×

Sportivii si presiunea pusa de fanii de pe margine

29 Jan 2020 11:22 | Articole | 2467 Vizualizari
Sportivii si presiunea pusa de fanii de pe margine

Presiunea este o experienta unica pentru orice sportiv de performanta (mai ales pt sporturile de echipa), iar felul in care sportivul reactioneaza la aceasta presiune va putea fi benefic sau tragic pt acesta.

Impactul pe care il creeaza presiunea este conditionat de mai multi factori cum ar fi, volumul de presiune pus pe sportiv, cine face aceasta presiune, nivelul competitional etc.

Iata ce mi-a spus un jucator de fotbal:

"Nu ma deranjeaza presiunea jocului in general si emotiile pe care competitia le genereaza. Nici cand sunt parintii mei pe margine nu am probleme si nu-mi este jocul afectat. Problema mea cea mare sunt oamenii de pe margine, spectatorii. In general sunt foarte fericit cand lumea ne sustine si striga de pe margine, dar devin foarte anxios la gandul ca as putea gresi si atunci oamenii vor striga la mine pt ca-i voi dezamagi."

Cum se poate rezolva aceasta situatie?

Am mai scris in alte articole despre frica de greseala, uite aici.

Acum vreau sa vorbim despre o solutie practica care poate fi aplicata de orice sportiv, mai ales cei familiarizati cu vizualizarea.

Un lucru este foarte clar! Grija fata de ce cred spectatorii va afecta focusul, abilitatea de a juca elegant si, in cele din urma, intreaga performanta. Te gandesti mereu ca trebuie sa fii perfect in teren? Te gandesti frecvent ca o singura greseala ii va face pe cei de pe margine sa fie dezamagiti de tine? Auzi ovatiile de sustinere atunci cand reusesti sa driblezi si sa treci de adversar, dar deja te gandesti la ce ar striga de rau daca cumva o sa gresesti sutul spre poarta?

Presiunea devine si mai mare atunci cand fanii te sustin dar iti si transmit asteptarile lor. "Nu-i nimic! Data viitoare o sa fie mai bine!" , "Sper ca data viitoare sa-ti iasa mai bine!" , "Mai concentrat data viitoare!"

In aceste situatii se trece cumva de la agonie la extaz si asta si va face si jocul in teren, de la unul agresiv la unul jucat cu teama.

Frica de greseala este de fapt motivul pentru care, unii jucatori simt presiune din partea fanilor si le vine greu sa joace cu tribunele pline.

Este destula presiune deja in jocul tau. Nu mai este nevoie sa adaugi si altele la asta! Nu conteaza ce cred altii sau ce asteapta altii de la tine. Tu esti pe terenul ala si oricat s-ar concetra cei de pe margine, picioarele si mainile tale vor functiona tot cum le dicteaza creierul tau.

Presiunea nu se va putea elimina de tot niciodata. Presiunea este necesara si te ajuta sa reactionezi repede, sa ramai focusat, iti creste energia deoarece adrenalina crescuta face asta si iti da senzatia de mare viteza in timpul competitiei. Toti acesti factori sunt mai mult decat benefici in teren si sunt chiar necesari.

Deci, ce trebuie facut este ca ar trebui sa devii "prieten" cu aceasta presiune si sa reusesti sa elimini presiunea aia "rea" care te face sa te simti prost.

Cum se poate asta? Pai, daca tu esti in controlul creierului tau, tu esti la volan si tot tu iti creezi toate senzatiile, vei putea face asta:

Gandeste-te la ceva .... Este un motiv pentru care marginea terenului este marcata cu linii albe! Linia alba de pe marginea terenului marcheaza terenul in sine.Tot ceea ce este in afara liniei albe este OUT nu-i asa? Adica dupa linia alba este "in afara terenului".

Deci TU esti in teren iar spectatorii sunt in afara terenului. Ei nu au voie sa treaca de linia alba. Asta diferentiaza jucatorii de spectatori, nu-i asa? Adica spectatorii oricat ar tipa nu pot face nimic in teren, asa cum nici jucatorul nu poate lasa jocul balta si merge in tribune sa ovationeze.

Setandu-ti in minte CLAR aceasta "granita" vei putea sa te setezi sa te gandesti DOAR la ce se intampla in teren, adica in interiorul liniilor albe. Inauntrul liniilor albe trebuie sa fie tot focusul tau. Cand mintea o ia razna, ascultand ce striga cei de pe margine, adu-ti aminte sa sunt in afara liniilor albe ... ei sunt in afara jocului si nu pot influenta cu nimic.

Tine-ti mintea in interiorul liniilor albe si astfel vei evita presiunea venita din afara lor!

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.

Curiosi sa aflati mai multe despre viata frumoasa si sanatoasa? Urmareste-ma pe Facebook sau Instagram, locurile unde postez tot felul de chestii interesante.

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si