8 Ritualuri ayurvedice pentru a-ti incepe ziua plina de energie
Potrivit acestei filosofii, alegerile pe care le faci in privinta rutinei tale zilnice fie iti cresc rezistenta la boli, fie ti-o scad. Astfel, ayurveda ne indeamna sa ne incepem ziua concentrandu-ne pe cateva ritualuri de dimineata care ne ajuta sa ne aliniem corpul cu ritmurile naturii, ne echilibreaza doshele (forta universala se manifesta sub forma a trei energii diferite sau doshe, acestea fiind vata, pitta si kapha) si, de asemenea, ne stimuleaza respectul de sine si auto-disciplina.
Incluzand macar unul dintre ritualurile acestea pentru cel putin o luna de zile iti va schimba radical experientele de zi cu zi. Sincera sa fiu, am vazut schimbarea mult mai devreme. :) Oricum, sa nu fi surprinsa daca incepi sa vezi diminetile dintr-o perspectiva noua!
Pentru astazi am ales cateva ritualuri pe care le-am adoptat in rutina mea zilnica acum mult timp si de care nu ma mai despart nici in ruptul capului. Despre unele dintre ele ti-am mai povestit tot aici pe blog, dar nu strica sa le reiau, nu? :)
Profita de energia razelor de soare. Da-te jos din pat cu cel putin 20 minute inainte de rasarit. Energia vata umple atmosfera in timpul acestor ore dinainte de zorii zilei si, din moment ce vata este cunoscută pentru miscare, acesta este momentul ideal pentru a-ti trezi corpul. Ti-am spus ca sunt o persoana matinala, si imi place sa ma trezesc inainte de rasaritul soarelui pentru a beneficia de acea energie speciala din aer. Chiar daca ti se pare greu sa te trezesti atat de devreme, iti spun... este ideal sa te ridici din pat, sa iesi afara si sa absorbi briza aceea in tot corpul. Pentru ca atunci cand lumina soarelui lumineaza cerul, energia vata este inlocuita de kapha sau de energia muschilor, rasaritul soarelui inseamna ca este timpul sa te pui in miscare. Si, intr-adevar, daca esti deja in picioare, tranzitia se va face mai usor.
Activeaza-te pe dinauntru. Filosofia ayurvedica spune ca primul aliment pe care il ingerezi dupa ce te-ai trezit stabileste ritmul intregii zile. Cu gandul asta in minte, dimineata imi place sa beau un pahar mare cu apa..Imi place sa ma trezesc inainte de rasaritul soarelui pentru a beneficia de acea energie speciala din aer. Chiar daca ti se pare greu sa te trezesti atat de devreme, iti spun... este ideal sa te ridici din pat, sa iesi afara si sa absorbi briza aceea in tot corpul.
Nu uita de hidratarea fetei. Fata este cea mai expusa zona a corpului tau, iar rehidratarea acesteia dimineata este cruciala. Clatirea fetei imediat cum te-ai trezit este o modalitate usoara pentru a dispera caldura sau energia pitta ramasa de peste noapte, si pentru a-ti pregati pielea pentru toate provocarile zilei precum caldura, stres, sau poluare. Eu imi clatesc fata cu apa rece de sapte ori (un numar de bun augur... in Ayurveda saptele reprezinta numarul de chakre sau centre energetice). :) Pentru ca fata este bombardata cu factori de stres toata ziua, cu cat mai multa hidratare, cu atat mai bine. Iti recomand aplicarea unor produse pentru ten naturale, cu ingrediente certificate organic.
... nu uita nici de sanatatea gurii tale. Maseaza-ti limba usor, prin perieri din spate spre fata. Fa aceasta miscare de 14 ori pentru a acoperi intreaga zona. Acest lucru nu numai ca te curata, dar trezeste si papilele gustative si sucul gastric pentru intampinarea unei alte zile de alimentatie savuroasa.
Apoi clantane-ti dintii unii de altii usor, de cateva ori, pentru a-ti stimula energia meridianelor din gura. Pentru un smalt si gingii sanatoase periaza-ti dintii cu o perie cu dinti moi sau din elemente naturale (astfel eviti durerile de dinti si gingii sau deteriorarea smaltului). Foloseste o pasta de dinti fara chimicale sintetice sau abrazivi duri.
Un masaj al urechilor este o binefacere pentru intreg corpul. Incepe din partea de sus a urechii si foloseste degetul mare si aratatorul pentru a-ti masa cartilajul si coboara usor spre lobul urechii. Apoi pune cateva picaturi de ulei de susan chiar in afara deschiderii canalului urechii pentru a tine sub control energia vata (care este uscata). Ayurveda considera nasul ca fiind calea catre creier, asa ca se spune ca este bine sa freci pana la patru picaturi de ulei de susan sau de masline chiar in interiorul narilor pentru a-ti curata sinusurile si pentru a-ti asigura claritatea mentala.
Sursa imagine @softtouchacu.com
Probabil ca ai auzit despre reflexologie, unde sistemele intregului corp sunt reprezentate pe talpile picioarelor sau palmelor. Auriculoterapia este asemanatoare - partea exterioara a urechii, auriculul, reprezinta intregul corp si sistemele de organe ca o imagine a fatului cu capul in jos.
Ai grija de ochii tai. In Ayurveda ochii sunt considerati „scaunul focului”, adica au o natura pitta si se supraincalzesc usor. Asa ca simpla clatire a ochilor cu apa rece echilibreaza doshele. Daca ochii tai sunt umflati sau iritati, acopera-i ori cu feliute de castraveti, ori cu dischete demachiante din bumbac organic inmuiate in aloe vera, ceai rece de fenicul sau lapte. Daca ai ochii injectati (cu firisoare rosii de sange), incearca sa-ti aplici 3 picaturi de apa pura de trandafiri in fiecare ochi. Maseaza zona din jurul lor cu un ulei ayurvedic din trandafiri (pentru toate tipurile de ten – se poate folosi si pe corp).Uleiul ayurvedic cu trandafiri Khadi deschide la culoare petele maronii cauzate de soare si petele pigmentare, exfoliaza delicat pielea, regenereaza celulele, confera pielii o culoare uniforma, imbunatateste textura si pigmenatrea pielii, hidrateaza si catifeleaza pielea.
Imbaiaza-te. Baia rehidrateaza corpul si alunga oboseala. Toate cele trei doshe beneficiaza de o curatare rapida, insa temperatura apei variaza in functie de constitutie. Pitta beneficiaza de apa rece, apa calaie este ideala pentru vata, iar apa si mai calda este cea mai buna pentru echilibrarea kapha. O credinta puternica in Ayurveda este ca tot ce iti aplici pe piele este asimilat de corp, asa ca scade expunerea corpului tau la toxine evitand produsele care contin chimicale sintetice, optand in locul acestora pentru produse naturale.Mananca intelept. Nu prea este intelept sa sari peste micul dejun. Pe langa asta, modul in care iti consumi alimentele trebuie sa fie unul constient. Am scris mai multe despre cum mancam constient in ghidul pentru incepatori. :) De la rasarit si pana la ora 10:00 este timpul kapha, o perioada prielnica miscarii si exercitiilor fizice. Te sfatuiesc sa iti incepi ziua cu un mic dejun usor din fructe, sucuri vegetale, cereale BIO precum muesli sau granola.
Te invit sa citesti si despre doua dintre lucrurile mele preferate - yoga si ceaiul (o cana de stare de bine). Imi vei multumi. :)
Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante!