×

Lasa-l sa se loveasca cu capul de pragul de sus!

29 Jul 2019 00:00 | Articole | 2291 Vizualizari
Lasa-l sa se loveasca cu capul de pragul de sus!

Haideti sa ne imaginam o situatie:

Imagineaza-ti ca ai putea sa fii invizibil si sa asisti la ora de matematica, la clasa copilului tau. Imagineaza-ti ca profesorul ii pregateste sa dea un test peste doua zile si in loc sa le predea copiilor modalitatea de rezolvare si sa le explice cum trebuie rezolvata problema, pur si simplu le scrie pe tabla raspunsurile si ii sfatuieste ca la test sa copieze acele raspunsuri.

Cam ciudata situatie nu-i asa? Nu cred ca ai fi niciodata de acord cu acest profesor, corect? Copilul trebuie sa invete, ca de aia este la scoala, nu sa i se dea mura in gura!

Daca nu esti de acord cu acest lucru, atunci de ce intervii ori de cate ori greseste in teren? De ce ii dai imediat solutia, pt ca stii tu mai bine ca trebuia sa stea mai la dreapta sau sa traga mai tare sau eu stiu ce credeai ca ar trebui facut in acel moment din acel antrenament sau meci?

De ce ca si parinti (evident ca si mie imi spun acum) intervenim repede sa-i ajutam atunci cand dau de putin greu?

Este la fel ca si cand  profesorul de matematica, din povestea noastra de mai sus, le da raspunsurile mura-n gura.

Oricare ar fi ambientul, sport sau scoala, parintii si antrenorii nu trebuie sa fure din antrenamentul copiilor, ajutandu-i sa le fie mai usor. Ei trebuie sa-i ajute sa inteleaga.

Sa mai dau un exemplu:

Imgineaza-ti ca esti la sala de sport si faci flotari, de exemplu. Ti-ai propus sa faci 30 de flotari, dar deja de la 20 devine greu. In acel moment vin eu si fac 10 flotari in locul tau. Putem sa consideram ca ai lucrat tot ce ti-ai propus? In niciun caz! Daca ai nevoie de asistenta, de incurajare, iti voi fi de ajutor, dar daca fac treaba in locul tau , cu siguranta nu se poate socoti ca te-ai antrenat cum trebuie.

Daca furi din antrenamentul copilului tau, intervenind ori de cate ori da de greu sau poate ii reuseste mai greu un lucru sau ii ia mai mult timp sa-l inteleaga, nu vei face decat mai mult rau, iar acest lucru nu il va ajuta pe termen lung.

Daca nu a reusit sa-si faca tema nu te apuci sa i-o faci tu, nu-i asa? (sincer, am mai auzit cazuri, dar sper sa fie exceptia care confirma regula)

In experienta mea (mai ales de parinte care sta pe marginea terenului) am intalnit multi parinti chiar si antrenori care, poate fara sa-si dea seama, aduc acest extra ajutor sportivului, care mai mult il incurca decat il ajuta.

Strigand de pe margine ca nu e pozitionat corect sau atentionandu-l ca are pe cineva in spate nu il ajuta decat pe moment. 

Aducandu-i aminte ca trebuie sa-si ia ghetele sau sticla cu apa, nu il ajuta decat in acel moment.

Prin acest "extra-ajutor" ii vom crea o falsa realitate cum ca s-ar descurca si singur, fapt care nu este adevarat.

Prin acest "extra-ajutor" nu o sa-l pregatim pentru viata de adult responsabil.

Ca sa te conving si mai bine, las mai jos 4 argumente pro - "Lasa-l sa se dea cu capul de pragul de sus si nu-i mai fura antrenamentul!"

  1. Mintea (creierul) este tot un muchi si ca si un muschi are nevoie de antrenament sustinut. Nu va avea rezultate daca se antreneaza zi de zi facand o tura de teren si 5 flotari. Cu fiecare zi ce trece trebuie sa mai adauge ceva, sa mareasca intensitatea. Daca se impotmoleste, inseamna ca invata, nu interveni sa-l ajuti si sa-i rezolvi tu problema, imediat ce s-a impiedicat de o pietricica. 
  2. Dezvoltarea (cresterea) necesita timp si rabdare. Nu iti imaginezi ca va da primul gol si gata ... trebuie sa semneze cu cea mai buna echipa din campionat. Nu poti sa mananci sanatos si dietetic o singura zi si sa slabesti 10kg, nu-i asa? Progresul se face cu pasi mici si siguri. Regresul poate sa apara pe parcurs, dar daca te tii de treaba progresul continua sa apara. De aceea trebuie sa ai rabdare si sa nu intervii. Nu va invata niciodata daca ii rezolvi tu imediat treaba. Este ca si cum si la 16 ani ii dai tu sa manance cu lingurita. Trebuie sa-l lasi sa se loveasca cu capul de pragul de sus, doar atunci va invata cu adevarat.
  3. Invatarea nu se face uitandu-te la ceilalti cum se face. Ca sa vezi rezultate, trebuie sa pui osul tau la treaba. Daca te duci la sala zi de zi si te uiti la ceilalti cum lucreaza, crezi ca vei face muschi in urmatorii ani? Asa ca, nu te mai chinui sa-i arati tu acasa cum faci tu nu stiu ce intoarcere sau cum face nu stiu ce jucator bun. Sau poti sa-i arati, dupa care sa-l pui sa repete de o suta de ori pana isi va insusi acel exercitiu.
  4. Orice tehnica poate fi dezvoltata daca va munci. Indiferent daca tu il sustii financiar, mental sau in orice alt fel, EL si doar el este cel care trebuie sa munceasca si sa fie focusat.

Inchei cu o poza mai mult decat elocventa (zic eu) ... practic de la poza asta a plecat si acest articol.

Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.

Curiosi sa aflati mai multe despre viata frumoasa si sanatoasa? Urmareste-ma pe Facebook sau Instagram, locurile unde postez tot felul de chestii interesante.

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si