Tot sau aproape tot! Cateva cuvinte care ii vor imbunatati performanta sportiva
Cand esti parinte de copil de performanta ce poate fi mai linistitor si mai convingator decat un copil care traieste pentru sportul pe care il practica? E normal sa fii foarte mandru si chiar increzator in succesul lui cand il auzi ca vorbeste, traieste, respira numai pentru sportul sau.
In aceeasi situatie sunt si eu, ca mama de sportiv de performanta care joaca fotbal.
TH, cand vorbeste, de cele mai multe ori cuvintele lui sunt:
"Fotbalul este viata mea"
"Traiesc pentru fotbal"
"Cand o sa fiu eu fotbalist ..."
Pana mai acum ceva vreme, ma bucuram foarte tare de aceste cuvinte, insa incep sa-mi dau seama ca ele chiar sunt 100% ceea ce simte el si am inceput sa discut cu el si despre faptul ca exista viata si dupa fotbal.
Acest echilibru, aceasta balanta pe care trebuie mereu sa o tinem atat cu copiii nostri cat si cu viata noastra, mi se pare cel mai greu lucru.
Vorba lui fii-miu "pana la urma, nu mai inteleg! sa fiu concentrat pe fotbal sau sa-mi mai ocup timpul si cu altele?" E adevarat ca pt copii poate deveni confuzant, insa trebuie sa-i pregatim de mici cu ideea de a avea o viata echilibrata, pentru ca nu stii niciodata ce-ti rezerva viitorul.
Cand viata unui tanar sportiv se invarte NUMAI si NUMAI in jurul sportului practicat pot interveni urmatoarele situatii:
- O accidentare le poate lua pana si sensul de a trai.
- Un joc mai prost intr-o anume zi poate fi asociat cu un fiasco total distrugandu-le toata increderea in ei
- Apare frica si teama constanta de a-i multumi pe ceilalti cu o buna performanta
- Teama ca nu mai pot socializa in afara grupului sau echipei
Din aceste motive si multe altele, este foarte important ca tinerii sportivi sa aibe o viata echilibrata, in sensul ca este foarte in regula sa fie canalizati in mare masura catre sportul lor dar totusi, sa nu fie 100% sportul pe care il practica.
Cum ii spun eu baiatului meu ...
Esti mai mult decat fotbal. Fotbalul este ceea ce FACI nu ceea ce ESTI.
Cand se antreneaza sau cand joaca trebuie dat 100%! Cand se termina antrenamentul sau meciul, trebuie lasat un pic deoparte sportul si "privit" si catre viata de adolescent (in cazul nostru).
Toata aceasta abordare a fost stiintific demonstrata ca a dat rezultate bune in sportul practicat. Sportivul a devenit mult mai sigur pe el, cu energie mai multa si mai buna, iar rezultatele sale sportive s-au imbunatatit.
ECHILIBRUL (mental) este foarte important atat in sport, cat si in afara lui. Tinerii sportivi trebuie sa stie ca sunt mult mai mult decat sportul pe care il practica.
Creind acest echilibru in viata lor, vor constientiza ca o competitie sportiva nu inseamna "viata sau moartea" si scapand de aceasta presiune este clar ca rezultatele vor fi si mai bune ca pana atunci.
Asadar, cand stati de vorba cu tanarul vostru sportiv de acasa, aduceti-i aminte mereu ca sportul pe care ei il iubesc TREBUIE sa-l practice pentru placerea lor si NU pentru a-i multumi pe altii.
De asemenea, sa aibe tot timpul in cap faptul ca sportul este ceea ce ei FAC si nu ceea ce ei SUNT, ca si personalitate.
Desi, poate pare ciudat, tocmai faptul ca ei isi vor crea un echilibru, teoretic lasand-o mai moale cu gandurile si trairile pro sportul practicat, ii va face sa performeze la nivel si mai inalt!
De ce? Pentru ca vor juca fara presiunea ca asta este "totul sau nimic"!