sa dauneze increderii in sine precum si performantei.
Atunci cand sportivii se compara cu altii, ei devin gelosi si frustrati. Asta va aduce distragere de la jocul sau evolutia lor, se vor focusa doar pe rezultatele bune ale celorlalti si nu vor mai fi atenti la actiunile lor.
Atunci cand intervine comparatia, tinerii sportivi ajung sa se concentreze pe puterile celorlalti si nu pe ale lor. Asta va duce la scaderea increderii. Atunci cand se concentreaza pe puterile celorlalti, ii vor pune pe acestia pe un piedestal in detrimentul lor si astfel se vor simti din ce in ce mai mici.
Comparandu-se, ei nu se vor mai putea concentra pe performanta lor, nu vor mai putea fi prezenti si nu se vor mai simti in largul lor. Adica, orice ar face nu va fi bine.
Daca si sportivul tau de acasa are aceasta problema, incearca sa afli mai intai daca se simte intimidat de cei pe care ii considera mai buni decat el. Vorbeste cu el despre cum copiii se maturizeaza diferit si au stadii diferite de crestere si intelegere.
Spune-i ca daca va continua sa se gandeasca la puterile celorlalti, asta ii va face sa se gandeasca la slabiciunile lor, pe cale de consecinta, pentru ca asa functioneaza mintea.
Ca sa-si creasca increderea in ei trebuie sa fie focusati pe puterile lor si nu pe succesul celorlalti.
Se mai intalmpla adesea cand si parintii intervin cu comparatii, crezand ca prin asta ii vor motiva pe tinerii sportivi, insa asta nu face decat sa-i frustreze si mai tare pe copii.
Cu siguranta orice parinte isi doreste ca sportivul lor sa se focuseze pe talentele sale unice si pe abilitatile sale. Care au fost cele mai bune momente ale sportivului tau? Reamintiti-va impreuna puterile si abilitatile unice pe care copilul tau le are!
Faceti asta chiar inainte de competitie.
Obiectivul este sa-l ajuti pe copilul tau sa joace cu incredere, sa recunoasca adversarii buni dar asta sa-l faca si mai motivat sa dea tot ce poate fata de cei mai buni adversari. Incurajati-i sa se focuseze pe ei insisi si pe jocul lor.
Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, pentru copilul tau, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE.
**sursa foto cover: Pinterest