×

Iti pierzi increderea dupa ce ai pierdut un meci? Evita autocritica si detaseaza-te usor de greselile facute

13 Feb 2018 09:00 | Articole | 2436 Vizualizari
Iti pierzi increderea dupa ce ai pierdut un meci? Evita autocritica si detaseaza-te usor de greselile facute
Ai tendinta sa te critici si sa fii negativ dupa ce ai pierdut un meci sau nu ai avut tocmai cea mai buna performanta sportiva? Daca da, nu esti singurul. Multi atleti isi autocritica performanta dupa ce au pierdut, iar asta nu este decat un alt mod de a-ti sabota increderea in tine.

Daca iti critici mereu performanta sportiva si te tii strans legat de fiecare greseala facuta, nu faci nimic altceva decat sa mai adaugi o caramida in drumul tau spre pierderea increderii in sine.

Stiu ca perfectionistii, de exemplu, au tendinta de a fi autocritici si de a se mustra pentru fiecare greseala. De cate ori dupa un meci ti-ai spus, „Daca n-as fi ratat acele doua lovituri usoare, oare am fi castigat meciul?”

Atletii care sunt dedicati spre a-si imbunatati performanta, in special cei perfectionisti, isi saboteaza increderea fiind mult prea severi cu performanta lor. Cand isi evalueaza propria performanta, perfectionistii au tendita sa:
  • Se concentreze doar pe greselile facute;
  • Sunt autocritici cu performanta lor sportiva;
  • Nu-si pot aminti jocurile sau pasele bune;
  • Descalifica orice aspect pozitiv al prestatiei lor;
  • Nu sunt multumiti nici atunci cand au un joc bun, pentru ca simt ca n-au performat la nivelul asteptarilor lor ridicate;
  • Vor sa aiba o prestatie perfecta, si vad lucrurile mai putin decat perfecte ca fiind un esec.
Si, haideti sa nu-i uitam nici pe parinti... care in efortul lor de a ajuta la imbunatatirea jocului copiilor lor, le pot insufla acestora un mod de gandire critic: „Alex, cum ai putut rata acele pase usoare?”, il aud pe un parinte care statea langa mine dupa meci.

Adesea parintii sunt bine intentionati si vor doar sa-si ajute copiii sa se imbunatateasca, dar uneori se pot concentra pe greselile sau deficientele sportivilor, in loc sa se concentreze pe punctele lor forte. Daca simti ca esti un astfel de parinte, am pregatit cateva articole pentru tine :) Singurele cuvinte pe care un parinte ar trebui sa i le spuna copilului sau despre sport (sau orice alta performanta), dar si Strategii simple pentru a fi un parinte de succes pentru tanarul tau sportiv, care este un mic ghid prin care parintele poate afla ce sa faca pentru a evita sa aduca un stres suplimentar asupra sportivului, stres care poate avea un impact negativ asupra relatiei parinte-copil, asupra performantei sportive, si care poate chiar contribui la epuizarea si renuntarea la joc.

Trecand la ale noastre, ce poti face pentru a evita aceasta sabotare a increderii in tine? Pana la urma, vrei sa-ti intaresti increderea cu fiecare joc, nu s-o faci sa dispara, nu-i asa?
  1. Fii cel mai bun antrenor al tau. Cum ti-ai privi jocul daca ai te-ai preface ca esti cel mai pozitiv antrenor pe care-l cunosti? Care sunt acele doua lucruri bune pe care ti le-ar putea spune un antrenor despre performanta ta care te-ar face sa te simti multumit sau mai increzator in meciul pe care l-ai jucat azi?
  2. Concentreaza-te pe calitatile si punctele tale forte, in loc sa te concentrezi pe greselile facute. Intreaba-te: Care sunt doua dintre lucrurile bune pe care le-ai facut in meciul de azi? Discuta-le apoi cu un coechipier, antrenor, sau parinte. Nu te concentra doar pe jocurile, pasele sau suturile pe care le-ai ratat.
  3. Concentreaza-te pe imbunatatire, nu pe lipsuri. In loc sa te gandesti la toate motivele pentru care ai dat gres in jocul de azi, mai bine te gandesti la ceea ce vrei sa imbunatatesti in urmatorul joc sau antrenament. Simte-te increzator ca ai lucrat spre a-ti imbunatati partile care te vor ajuta sa ai o performanta mai buna in urmatoarea competitie.
Asa cum ii spun mereu lui TH, sub nicio forma nu te indeparta de increderea pe care ti-ai construit-o in atatia ani de practica si competitii, criticandu-te si avand o gandire negativa. In schimb, gandeste-te ca cele 100 greseli in teren, sunt si 100 lectii invatate :)

Afla mai multe despre cum sa-ti pastrezi increderea in tine chiar si dupa ce greseti in teren din acest articol.

Despre antrenamentul mental la tinerii sportivi am scris si aici. Te invit cu drag sa citestesti si aceste articole, pentru ca printre ele vei regasi si sfaturi despre cresterea increderii in sinecum sa depasesti stresul de dinaintea competitiilor, dar si cum sa faci performanta controlandu-ti mentalul.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si