Tinerii sportivi au nevoie de aceste rutine mentale
Când antrenorii sunt negativi sau condescendenți cu jucătorii lor sau când părinții se ceartă cu arbitrii, sporturile pentru tineri pot deveni toxice pentru tinerii atleți.
Acest lucru poate duce la anxietate, depresie și frica de eșec. Comportamentul acesta din partea antrenorilor poate submina stima de sine a sportivilor și poate provoca accidentări, a spus Hillary Cauthen, psiholog sportiv care lucrează în domeniul sănătății mentale și bunăstării.
Autoarea cărții "Hello Trauma: Our Invisible Teammate", Hillary Cauthen, povesteste foarte interesant despre acest subiect.
"Auzim multe injurii, umiliri, rușinare și pedepse din partea antrenorilor", spune ea. Sportivii ar putea adopta acest tip de comportament negativ în interacțiunile lor reciproc. Acest lucru poate afecta stima de sine a copiilor.
„Pentru a contribui la abordarea acestor probleme de sănătate mentală în sport, antrenorii și părinții pot să se concentreze atât pe îmbunătățirea jocului, cât și pe jocul mental al sportivilor”, a spus ea.
„În primul rând, antrenorii ar trebui să fie trași la răspundere dacă îi hărțuiesc sau îi umilesc pe jucători. Și părinții ar trebui să evite să deranjeze arbitrii pentru ceea ce consideră a fi decizii proaste”.
Sportivii ar trebui învățați abilități de gestionare a stresului și anxietății. Eu ii invat tehnici de respiratie constienta.
Respirația va permite să încetiniți totul în jurul vostru și să fiți ancorat în acel loc, și apoi veți avea mult mai multă claritate, încredere și creativitate în procesul vostru de gândire. De asemenea, permite sportivilor să fie mai ancorati în momentul prezent.
În al doilea rând, sportivii ar trebui încurajați să țină jurnale ale experienței lor sportive pentru a-i ajuta să își îmbunătățească vorbirea cu sine (self-talk).
Știți, mesajele pe care ni le spunem lasă corpul nostru să răspundă. Și așa că, dacă vă spuneți în mod constant, 'nu da greș' sau 'relaxează-te', corpul nostru intră în conflict cu ceea ce trebuie să facem în acel moment.
Atunci când sportivii sunt stresați, ei ar putea să se concentreze excesiv, ceea ce creează provocări.
"Dacă vă concentrați excesiv pe ceea ce ar putea fi problema curentă – fricile, îngrijorările și anxietatea – puteți rămâne blocați în această gândire catastrofală, genul de 'totul se prăbușește'", spune Hillary.
În aceste condiții, tinerii sportivi pot lua cinci minute pentru a practica conștiența de sine, prin tehnici de respiratie. Odată ce copiii sunt într-o stare calmă, corpul lor poate fi proactiv și rapid în a răspunde.
In Codul Secret al Campionilor gasiti mai multe tehnici de respiratie constienta.
Sportivii tineri ar trebui, de asemenea, să aibă un loc la care să se uite pentru a se ancora (tehnica ancorei vizuale).
Despre tehnica ancorei vizuale am scris in Codul Secret al Campionilor.
Dacă sunteți, de exemplu, pe terenul de baschet și tocmai ați făcut o greșeală și vă simțiți foarte stresați și este un joc cu presiune mare și vă este frică de ceea ce va crede antrenorul vostru, uneori, doar privirea către un loc pe teren este utilă. Ar putea fi, de exemplu, o linie de margine.
În plus, înainte de a juca, sportivii tineri ar trebui să își seteze o intenție și să facă un exercițiu de încălzire.
Ar putea avea o rutină pre-performanță pentru a intra într-o stare mentală și emoțională corectă. Acest lucru ar trebui să includă o intenție, un obiectiv.
Codul Secret al Campionilor a aparut plecand tocmai de la aceasta idee. In sedintele de coaching pe care le sustin cu tinerii mei sportivi, vorbim des despre tehnici si rutine mentale pentru a ne pastra calmi dar focusati si super-concentrati. Tehnici de facut pentru a trece rapid peste o greseala in timpul competitiei, dar si tehnici si rutine mentale de facut inainte de competitie.
Codul Secret al Campionilor este o mini agenda, plina de rutine mentale, foarte eficiente si utile pentru tinerii sportivi, care ar trebui pastrata la indemana in geanta de sport si revizuita de fiecare data cand avem o competitie.
Daca doresti consultanta in mental coaching (antrenament mental) personalizata, pentru copilul tau, iti stau la dispozitie:). Mai multe detalii despre asta AICI
Daca ai citit acest articol inseamna ca te pasioneaza subiectul, asa ca te invit sa te alaturi grupului pe care l-am creat pe FB, unde discutam despre mental coaching si parenting de copii sportivi. Daca nu te-ai inscris deja, te invit aici https://www.facebook.com/groups/370083797262882/
Diverse informatii utile, pe care poti descarca si pastra la indemana, despre alimentatia tinerilor sportivi sau despre relatia parinte-tanar sportiv gasiti in categoria CURSURI UTILE