×

Strategiile utilizate de o echipa sportiva de succes

08 Nov 2019 12:16 | Articole | 2737 Vizualizari
Strategiile utilizate de o echipa sportiva de succes

Robert Cox, psiholog sportiv britanic, s-a preocupat de-a lungul vietii sale, de crearea de chestionare psihologice pentru sportivi, menite sa-i ajute pe acestia in drumul lor catre performanta.

In tot studiul facut pentru crearea acestor teste, Cox a juns la un numitor comun, cand vine vorba despre echipele sportive de succes.

A constatat ca echipele sportive de succes au anumite strategii (comune) de la care nu se abat.

In acest articol as vrea sa va enumar aceste strategii, fiind un foarte bun punct de plecare si de ajutor (sper eu) atat pentru antrenori, cat si pentru cluburi, din care evident copiii nostri sportivi vor avea de castigat.

Am adaptat aceste strategii locului si timpului in care noi ne aflam,astfel incat sa se potriveasca cu peisajul nostru sportiv si pitoresc ;-)

Asadar, echipele sportive de succes fac aceste lucruri:

  • Antrenorii isi fac timp sa cunoasca fiecare membru al echipei - relatia acesora cu parintii, care le sunt hobby-urile, porecla etc.
  • Dezvolta mandria subgrupurilor. Ce inseamna asta? De exemplu: in fotbal exista cumva 2 grupuri - jucatorii de atac si jucatorii de aparare. Antrenorii le schimba rolurile in teren (in jocuri amicale evident) - atacantul e pus fundas central, fundasul atacant, mijlocasul varf, extrema in centru etc. In acest fel jucatorii vor intelege si mai bine cat de greu sau usor ii este celuilalt, iar acest lucru ii va face sa se respecte si mai mult. Astfel, se va risipi ideea ca doar cel ce da goluri e cel mai important din echipa.
  • O echipa de performanta stabileste un sistem de recompense pentru rezultate bune. Recompensele pot fi de la bani pana la simpla pizza.
  • Antrenorul stie sa explice fiecarui jucator care este rolul sau si TOATA echipa trebuie sa inteleaga ca fiecare este important - de la titulari pana la rezerve.
  • Antrenorii sunt constienti ca in teren se afla tot atatea personalitati cati oameni sunt.
  • Jucatorii mai critici trebuie pusi in situatia de a-si asuma situatia generata. De exemplu, daca de obicei vocifereaza pe teren si se investe situatia executarii unui penalty, sa fie pus sa bata si sa-si asume responsabilitatea.
  • Pe langa exercitii ce vizeaza dezvoltarea capacitatilor fizice/tehnice sau individuale, se efectueaza exercitii pentru dezvoltarea cooperarii intre membri echipei (o sa revin asupra acestui subiect, cu un articol special, dedicat acestor exercitii)
  • In cazul unui esec sunt evidentiate mai ales aspectele pozitive.
  • Jucatorii din echipele de succes se caracterizeaza prin atitudinea "Pot sa Inving!"

Sunt lucruri atat de simple, care pot fi aplicate si care pot duce echipele catre succes, daca exista interes si dedicare.

Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/

Mai multe lucruri despre importanta antrenamentului mental am scris in blog in categoria Mental Coaching.

Curiosi sa aflati mai multe despre viata frumoasa si sanatoasa? Urmareste-ma pe Facebook sau Instagram, locurile unde postez tot felul de chestii interesante.

*sursa foto cover: signupgenius.com

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si