Importanta somnului in peformanta sportiva
Unul dintre cele mai importante aspecte din viata unui tanar sportiv, care este in crestere, este somnul.
Observ cu amaraciune ca tinerii din ziua de azi se culca din ce in ce mai tarziu, iar somnul lor, chiar si ala putin, nu este "sound sleep" (somn adanc) deoarece ei adorm, cu TV deschis sau cu telefonul care piuie toata noaptea la capul lor.
Fara un somn adanc si cat trebuie, un copil nu se poate dezvolta corect si, cu timpul, toate capacitatile lui, atat motorii, cat si intelectuale vor fi afectate. De aceea, poate cand ajung la varsta de 17/18 ani sunt deja foarte stresati, nu se mai pot concentra si tendinta este de a renunta la sport.
Un lucru e cert! Nicio persoana nu poate functiona la capacitate de 100% daca este obosit!
Performanta sportiva este dependenta atat de cantitatea somnului cat si de calitatea lui, mai ales de dinainte de competitie.
Efectele negative ale privarii de somn sunt:
- incetinirea gandirii
- deteriorarea capacitatii de memorare
- scaderea vigilentei, a atentiei
- scaderea randamentului in cazul exercitiilor de tip aerob si anaerob
Deci, este evident faptul ca daca tinerii sportivi se culca tarziu nu se mai pot numi performeri si in niciun caz nu vor putea atinge performanta. Atentie! In cazul in care tanarul vostru de acasa va va da replica (asa cum mi-a dat-o al meu), cum ca Lebron James doarme doar 4/5 ore pe noapte, trebuie sa-i explicati ca Lebron este adult/matur crescut deja. Aici vorbim despre tineri care au nevoie (inca) de somn pentru ca sunt inca in crestere ;-)
Ce inseamna un somn sanatos pentru tineri sportivi? Am sa las mai jos cateva recomandari pentru un somn odihnitor, pe care macar pe jumatate sa le indeplineasca si tot e bine:
- sportivul se va trezi dimineata foarte devreme (cat mai aproape de momentul rasaritului) si se va culca devreme (cat mai aproape de momentul in care apune soarele)
- dupa pubertate nu este recomandat somnul de dupa-amiaza, ci mai degraba tehnici de relaxare, cum ar fi concentrare pe respiratie. Exceptie de la aceasta regula: daca s-a dormit noaptea mai putin de 8 ore, se poate dormi dupa-amiaza pentru jumatate de ora
- masa de seara se ia cu cel putin o ora si jumatate inainte de culcare
- inainte de culcare nu se face efort fizic intens. Se poate face stretching, yoga, pilates, mers pe jos
- intervalul orar 22-02 este considerat cel mai bun pentru somn si pentru organism
- este bine sa dormi cu capul catre punctul cardinal Nord
- dormitorul sa fie bine aerisit si fara parfumuri
Am si o recomandare de un produs foarte fain de aromaterapie, care la noi functioneaza foarte bine. Este vorba despre un odorizant pentru lenjeria de pat. Se pulverizeaza 2/3 pufuri pe perna. Contine cele mai cunoscute uleiuri esentiale pentru relaxare, calmare si inducerea unui somn odihnitor. Se numeste Pilow Mist si il gasiti aici.
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.
Curiosi sa aflati mai multe despre viata frumoasa si sanatoasa? Urmareste-ma pe Facebook sau Instagram, locurile unde postez tot felul de chestii interesante.
*sursa foto cover: equinixblog.com