×

Strategii simple pentru a fi un parinte de succes pentru tanarul tau copil sportiv

06 Nov 2017 08:47 | Articole | 6847 Vizualizari
Strategii simple pentru a fi un parinte de succes pentru tanarul tau copil sportiv
Sa fii parintele unui tanar sportiv este azi mai stresant ca niciodata. Ca parinti, avem o viziune mareata asupra a ceea ce pot realiza copiii nostri, si poate ca la un moment dat simtim ca exista o distanta descurajatoare intre punctul in care sunt acum si cel in care ar vrea sa fie. Multi parinti, de cele mai multe ori cu cele mai bune intentii, incep sa preia pozitii de „manager”, „antrenor” sau chiar „agent”.

Din pacate, o astfel de abordare poate cauza o multitudine de divergente intre parinte si sportiv, facand intreaga experienta extrem de stresanta pentru toata lumea. Acest tip de stres poate avea un impact negativ asupra relatiei parinte-copil, asupra performantei sportive, si poate chiar contribui la epuizarea si renuntarea la joc.

Si, pentru ca nu avem un ghid al „parintelui de sportiv” poate fi dificil sa administram intreaga situatie cand stim foarte bine ca sunt atatea in joc.

Pentru toti parintii de sportivi care au nevoie de un pic de indrumare, astazi m-am pregatit cu o serie de bune practici cercetate si dovedite a functiona in aceasta chestiune, ca doar nu vorbim din povesti. :) Iata cateva simple strategii pentru a fi un parinte de succes pentru tanarul tau copil sportiv:

LASA CA MOTIVATIA COPILULUI TAU SA CONDUCA

Un studiu din 2011 a constatat ca presiunea parentala perceputa de sportiv a fost un factor semnificativ in cresterea anxietatii in cazul jucatorilor tineri. Permitandu-i copilului tau ca prin motivatia sa sa-si stabileasca si sa-si urmeze obiectivele ii confera acestuia un sentiment de control, ii creste nivelul de implicare si angajament si ii ofera experienta de viata necesara pentru a naviga peste fluxul si refluxul inevitabile ale motivatiei. Acesta poate fi un drum cu suisuri si coborasuri, dar ii va permite copilului sa se dezvolte si transforme in atletul care isi doreste sa fie.

PRIORITIZEAZA DISTRACTIA IN FATA CASTIGULUI

Acelasi studiu a constatat ca cu cat accentul a fost pus mai mult pe invatare si bucurie (vs. victorie si rezultate), cu atat sportivii au resimtit mai putina anxietate si au avut o performanta mai buna. Este usor sa uiti ca distractia trebuie sa fie motivul nr. 1 pentru a-ti investi timpul, energia si banii in acel sport. O idee atat de simpla, dar atat de greu de pus in practica in modelul profesional al sportului de tineret din ziua de azi.

Iata cateva intrebari cheie pe care i le poti adresa sportivului tau:
  • Ce ai invatat azi?
  • Care a fost cea mai buna parte a antrenamentului (jocului) de azi?
  • Ce ai facut bine azi?
LASA ANTRENORUL SA ANTRENEZE

Rolul antrenorului si rolul parintelui sunt si ar trebui sa fie foarte diferite. Cateva studii au dezvaluit faptul ca cel mai stresant moment pentru sportivi este drumul spre casa dupa meci.

Analiza repetata facuta de parinte asupra performantei jocurilor este adesea de temut si confuza pentru un jucator. O buna intrebare pe care i-o poti adresa copilului in drumul spre casa este pur si simplu „Iti e foame?”. Aceasta intrebare te mentine pe tine, parintele, in rolul tau de sustinator si ii permite jucatorului sa se detensioneze din experienta jocului si sa inceapa procesul de recuperare.

Te rog, abtine-te sa faci pe antrenorul, sau chiar mai rau sa incepi sa contesti si ceea ce a facut antrenorul - trebuia sa te puna mai in fata, trebuia sa dai cu stangul sau cu siretul, nu esti atent, iti e capul in nori, trebuia sa-l iei prin invaluire, trebuia sa ataci, trebuia sa te aperi ... si exemplele pot continua pe multe pagini, dragii mei parinti, care precis acum zambiti dandu-va seama ca asa facem:)

Aceasta calatorie nu este deloc usoara. Nici pentru parinti, nici pentru sportivi. Dar, nu uita ca scopul tau suprem este sa cresti un copil independent, care are incredere in sine, capabil si pregatit sa exploreze lumea pe cont propriu. Oferindu-i liberatea de a-si explora experienta sportiva este o ocazie excelenta de a exersa luarea deciziilor, grija de sine si invatarea a cum sa ramana dedicat obiectivelor sale – toate acestea fiind coportamente de pe urma carora va beneficia pe termen lung.

Iti recomand sa citesti si despre Cele doua obiceiuri care-i afecteaza sportivului increderea in sine, dar si alte articole dedicate copiilor sportivi si parintilor acestora.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante!

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si