×

Top 10 sfaturi pentru combaterea stresului

08 Jun 2014 13:03 | Articole | 5069 Vizualizari
Top 10 sfaturi pentru combaterea stresului

Stresul ne poate afecta sistemul imunitar si ne face mai vulnerabili la boala. Studiile stiintifice confirma acest lucru. Spre exemplu, datele obtinute de Ohio State University din SUA sugereaza faptul ca persoanele stresate sunt mai predispuse la infectii si ca ranile acestora se vindeca mult mai greu. Dar, pentru a scadea nivelul stresului din viata ta, fara a apela la medicamente eliberate cu reteta, exista multe lucruri pe care le poti face. Adopta cat mai multe dintre sugestiile din lista de mai jos:

1. Ai grija de tine. Asigura-te ca dormi suficient, ca adopti o dieta sanatoasa, ca renunti la fumat si nu bei prea mult. 

2. Discuta. Imparaseste-ti sentimentele in mod regulat cu prietenii si membrii familiei. Si apoi asculta problemele lor. Studiile au aratat ca petrecerea timpului in compania celorlalti poate prezenta beneficii pentru sanatate. Intr-un studiu american, terapia de grup, efectueata cu scopul de a reduce suferinta psihologica a pacientilor cu melanom, se pare ca a dus la cresterea nivelului limfocitelor T si a duratei supravietuirii. Cei care au un astfel de suport au o probabilitate mai mare de a se imbolnavi fata de oamenii a caror viata este plina de prieteni si rude

Implica-te in cat mai multe grupuri cu interese asemanatoare. Schimbul de idei si impartasirea experientelor cu altii pot fi extrem de importante. Si ajutarea celorlati reprezinta o modalitate excelenta de a te ajuta pe tine insuti. Voluntariatul poate reduce nivelul stresului si depresia si ii ajuta pe oameni sa renunte la fumat si alcool.

3. Fa exercitii aerobice in mod regulat. Este mai usor sa faci asta daca iti gasesti un exercitiu care iti place. S-a demonstrat ca exercitiile usoare, ca yoga sau Pilates, reduc stresul. 

4. Bucura-te de munca pe care o faci. Daca te trezesti speriat ca trebuie sa mergi la munca, cauta o alta sursa de venit. 

5. Invata cand sa spui "nu". Viata dedicata in intregime altora este o cauza majora de stres cronic. 

6. Cultiva-ti optimismul. Cauta ce e mai bun in oameni; asteapta-te la lucruri bune.

7. Stabileste-ti limite. Gaseste o metoda pentru a nu lasa comportamentul daunator al celor din jur sa iti afecteze linistea sufleteasca. 

8. Organizeaza-ti viata. Daca scapi de dezordine vei fi si mai energic si mai multumit.

9. Aloca un timp "pentru mine insumi". Toti avem nevoie sa ne permitem sa privim pe fereastra, sa citim o carte sau sa ne bucuram uneori de o baie relaxanta.

Citeste si: 4 obiceiuri care te pot ajuta sa iti schimbi viata

10. Concentreaza-te pe respiratia profunda. Aceasta este o metoda simpla, dar eficienta de combatere a stresului. Poti invata singur sau de la un profesor de yoga ori la un curs special de relaxare/meditatie

Meditatia ghidata reprezinta o cale usoara de a invata sa te relaxezi. Datorita MP3-urilor sau iPod-urilor te poti cufunda in invataturile vechi de sute de ani in timp ce calatoresti intr-un tren aglomerat sau esti in drum spre casa de la serviciu. Alege dintre sutele de meditatii ghidate care pot fi descarcate de pe Internet. Include in rutina ta relaxarea prin meditatia preferata, indiferent de cat de ocupat ai fi.

Si... nu uita sa razi. Studiile au aratat ca rasul cu pofta - indiferent daca este un chicotit irezistibil sau hohote in toata regula - determina expansiunea peretilor interiori ai vaselor de sange, crescand fluxul de sange cu 25%. Acesta este echivalent cu impactul fiziologic al unei plimbari prin parc sau chiar al unei cure cu medicamente pentru scaderea colesterolului. Expertii in cardiologie iti recomanda sa razi cate 15 minute in fiecare zi.

 

 

Urmareste Organic Baby pe Google+ si Pinterest, unde vei gasi 100+ sfaturi pentru o viata mai sanatoasa!

Sursa imagini: MindBodyGreen

 

 

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!


Vrei sa fii la curent cu tot ce inseamna viata frumoasa si linistita?
Vrei sa cresti un copil puternic, intr-o familie sanatoasa?
Aboneaza-te la newsletter si vei fi informat!
Primesti GRATUIT eBook-ul:
"10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"

Despre mine

Claudia Nicolae

Inainte de a fi mental coach, sunt mama si sotie de sportivi de performanta, pasionata de sport (fost sportiv de performanta), pasionata de dans si viata frumoasa si linistita. citeste mai mult

Aboneaza-te la newsletter

Primesti CADOU eBook-ul: "10 greseli mentale pe care tinerii sportivi le fac inainte de competitie"
Suplimente sanatoase Consultanta Mental Coaching

S-ar putea sa iti placa si