×

Mersul pe jos – antrenamentul meu zilnic si reconectarea cu natura

06 Apr 2016 15:29 | Articole | 14569 Vizualizari
Mersul pe jos – antrenamentul meu zilnic si reconectarea cu natura
Am inceput sa merg pe jos, regulat, cate patru kilometri pe zi, cand l-am luat pe Gotti, funny buldogul francez din dotare. :) Indiferent ca ploua, ninge, vine taifunul sau tornada, cu sfintenie fac doua ture de parc pe zi cu Gotti (fiecare a cate doi kilometri). Incerc sa merg intr-un ritm mai alert, asa ca la mars, si am observat ca imi este tare bine dupa. Pe langa sport, imi limpezesc si mintea.

mersul pe jos antrenament, reconectare cu tine insuti, sfaturi mers pe jos

Mereu am considerat miscarea ca fiind o conditie obligatorie pentru a te mentine sanatos si viguros. Asa ca, pentru cei care nu au timp sa mearga la sala sau intr-un alt cadru organizat, ori care nu sunt fani alergare (ca si mine:) mersul pe jos este o alternativa minunata! 

Spre exemplu, doar 30 de minute de mers zilnic pe jos intr-un ritm mai alert iti pot imbunatati major sanatatea, conditia fizica si starea de bine. Ca sa enumar doar cateva dintre beneficiile fizice, mersul pe jos scade riscul aparitiei bolilor de inima, bolilor cronice sau cancerului de colon, imbunatateste presiunea arteriala, concentrarea si atentia, iti lucreaza muschii bratelor si ai umerilor, tonifiaza picioarele, iti mentine greutatea si tot asa.

Insa, mai mult decat un antrenament pentru mentinerea in forma, consider ca mersul pe jos este una dintre cele mai bune modalitati prin care te poti reconecta cu natura si cu tine insuti.  Altfel vorbind, este de un mare ajutor pentru indepartarea anxietatii, depresiei si stresului, dar si pentru imbunatatirea concentrarii si cresterea increderii in sine.

Cand mergi pe jos pentru a te reconecta vei putea sa observi diferitele lucruri din jur, care te vor ajuta sa te conectezi mai bine la senzatiile din corpul tau. Apoi, asta te va ajuta sa devii mai deschis catre ceea ce simti si gandesti. Pentru un astfel de mers pe jos iti recomand sa alegi un parc sau o zona cat mai naturala, pentru ca am observat ca astfel iti este mult mai usor sa ajungi in acea stare de reconectare. Incearca doar sa nu asculti muzica in casti sau sa-ti verifici telefonul din cinci in cinci minute. Ci doar fii prezent si constient. Daca ai un catel, poti practica mersul pe jos in timp ce il plimbi pe el. Dupa cum ti-am spus, Gotti este deja invatat cu programul si nu ma lasa sa trag chiulul niciodata. Stie clar ca trebuie sa iasa de doua ori pe zi si "Doamne fereste!" sa nu-i iasa socotelile.

mersul pe jos antrenament, reconectare cu tine insuti, sfaturi mers pe jos

Iata si cateva dintre recomandarile mele pentru un mers de reconectare:

Fa-ti timp sa „absorbi” culorile si tot ceea ce te inconjoara

Vederea este probabil simtul pe care il folosim cel mai des atunci cand mergem (evident!). Insa, de cate ori suntem concentrati mai mult pe a ne uita drept inainte sau chiar la picioare atunci cand mergem? In locul acestui lucru, te incurajez sa te uiti in jurul tau. Daca te afli intr-un loc familiar, vei observa lucrurile care se schimba, cum cineva si-a vopsit casa sau cum acel copac deja are flori. Fa-ti timp sa „absorbi” culorile si tot ceea ce te inconjoara.

Cauta sunetele care te calmeaza

Sa asculti poate fi chiar distractiv. Sunetele naturii sunt preferatele mele, insa si observarea atenta a sunetelor din jurul tau sau repetitia acestora te pot calma foarte mult. De exemplu, imi place la nebunie sa ascult sunetul pasilor mei pe asfalt sau ritmul in care Gotti "grohaie" (dap, grohaie, pt ca asa fac buldogeii, ca niste mici porcusori). Usor, vei incepe sa descoperi ca sunt atat de multe sunete care te inconjuara!

Respira adanc

Este posibil ca nu de fiecare data cand te plimbi sa gasesti pe traseul tau parfumuri imbietoare sau flori pe care sa le mirosi. Dar, ador sa inspir adanc aerul proaspat. Ma concentrez foarte mult pe inspiratie si expiratie, si imi imaginez cum aerul imi umple plamanii. Daca nu stiai, respiratie adanca si controlata este una dintre cele mai bune metode pentru a te relaxa, reconecta si deschide chakrele.

mersul pe jos antrenament, reconectare cu tine insuti, sfaturi mers pe jos

Simte

Asta te ajuta cu adevarat sa te conectezi la senzatiile din corpul tau. Gandeste-te la cum se simte aerul atingandu-ti orice parte de piele descoperita – este cald sau rece? Poti simti, de asemenea, caldura soarelui sau ploaia atingadu-ti anumite parti ale corpului. In plus, cred ca este foarte important sa simti pamantul de sub picioare – observa-l ori de cate ori faci un alt pas. Incearca sa nu te grabesti de-a lungul plimbarii tale, ci mai degraba mentine un ritm alert, dar mergi cu scop.

Nu-ti ignora gandurile

In timp ce mergi vei observa ca o multime de ganduri iti trec prin minte, poate ceva ce ai de facut mai tarziu sau ceva care te preocupa. Asta este total ok. Numai ca, lucrul important este nu sa le ignori, ci sa constientizezi ca acestea sunt acolo si sa le lasi sa treaca. Nu le categorisi ca bune sau rele. Poti lasa rezolvarea problemelor pe mai tarziu, acum este un moment pe care sa il acorzi reconectarii cu tine.

Ai incercat vreodata un astfel de mers? Care sunt sfaturile si experientele tale?

Mai mult timp pentru tine? Aici am scris despre metoda mea preferata pentru a evada dintr-o zi incarcata. Ma poti urmari si pe Instagram, unde postez o multime de sfaturi pentru o viata activa, frumoasa si sanatoasa!

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si