Interes versus Angajament in sport
Urmarindu-i de aproape pe tinerii sportivi, am constatat ca, se impart in doua categorii: cei interesati si cei angajati, de sportul pe care il fac.
Daca parintii nu sesizeaza diferenta dintre aceste doua stari, intervine frustrarea si de o parte si de cealalta (parinte - copil).
Trebuie luat in calcul ca este o mare diferenta intre interes si angajament.
Cand esti interesat in a face ceva (sport in cazul nostru), faci acel lucru doar atunci cand este convenabil, la indemana.
Cand esti angajat (daruit) in a face ceva nu accepti nicio scuza, ci numai rezultate.
Asadar, ca parinti, trebuie sa analizam copilul si sa stam de vorba cu el si sa ne dam seama in care dintre categorii se afla copilul nostru, la un moment dat.
Cand vine vorba despre sport este foarte bine sa-i sustinem indiferent din ce categorie fac parte, dar cand vine vorba despre sport de performanta, trebuie sa analizam foarte bine situatia.
Asadar, un tanar sportiv care este interesat de sport:
- se duce la antrenamente doar cand are chef
- gaseste motive destul de puierile pentru a lipsi (il doare burta, il dor picioarele, ploua afara, e frig etc)
- nu face niciun fel de pregatire fizica extra
- daca are de ales intre sport si o alta activitate distractiva, va renunta la sport
- nu este interesat de ce si cum mananca sau sa aibe un program sanatos de viata
- cere antrenorului sa-l scoata din joc mai devreme, acuzand diverse
FUN FACT din fotbal: Sa fie clar! Un fotbalist care nu da cu capul pt ca isi strica freza, nu va ajunge niciodata sa joace la un nivel inalt. Un fotbalist care e preocupat de cum sa-si traga pantalonii mai jos sau sa i se vada nu stiu ce tricou pe sub tricoul de echipament, de asemenea, nu are nicio sansa! El este doar un sportiv interesat de fotbal, dar niciodata nu va fi fotbalist profesionist de prima liga, adica angajat (dedicat).
Un tanar sportiv angajat:
- nu va renunta la antrenament nici daca are temperatura
- ajunge chiar sa ascunda durerile pt a nu fi tinut acasa sau tinut pe margine de antrenor
- daca are de ales intre vacanta sau antrenamente va alege intotdeauna antrenamentele
- nu lipseste niciodata
- face pregatire extra
- intelege sa trebuie sa faca compromisuri, in sensul ca distractia personala pe locul 2
- pentru el nu exista scuze, ci numai rezultate
In fiecare categorie se afla un tanar foarte sanatos si normal, doar ca atunci cand vine vorba despre performanta nu exista decat categoria a2a.
Asadar, este foarte important ca noi parintii, dar si copilul sa ne dam seama din ce categorie face parte, astfel incat cerintele si pretentiile sa fie pe masura.
Foarte important este faptul ca sportivul trebuie analizat din umbra cum se comporta si nu sa ajunga sa faca toate lucrurile pe care le face un sportiv angajat, doar pt ca il impingem noi de la spate, sau mai grav il pedepsim ori certam.
Fii langa copilul tau, priveste-l, asculta-l si lasa-l sa actioneze cum ii spune lui inima!
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.
Curiosi sa aflati mai multe despre viata frumoasa si sanatoasa? Urmareste-ma pe Facebook sau Instagram, locurile unde postez tot felul de chestii interesante.